Cinci judete domina IT-ul si genereaza 90% din veniturile industriei. Din primele 25 de companii de top, doar una este romaneasca

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Industria IT, unul dintre pilonii principali ai economiei romanesti, are in prezent 5 centre relevante din punctul de vedere al rezultatelor financiare, potrivit unui studiu realizat de Termene.ro, platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre firmele din Romania.

Astfel, aproape 90% din veniturile generate de industria activitatilor de servicii in tehnologia informatiei (IT) sunt concentrate in centre coagulate in jurul a cinci judete din Romania, iar restul de 37 de judete genereaza mai putin de 11% din valoarea intregului domeniu.

Cel mai important centru IT din Romania este cel format in jurul regiunii Bucuresti – Ilfov, care genereaza peste jumatate din veniturile domeniului, urmata de cel din judetul Cluj, cu aproape 20% din venituri. Alte trei centre de IT relevante sunt in judetele Timis si Iasi, cu 5% din veniturile domeniului si in judetul Brasov, cu 3% venituri.

Din punctul de vedere al evolutiei veniturilor generale ale intregului domeniu, desi procentual firmele din domeniul IT cu sediul in judetul Cluj au inregistrat o crestere de peste 63% in anul 2018 raportat la anul 2016, iar cele din judetul Iasi de peste 66% in acelasi interval de timp, cu doar 16% crestere a veniturilor, regiunea Bucuresti – Ilfov continua sa-si mareasca usor discrepanta fata de acestea. Cresterea valorica inregistrata de companiile din regiunea Bucuresti – Ilfov in ultimii doi ani este de peste 1,8 miliarde de lei, fiind superioara celei din judetul Cluj – 1,6 miliarde lei si incomparabil superioara celei din restul judetelor dezvoltate: Iasi 449 milioane lei, Timis 392 milioane lei si Brasov 109 milioane lei.

„Ca antreprenor si fondator al unei companii de tip SaaS (software as a service), sunt preocupat sa masor impactul firmelor de tehnologie romanesti si multinationale. Industria autohtona de tehnologie a devenit o locomotiva pentru cresterea economica si reprezinta un punct central al mediului de business: potrivit datelor noastre, avem pe piata romaneasca peste 16.000 de firme de software, intr-o crestere accelerata fata de anii anteriori,” a declarat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.

optimus-news- wifi4eu- stiri online- stiri noi - ultimele stiri -

In ciuda cresterilor inregistrate de companiile din domeniul IT, riscul ca o parte dintre acestea sa intre in insolventa este real si trebuie luat in calcul de orice furnizor din industrie care urmareste sa aiba o afacere profitabila. Astfel, din punctul de vedere al riscului de intrare in insolventa, judetul cu cele mai putine firme in aceasta situatie este Cluj, unde doar aproximativ 28% din firme au acest risc, pe cand la polul opus se afla firmele din regiunea Bucuresti – Ilfov, cu aproximativ 32,7% firme. Celelalte trei judete se afla intre aceste valori, 30,7% in judetul Timis, 31,6% in judetul Iasi si 32,2% in judetul Brasov.

Firmele straine domina topul companiilor din industria IT

Un alt element important pe care studiul Termene.ro il scoate in evidenta este faptul ca doar o companie are capital majoritar romanesc din top 25 companii din domeniul IT in functie de cifra de afaceri obtinuta, iar restul de 24 sunt detinute de companii sau de persoane fizice de alta nationalitate. Cele mai multe companii de top din Romania au capital majoritar american (6), pe locul doi se afla cele cu capital majoritar olandez (5), iar locul 3 este impartit intre cele cu capital majoritar britanic, francez si german (cate trei fiecare).

Cele 25 companii de top din industria IT genereaza aproape o treime din veniturile intregului domeniu, restul de peste 16.500 de entitati generand restul de doua treimi din venituri.

Foarte multi antreprenori noi in IT

Din punctul de vedere al trendului, industria IT a luat amploare in Romania incepand cu anul 2004, primul an in care s-au infiintat peste 600 entitati si dupa un scurt declin cauzat de criza financiara din anii 2009 – 2010, si-a atins apogeul in anul 2017, cand au fost infiintate peste 2.600 de astfel de companii. Al doilea an in functie de numarul de companii infiintate a fost 2018, cu aproximativ 2.200 de companii, iar al treilea a fost anul 2016 cu aproximativ 1.600 companii. Practic, dintre cele aproximativ 16.600 de companii de IT care activeaza in prezent in mediul de afaceri din Romania, peste o treime au fost infiintate in ultimii trei ani.

Desi numarul firmelor din industria IT a crescut accelerat, cele mai competitive companii raman tot cele infiintate inainte de anul 1997. O companie infiintata in perioada 1991 – 1997 are in medie o cifra de afaceri de peste 6 milioane de lei, pe cand una infiintata in perioada pre – aderare la NATO (1998 – 2004) aproximativ 3,2 milioane de lei. Companiile infiintate in intervalul 2005 – 2011 au cifre de afaceri medii de aproximativ 1,4 milioane de lei pe cand cele cu o vechime mai mica de 7 ani (2012 – 2018) au cifre de afaceri medii de doar putin peste 0,5 milioane lei. In cazul profitabilitatii situatia este diametral opusa, firmele nou infiintate au o profitabilitate medie de 16,8% pe cand cele infiintate in intervalul 1998 – 2004 o au doar la jumatate – 8%. Firmele infiintate in perioada 1991 – 1997 au cea mai mica profitabilitate – 7%, iar cele infiintate in perioada 2005 – 2011 au o profitabilitate de aproximativ 12%.

O profitabilitate de 10% in cazul unei companii cu cifra de afaceri de 100 lei inseamna 10 lei profit pe cand o profitabilitate de 1% in cazul unei companii cu cifra de afaceri de 100.000 lei inseamna 1.000 lei profit. Cu toate acestea, in cel de-al doilea exemplu, in cazul unui client rau platnic este nevoie de 99 de clienti care isi respecta obligatiile de plata pentru ca firma in cauza sa-si pastreze in continuare operativitatea, iar in cazul primului exemplu de 10 clienti care isi respecta obligatiile de plata pentru recuperarea presupusului prejudiciu.

switch - reducere - optimus-store.ro stiri online - optimus-news.ro - breaking news - discount

Potrivit Termene.ro, chiar daca o firma are riscul ca doar unul din cinci clienti sa intarzie cu plata, riscul acela exista si are potentialul ca la un moment dat sa se produca si sa pericliteze operativitatea afacerii. Astfel, un client care nu plateste la timp forteaza furnizorul sa intarzie, de asemenea, plata colaboratorilor. In acest context, Termene.ro a lansat redBill, instrumentul care ofera transparenta afacerilor si sanatate fluxului de numerar: o baza de date publica in care orice companie poate sa raporteze facturile neincasate de la clienti scrie www.economica.net

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com