300 de proiecte smart city in Romania

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate raporteaza peste 300 de proiecte Smart City in desfasurare in Romania, de la proiecte complexe pana la proiecte pilot sau cu implicatii punctuale, de la iluminat public inteligent la suport prin chat pentru cetateni.

„In ultimii ani vedem un interes tot mai mare al companiilor de utilitati din Romania pentru zona Smart City, in special companii din sectorul telecom si energie – avem in mod constant discutii cu clientii nostri pe aceste subiecte si incercam sa creionam impreuna planuri ambitioase; ne asteptam ca in urmatorii ani sa vedem din ce in ce mai multe implementari smart in orasele din Romania”, considera Andra Ioana, Project Manager Senior in cadrul Roland Berger Bucuresti.

Primele orase din Romania care au fost incluse pe harta Smart City la nivel international au fost Targu Mures, cu sprijinul IBM si Visa in 2010, Alba Iulia, cu sprijinul Siemens in 2015 si Bucuresti, prin parteneriatul Telekom – CISCO tot in 2015. Iluminatul inteligent, smart parking-ul, monitorizarea video si furnizarea de servicii publice de WiFi se numara printre solutiile Smart City cele mai populare in Romania la acest moment. Acestea sunt urmate de sisteme de management al traficului, management al deseurilor si diferiti senzori, cum ar fi cei de mediu, folositi pentru monitorizarea calitatii aerului.

Extinderea smart city in UE
Peste 80% dintre orasele de dimensiuni medii din UE considera ca solutiile Smart City sunt importante, insa doar 20% au conturat o strategie de dezvoltare in acest sen, iar companiile de utilitati ar putea deveni un partener strategic cheie in acest demers.

Solutiile Smart City ocupa un loc important pe agenda multor orase europene de dimensiuni medii, acestea intentionand sa aloce in medie 14% din totalul investitiilor pentru aplicatii de tip Smart City. In acest context, companiile locale de utilitati se afla intr-o pozitie optima pentru a incheia colaborari cu orasele interesate de acest demers deoarece ele detin capabilitatile tehnice si resursele necesare pentru a proiecta, dezvolta si furniza solutii inteligente in domeniile furnizarii de energie, mobilitate, imobiliar si servicii municipale.

Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu recent Roland Berger pentru care au fost intervievati decidenti din cadrul institutiilor relevante ale statelor si experti din 50 de orase (cu o populatie cuprinsa intre 100.000 si 500.000 de locuitori din 13 tari europene, din Europa de Vest, Europa Centrala si de Est si regiunea DACH (Germania, Austria si Elvetia).

optimus-news - stiri online - ultimele stiri - breakingnews- stiri timisoara- redactie -card holder - optimus-store.ro - suport carduri

Potrivit studiului, 81% dintre respondenti considera ca strategia Smart City constituie o prioritate strategica de importanta medie sau ridicata in agenda publica. Cu toate acestea, orasele de dimensiuni medii s-au bazat pana in prezent doar pe proiecte pilot, de regula independente si/ sau dificil de integrat si, prin urmare, cu un impact relativ redus. Doar 20% din autoritatile locale au definit o strategie Smart City coerenta pe care ulterior s-au ghidat in planificarea si gestionarea proiectelor. Pentru a creste impactul initiativelor Smart City, administratiile oraselor de dimensiuni medii par sa aiba nevoie de parteneri care sa le ajute sa dezvolte si sa operationalizeze strategiile.

Conform studiului Roland Berger, companiile de utilitati ar putea oferi sprijinul necesar in cadrul proiectelor de tip Smart City, in special in orasele de dimensiuni medii in care desfasoara operatiuni. Peste 50% din orasele analizate considera ca utilitatile vor juca un rol cheie in tranzitia catre un oras inteligent, rolul acestora fiind perceput ca fiind mai important decat cel al furnizorilor de tehnologie.

„Orasele de dimensiuni medii au nevoie de companiile de utilitati si de alte companii in roluri de parteneri strategici puternici pentru a le ajuta sa dezvolte si sa implementeze strategii de tip Smart City”, este de parere Torsten Henzelmann, Partner Senior Roland Berger, Managing Director Europa Centrala. Orasele de dimensiuni medii au in cele mai multe cazuri capacitate mai redusa, mai putina experienta si resurse mai limitate comparativ cu municipalitatile mai mari, necesitand sprijin in demararea si implementarea proiectelor de tip Smart City.

80% dintre participantii din cadrul studiului Roland Berger considera ca proiectele Smart City vor fi profitabile. 31% dintre decidentii din zona institutiilor statelor si expertii intervievati sunt de parere ca investitiile in solutii inteligente vor putea fi recuperate in 3-5 ani, in timp ce 36% se asteapta ca proiectele Smart City sa fie profitabile in 5-10 ani. Acest lucru sugereaza ca disponibilitatea de a investi sume semnificative in solutii Smart City este motivata de asteptarea ca investitia sa fie recuperata intr-un interval de timp relativ scurt scrie www.economica.net

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com