Capsula Starliner, lansata de Boeing, nu s-a plasat pe orbita corecta

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Capsula Starliner, construita de Boeing si destinata transportului astronautilor spre si dinspre Statia Spatiala Internationala (ISS), nu s-a plasat pe orbita corecta.
Este vorba despre o misiune de incercare spre avanpostul orbital, desfasurata fara echipaj uman la bord, informeaza AFP si SPACE.com, via Agerpres.

Racheta Atlas V, apartinand United Launch Alliance, a fost lansata cu succes de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:36 GMT. La o ora dupa lansare, echipa de control a misiunii a depistat o anomalie privind capsula CST-100 Starliner. Boeing si NASA nu au oferit inca detalii despre anomalie si despre soarta capsulei.

„Starliner pe orbita stabila. Aprinderea (motoarelor n.r.) necesara pentru intalnirea cu ISS nu s-a produs. Lucram la aceasta problema”, a fost mesajul lansat pe Twitter de administratorul NASA, Jim Bridenstine.

La aproximativ 15 minute dupa lansare, Starliner trebuia sa-si aprinda motoarele timp de 40 de secunde pentru a se plasa pe orbita stabilita pentru intalnirea cu statia orbitala. Insa in aceasta etapa a misiunii, insertia orbitala este „non-nominala”, conform NASA si Boeing, ceea ce inseamna ca Starliner nu se afla pe traiectoria buna pentru a ajunge la ISS.

„Ne confruntam cu o insertie non-nominala dar capsula se afla intr-o pozitie stabila”, a precizat si un purtator de cuvant al Boieng.

„Controlorii de zbor (…) stabilesc viitorii pasi ce trebuie facuti. Boeing si NASA colaboreaza pentru a examina optiunile pentru misiune, in timp ce Starliner continua sa se afle pe orbita”, conform unui alt reprezentant al Boeing.

NASA a pus capat brusc transmisiunii in direct a misiunii, promitand ca va reveni mai tarziu cu alte informatii.

NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre si dinspre ISS pentru astronautii sai, dupa retragerea din uz a flotilei americane de navete spatiale in 2011, dupa 30 de ani de serviciu. Din 2011 si pana in prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, apartinand Agentiei spatiale ruse, Roskosmos, pentru astfel de misiuni. Sub presedintia lui Barack Obama, NASA a oferit contracte in valoare de miliarde de dolari pentru Boeing si SpaceX, companii care dezvolta noi capsule „made in USA” pentru transportul astronautilor.

Conform programului Starliner, dupa aceasta misiune test urma sa fie lansata o misiune cu 3 astronauti spre ISS.

„La inceputul anului viitor vom trimite astronauti americani, la bordul unor rachete americane, lansate de pe teritoriul american, pentru prima oara dupa retragerea navetelor spatiale din 2011”, declara joi administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com