Black Sea Oil&Gas va incepe forajele geotehnice in Perimetrul Midia
Ministrul Economiei a emis o autorizatie pentru extractia de gaze naturale offshore, in Perimetrul Midia, emisa la solicitarea firmei Black Sea Oil&Gas.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a emis autorizatia pentru executarea lucrarilor de foraje geotehnice offshore, pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana – STG, in apropierea tarmului, in zona Vadu, in judetul Constanta.
”Autorizatia (…) permite activitati de investigatii geotehnice, in interiorul culoarului pe care va fi amplasata conducta submarina ce va transporta gazele extrase din Perimetrul Midia, catre tarm”, informeaza ministerul.
Zona cuprinde zacamintele de gaze Ana si Doina, situate la 120 km de tarmul Romaniei, cu apa de mica adancime (70 m), a Perimetrului XV Midia. Aceasta autorizatie este vitala pentru dezoltarea proiectului offshore.
”Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri sustine demararea proiectelor de exploatare din perimetrele offshore”, a declarat Popescu.
Demnitarul considera ca emiterea autorizatiei e „un pas esential in dezvoltarea proiectului de extractie de gaze din zacamintele Ana si Doina, prin semnarea autorizatiei care permite investigatiile geotehnice”.
Autorizatia e vitala in dezvoltarea proiectului offshore, pentru ca studiul geotehnic va determina adancimea de amplasare a conductei, pentru a se asigura conformitatea cu cerintele tehnice si cu cele prevazute in Legea Offshore.
„In absenta acestui studiu, nu se poate proiecta si nici nu se poate construi conducta submarina”, a declarat Virgil Popescu.
Miza BSO&G
Acum un an, BSO&G anunta ca a decis sa investeasca „in productia de gaze din zacamintele concesionate in Marea Neagra”, conform Agerpres. In 2008, BSO&G, controlata de Carlyle Group LP, a descoperit doua zacaminte ce ar contine cam 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, la 120 km, in largul Marii Negre, in perimetrele XV Midia si XIII Pelican.
Firmele de genul BSO&G fac investitii ceva mai riscante, ce necesita tehnologii aparte, apoi continua cu extractia sau vand catre companii extractive „clasice”, ca Exxon sau OMV Petrom.
Acestea din urma sunt specializate in extractia regulara, de linie si lasa firmelor de tipul BSO&G operatiunile speciale sau cu rezultate incerte.