ANRE a declansat controale la producatorii de energie electrica
ANRE a declansat controale la producatorii de energie electrica pentru a vedea diferentele dintre puterea instalata si cea disponibila.
Urmeaza ca unor companii sa le fie reduse licentele, a declarat, luni, presedintele ANRE, Dumitru Chirita, la conferinta InvesTenergy.
„Informam cu alta ocazie ca ANRE va declansa, acum pot sa va spun ca am declansat controale la toti operatorii de producere a energiei electrice pentru a lamuri pe deplin care este puterea instalata si disponibila in Romania astfel incat sa incurajam investitiile in capacitati de producere. Deja avem producatori care s-au oferit voluntar sa-si reduca licentele si in curand o sa avem noi producatori carora noi o sa le reducem licentele pentru ca au capacitati care nu mai sunt demult disponibile”, a spus Dumitru Chirita, citat de Agerpres.
Puterea instalata (bruta) reprezinta puterea activa nominala indicata de producator si inscrisa pe placuta generatorului sau in documentatia tehnica a fabricii constructoare pentru toate generatoarele aflate in exploatare si care nu au fost scoase din evidenta prin casare. Puterea disponibila (bruta) este puterea activa maxima bruta, de durata, pe care un grup generator o poate da, cu respectarea conditiilor de siguranta mecanica si electrica.
El a precizat ca asteapta cu interes ceea ce se va intampla in discutiile si negocierile dintre Romania si Comisia Europena in privinta dezvoltarii de noi capacitati de producere pe baza de surse regenerabile si a mentionat ca majorarea la 34% a ponderii energiei din surse regenerabile este o provocare pentru Romania, nu numai pentru cei care investesc, dar si pentru stabilitatea Sistemului Energetic, din perspectiva echilibrarii acestuia.
De asemenea, Dumitru Chirita a afirmat ca Transelectrica ar trebui sa creasca capacitatea de interconectare.
„Cred ca e bine luat in calcul un efort investitional si pentru Transelectrica care ar trebui sa aiba in vedere si sa creasca capacitarea de interconectare la granitele cu Romania de la 2.000 si ceva de megawati la 5.000 si ceva de megawati fapt care si pentru zona de energie electrica, daca se ajunge la o crestere a capacitatii de interconectare, practic diversificam sursele de aprovizionare in beneficiul clientului final. Nu in ultimul rand, in aceasta zona investitionala, partea de energie electrica, cred ca se impune sa luam in calcul investitii urgente de cel putin 3.000 de megawati, care si aceste investitii sa vina si sa suplineasca ceea ce astazi este un deficit de productie interna si sa ia in calul ceea ce inseamna capacitati de producere care vor iesi din functiune in perioada urmatoare”, a mai spus presedintele ANRE.