Comisia Europeana atrage atentia Romaniei asupra cresterii pensiilor
Logica politica, in coliziune cu realitatea economica. Pe 14 februarie, Comisia Europeana (CE) a emis raportul privind situatia in care se afla Romania si ce urmeaza anul acesta.
In prim-plan este, cum era de asteptat, chestiunea fara iesire a cresterii nesustenabile a pensiilor. Comisia recapituleaza: Legea pensiilor, adoptata in vara anului 2019, a modificat semnificativ mai multi parametri ai schemei de pensii publice.
Astfel, este vorba despre cresteri ad-hoc ale pensiilor pana in anul 2021, in loc de o indexare standard: cu 15%, din septembrie 2019 (o marire deja inclusa in Legea bugetului pe anul 2019), cu 40%, din septembrie 2020, ?i cu 6%, din septembrie 2021.
Incepand din 2022, indexarea pensiilor va fi 100% cu rata inflatiei, plus 50% din cresterea salariilor medii brute reale. Noile pensii vor fi calculate cu o perioada contributiva fixa de 25 de ani, in loc de 25 – 35 de ani, in functie de anul de pensionare, cum era legea anterioara.
„Din cauza programului sau de implementare, legea urmeaza sa creasca semnificativ cheltuielile publice cu pensii, intr-o perioada scurta de timp.” Raport al Comisiei Europene
Apoi, din luna septembrie a anului 2021, pensiile existente vor fi recalculate in crestere, pentru a se potrivi cu aceasta noua formula de calcul. Cresterile sunt ametitoare si nesustenabile, asa cum Romania libera a scris in mod repetat.
Si, intr-adevar, aceasta repeta si CE: „Din cauza programului sau de implementare, legea urmeaza sa creasca semnificativ cheltuielile publice cu pensiile, intr-o perioada scurta de timp. Este principalul motor al cresterii rapide prognozate a deficitului public si a riscurilor ridicate de durabilitate fiscala”.
Ce urmeaza
Comisia Europeana nu spune explicit, dar o face implicit. Astfel, spune CE, Legea pensiilor nu e insotita „de masuri ce vizeaza cresterea participarii fortei de munca si durata vietii profesionale peste nivelul legal, esentiale pentru imbunatatirea adecvarii pensiilor si durabilitatii sistemului de pensii”.
Potrivit strategiei fiscale a noului guvern, stie Comisia, deficitul public din 2019 e planificat sa creasca pana la 3,8% din PIB, peste (si nu aproape de) valoarea de referinta a Tratatului de aderare, de 3%.
Ce va fi? Guvernatorul BNR spunea recent: „Logica in politica e sa dai. Am fost si eu in fata multimii. Daca nu dai, e rau, daca iei, e catastrofa”.
Related Posts

Huawei si China Mobile ar putea intra in competitia pentru preluarea operatorului de telecomunicatii brazilian Oi

Intrebari pentru Guvern. Creste salariul minim, si daca da, de cand si cu cat?
