Cand incepe implementarea tehnologiei 5G in Romania?
Implementarea tehnologiei 5G in Romania va incepe cu siguranta in anul 2020 si asteptam ca, pana la sfarsitul acestui an, licitatia pentru alocarea noilor frecvente sa se finalizeze conform planului, a declarat ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu.
Oficialul a fost prezent in cadrul conferintei anuale pe teme de securitate cibernetica, organizata, in aceste zile, la Palatul Parlamentului, de Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).
„Asa cum a fost planificat de la sfarsitul anului trecut, inceputul anului in curs, reglementatorul adica autoritatea care are responsabilitatea in ceea ce priveste parcursul licitatiei pentru alocare frecventelor de 5G (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii – ANCOM, n.r.) a demarat deja procesul de consultare publica chiar pe site-ul institutiei. Parcursul este in desfasurare conform planului pe care noi ni l-am asumat si asteptam ca, pana la sfarsitul acestui an, aceasta licitatie sa se finalizeze. In anul 2020, cu siguranta vom incepe implementarea tehnologiei 5G la nivelul Romaniei si astfel ne putem situa in plutonul primelor tari europene care implementeaza aceasta tehnologie. Deja, licitatia in sine s-a desfasurat sau este in curs de desfasurare intr-un numar de tari ca Germania, Italia, Austria, Ungaria. Deci, este important sa mentinem acest parcurs, astfel incat sa ramanem printre primele tari care vor adopta tehnologia 5G – un punct de cotitura. 5G va fi fundamentul pentru adoptia de noi tehnologii si vorbim de Internetul Lucrurilor (Internet of Things, n.r.), Inteligenta Artificiala si ne dorim ca Romania sa ramana in plutonul tarilor fruntase care vor avea la indemana fiecarui utilizator o noua tehnologie”, a afirmat Petrescu.
Saptamana trecuta, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin, declara, pentru AGERPRES, ca, pe tema procedurii de licitatie pentru 5G, calendarul asumat de catre reglementator este respectat, insa este nevoie de Hotararea de Guvern care include preturile de plecare, act normativ care ar trebui „sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana”.
„In momentul acesta, noi suntem in grafic cu termenul asumat intern de catre noi, dar global sunt deja intarzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonantei de Urgenta date la finalul anului trecut si s-a intarziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din Romania. Apoi, trebuie data aceasta Hotarare de Guvern legata de preturile de plecare a licitatiei si, nu in ultimul rand, asa cum ne-au solicitat si operatorii, trebuie clarificate si celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare in domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui sa le cumpere si sa-si dezvolte retelele de generatie urmatoare. Hotararea de Guvern care include preturile de plecare in licitatia pentru 5G ar trebui sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana. Nu stiu daca se va intampla asta, imi e greu sa spun…”, a explicat Lovin.
ANCOM a anuntat, pe data de 7 iunie 2019, ca procedura de licitatie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil in benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generatie 5G urmeaza sa fie finalizata pana pe data de 31 octombrie, iar licentele de utilizare vor fi acordate pana la finalul anului. Calendarul aferent organizarii licitatiei pentru 5G a fost finalizat in data de 21 iunie in cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de pozitie se refera la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz.
Conform ANCOM, pana la data de 15 august 2019, urma sa se modifice TNABF (Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, in acel moment banda fiind atribuita serviciului de radiodifuziune.
Totodata, pana la finalul lunii august 2019, Autoritatea urma sa elaboreze si sa finalizeze, in urma consultarii publice cu industria, documentatia necesara organizarii efective a procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400 – 3800 MHz, urmand ca aceasta sa se desfasoare pana la data de 31 octombrie 2019.
In luna decembrie a acestui an, licentele de utilizare a frecventelor radio vor fi acordate castigatorilor, ceea ce va face ca operatorii sa poata folosi o parte a spectrului castigat incepand cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumatate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate actiunile privind incheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitala terestra cu Ucraina si a acordurilor bilaterale cu tarile vecine privind coordonarea utilizarii frecventelor pentru retele MFCN, informeaza Agerpres.
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) organizeaza, in perioada 7 – 8 octombrie, cea de-a IX-a editie a Conferintei Internationale Anuale, sub titlul „Noile provocari globale in domeniul securitatii cibernetice”.
In cadrul celor doua zile ale conferintei vor fi abordate subiecte de interes, precum securitatea retelei 5G, cybercrime, educatie si constientizare, implementarea Directivei NIS (Networking Information Security, n.r.), Inteligenta Artificiala si Cercetare&Dezvoltare in securitate cibernetica.