Controversatul sistem 5G functioneaza in Romania fara licenta
Faimosul sistem de comunicatii 5G functioneaza deja in Romania, desi Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) nu a acordat nicio licenta in acest sens.
Sistemul de comunicatii 5G este controversat din mai multe motive. Pe de o parte, in plan politic si economic, Statele Unite acuza China ca vrea sa detina control international asupra acestui sistem. Pe de alta parte, din punctul de vedere al sigurantei, o serie de “teorii ale conspiratiei” sustin ca sistemul 5G nu este suficient de bine pus la punct si ar putea afecta sanatatea cetatenilor.
In aceasta conjunctura ar fi de asteptat ca Romania sa-si ia toate masurile legale pentru o implementare si o functionare sigura a noii tehnologii. In mod socant insa, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin, a declarat, marti, ca acest sistem deja functioneaza in Romania, insa fara vreo licenta specifica sistemului 5G acordata de ANCOM.
Oficialul ANCOM nu s-a aratat surprins de aceasta situatie dar a precizat ca acordarea de licente 5G in Romania este imposibila pana la finalul anului 2020, intrucat Romania nu are inca legislatia necesara.
„Demersurile noastre de a oferi cei 350 MHz suplimentari de spectru au fost implicit amanate pe fondul lipsei unei Hotarari de Guvern de stabilire a preturilor minime de pornire a licitatiei si a calendarului platilor la Trezoreria statului, precum si a lipsei unui document de clarificare si transpunere a Memorandumului guvernamental privind securitatea retelelor 5G”, a declarat vicepresedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, “ANCOM este pregatita pentru licitatia privind alocarea drepturilor de utilizare a spectrului radio care sa permita implementarea si utilizarea 5G la nivel national la intreaga capacitate”, dar procedura de organizare a licitatie poate incepe doar dupa publicarea in Monitorul Oficial a acestor acte normative.
“Apoi, dupa publicare, noi vom analiza rapid daca mai sunt necesare ajustari la caietul de sarcini consultat inca de anul trecut. Daca sunt necesare ajustari si completari, caietul de sarcini, sau sectiuni ale acestuia, va fi supus unui nou proces de consultare publica intr-o perioada de minimum 10 zile, maximum 30 de zile”, a precizat Eduard Lovin.
Pana la acel moment, presedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, declara, acum trei luni, ca tehnologia 5G nu este periculoasa pentru oameni. Sorin Grundeanu nu excludea chiar ipoteza ca informatiile care ii alarmeaza pe cetatenii romani sa faca parte dintr-o campanie de manipulare si dezinformare organizata de Rusia.
“SUA si Romania au semnat un memorandum prin care s-au pus de acord asupra amenintarilor pe care le reprezinta furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de incredere. Dar nu numai Statele Unite au ingrijorari: UE a cerut statelor membre sa excluda din sectoarele critice ale retelelor 5G furnizorii ce prezinta un risc ridicat”
Adrian Zuckerman,
Ambasadorul Statelor Unite in Romania
„Chiar si in scenariul cel mai optimist in acest moment, acela in care pana saptamana viitoare avem publicate in Monitorul Oficial cele doua acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, in momentul de fata, imposibila acordarea licentelor 5G pana la finalul acestui an”
Eduard Lovin,
Vicepresedinte ANCOM
Este periculoasa functionarea sistemelor 5G fara licenta specifica?
Acordarea unei asemenea licente se face dupa ce ANCOM si alte autoritati verifica acel operator de comunicatii, verificare care, in ceea ce priveste tehnologia 5G, nu s-a realizat.
Ce alte variante de echipamente 5G exista, in afara celor din China?
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, afirma ca exista numeroase companii care ofera solutii 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson si Samsung, si ca una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G in Romania.
„Chiar si in scenariul cel mai optimist in acest moment, acela in care pana saptamana viitoare avem publicate in Monitorul Oficial cele doua acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, in momentul de fata, imposibila acordarea licentelor 5G pana la finalul acestui an”, a precizat Eduard Lovin.
El a recunoscut insa ca unii operatori de comunicatii au lansat deja in Romania servicii 5G – cu alte cuvinte, le-au lansat fara licenta de la ANCOM.
„Serviciile 5G sunt deja lansate comercial de un an de zile de operatorii mobili din Romania. Trebuie precizat ca am fost a treia tara din Europa unde s-a intamplat acest lucru. Acoperirea este deocamdata la centrele unor mari orase, iar unul dintre operatori a afirmat ca a ajuns sa acopere tot Bucurestiul deja. Serviciile sunt bune si permit sute de megabiti pe secunda, aproape comparabile cu experienta de utilizare a fibrei optice, insa trebuie sa intelegem ca este prima versiune comerciala a 5G. Nu permite inca toti parametrii din standarde. In prezent, sunt mai degraba servicii demonstrative, un pionierat de nisa si nu serviciile de masa. Operatorii au facut aceste lansari ale serviciilor 5G utilizand spectrul pe care il detin in prezent, licentele detinute fiind pentru utilizare neutra din punct de vedere tehnologic”, a explicat vicepresedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, licitatia 5G care trebuie lansata de ANCOM vizeaza o crestere cu 350 de MHz a spectrului disponibil pentru comunicatii mobile ultra-rapide.
ANCOM anuntase, la data de 2 martie 2020, ca, pana la sfarsitul trimestrului trei din anul 2020 va definitiva documentatia de licitatie pentru frecventele 5G, iar organizarea procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) ar fi urmat sa aiba loc in ultimul trimestru al anului 2020.
In paralel, Guvernele Statelor Unite si Romaniei au semnat un Memorandum de intelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Potrivit acestui document bilateral, furnizorii de retele 5G trebuie sa fie supusi unei evaluari riguroase inainte de a primi licenta in Romania. Statele Unite au cerut, in repetate randuri, ca tehnologiile 5G din tarile NATO sa excluda participarea companiilor din China.
Din China, compania cea mai criticata de catre Statele Unite este Huawei. Aceasta a trimis o replica fata de acuzatiile aduse de Statele Unite, printr-un comunicat in care precizeaza urmatoarele:
„Acuzatiile venite din partea SUA, conform carora Huawei ar folosi echipamentele sale cu scopul interceptarii comunicatiilor nu sunt decat o diversiune – aceste acuzatii nu au nicio logica cand vine vorba de domeniul securitatii cibernetice. Huawei nu a accesat si nu va accesa niciodata retelele de telecomunicatii. Mai mult decat atat, nici nu avem capacitatea de a face acest lucru”.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Adrian Zuckerman, afirma ca exista numeroase alte companii care ofera solutii 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson si Samsung, si ca una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G in Romania.
Pe de alta parte, un recent material publicitar prezenta o lista cu patru modele de smartphone 5G disponibile oficial la vanzare pe piata din Romania. Dintre cele patru modele, doua apartin unor firme din Coreea de Sud, iar celelalte doua apartin unor firme din China.