Cabinetul Orban subtiaza in continuare reteta bugetara

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

In politologie, partidele sunt categorisite in doua mari tipologii: Partidul Mos Craciun si Partidul Strange Cureaua. PNL e din a doua tipologie.

Dupa dezmatul bugetar din ultimii aproape trei ani, Cabinetul Orban este obligat sa restranga drastic cheltuielile. Altfel, in perspectiva urmatorilor patru ani, deficitul bugetar se va duce la cer.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2020. Cabinetul Orban si-a asumat raspunderea in Parlament pentru cele doua legi. PSD a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu existenta unui conflict Guvern – Parlament, cu privire la modul in care au fost promovate acestea.

Efectul pervers al actiunii la CCR este ca unele prevederi toxice din OUG 114 ar fi in vigoare si bugetul de stat ar fi dat peste cap, cifrele din lege devenind un joc pe hartie, fata de realitatea din conturile bugetare.

„Guvernul a fost nevoit sa adopte o OUG, care sa permita intrarea in vigoare a prevederilor pentru care si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului.” Ionel Danca, seful Cancelariei premierului
Din acest motiv, Executivul a adoptat o OUG, care sa permita intrarea in vigoare a prevederilor cuprinse in proiectul de lege, ce corecta unele prevederi din OUG 114, pe care Executivul si-a asumat raspunderea.

Este vorba despre inghetarea indemnizatiilor pentru demnitari, incetarea detasarilor din sectorul privat in institutiile de stat si suspendarea aplicarii prevederilor Codului Administrativ pentru alesii locali, pana la 1 ianuarie 2021. De asemenea, a fost inghetata valoarea punctului de amenda din Codul Rutier.

Pilonul II si bancile isi vin in fire
Alte masuri adoptate in aceasta OUG sunt eliminarea obligatiei de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii, precum si prevederile legate de comisioanele de administrare, care dadeau peste cap Pilonul II de pensii private obligatorii.

Se elimina si taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din Energetica si inceteaza detasarile din sectorul privat, in institutiile de stat. Fondul de Dezvoltare si Investitii se desfiinteaza, la data incetarii contractelor aflate acum in curs de desfasurare.

Se elimina si taxa pe activele bancare, care acum un an oferea, la orizontul acestui moment, posibilitatea disparitiei multor banci de retail.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com