Canada a anuntat ca va interzice Huawei si ZTE din China sa lucreze la retelele sale de telefonie 5G

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Canada a anuntat ca va interzice ca doi dintre cei mai mari producatori de echipamente de telecomunicatii din China sa lucreze la retelele sale de telefonie 5G, potrivit BBC.

Restrictiile impotriva Huawei si ZTE au fost anuntate joi de ministrul industriei din aceasta tara.

Francois-Philippe Champagne spune ca aceasta masura va imbunatati serviciile de internet mobil din Canada si „va proteja siguranta si securitatea canadienilor”.

Insa, Huawei Canada s-a declarat „dezamagita” de aceasta decizie, despre care a spus ca este „politica”.

„Aceasta este o decizie politica nefericita care nu are nimic de-a face cu securitatea cibernetica sau cu oricare dintre tehnologiile in cauza”, se arata intr-o declaratie.

Mai multe natiuni – inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia si Noua Zeelanda – au impus deja restrictii asupra firmelor.

Cele patru tari, impreuna cu Canada, formeaza un acord de schimb de informatii numit „Five Eyes”. Acesta a evoluat in timpul Razboiului Rece ca un mecanism de monitorizare a Uniunii Sovietice si de schimb de informatii clasificate.

Husa iPhone 13 PRO MAX -(Magnetic Case)

Anuntul Canadei era asteptat, deoarece aliatii sai au interzis deja accesul Huawei si ZTE la propriile retele de mare viteza.

Vorbind reporterilor in capitala canadiana Ottawa, Champagne a declarat ca decizia a venit dupa „o analiza completa a agentiilor noastre de securitate si dupa consultarea cu cei mai apropiati aliati ai nostri”.

„Permiteti-mi sa fiu foarte clar: vom proteja intotdeauna siguranta si securitatea canadienilor si vom lua toate masurile necesare pentru a ne proteja infrastructura de telecomunicatii. Intr-o lume 5G, intr-un moment in care ne bazam din ce in ce mai mult in viata noastra de zi cu zi pe reteaua noastra, aceasta este decizia corecta,” a spus el.

Un purtator de cuvant al ambasadei chineze din Ottawa a declarat pentru agentia de presa Reuters ca Beijingul considera ca preocuparile de securitate ridicate de Canada sunt un „pretext pentru manipulare politica”.

Purtatorul de cuvant al Chinei a acuzat, de asemenea Canada ca lucreaza cu SUA pentru a suprima companiile chinezesti.

Ambasada Chinei la Ottawa nu a raspuns imediat la solicitarile de comentarii ale BBC.

Huawei Canada a declarat ca echipamentele sale au fost „atent analizate” de catre guvern si agentiile de securitate si a adaugat ca nu au existat „niciun incident de securitate cauzat de echipamentele Huawei”.

„Interzicerea echipamentelor si serviciilor Huawei va duce la pierderi economice semnificative in Canada si va duce la cresterea costului comunicatiilor pentru consumatorii canadieni”, se arata intr-o declaratie.

„Din pacate, aceasta decizie este dincolo de controlul nostru ca afacere. Cu toate acestea, vom face tot ce ne sta in putinta pentru a proteja drepturile si interesele legitime ale clientilor, partenerilor si ale noastre.”

Intre timp, ZTE a declarat ca respinge „premisa” anuntului guvernului canadian, spunand ca este „foarte speculativ”.

„Am respectat intotdeauna standardele internationale si cele mai bune practici, deschizand laboratoarele noastre de securitate cibernetica pentru a permite autoritatilor de reglementare si partilor interesate sa verifice securitatea produselor ZTE”, a declarat firma.

5G, sau a cincea generatie, reprezinta urmatoarea actualizare a retelelor de internet mobil, oferind viteze mult mai mari de descarcare si incarcare a datelor.

De asemenea, permite ca mai multe dispozitive sa acceseze simultan internetul.

Aceasta vine in contextul in care utilizarea datelor este in crestere, pe masura ce creste popularitatea streaming-ului video si muzical. Acest lucru impinge guvernele si operatorii de retele de telefonie mobila sa isi imbunatateasca infrastructurile de telecomunicatii.

Decizia guvernului canadian inseamna ca firmele de telecomunicatii din tara nu vor mai avea voie sa utilizeze echipamente fabricate de Huawei si ZTE.

„Companiile care au instalat deja echipamentele realizate de producatorii chinezi trebuie acum sa le dezinstaleze,” a declarat Champagne.

Canada a anuntat pentru prima data o revizuire a echipamentelor Huawei in septembrie 2018.

Unele dintre cele mai mari firme de tehnologie si telecomunicatii din China au fost vizate in ultimii ani de guvernele din SUA si alte natiuni occidentale din cauza preocuparilor legate de securitatea nationala.

In noiembrie, presedintele SUA, Joe Biden, a semnat o lege care impiedica companiile considerate a fi amenintari la adresa securitatii sa primeasca noi licente pentru echipamente de telecomunicatii in aceasta tara.

Aceasta inseamna ca echipamentele Huawei, ZTE si ale altor trei companii chinezesti nu pot fi utilizate in retelele de telecomunicatii din SUA.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com