Cu cat se vor scumpi caburantii de la 1 ianuarie, ca urmare a ajustarii accizelor cu inflatie?

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Accizele la carburanti se ajusteaza anual, cu rata inflatiei. Ministerul Finantelor nu a publicat inca noile accize care vor fi platite de consumatori in pretul carburantilor de la 1 ianuarie 2020, dar pe baza datelor INS va putem spune de pe acum ca benzina si motorina vor fi mai scumpe cu circa 8 bani pe litru.

Accizele la carburantii auto se actualizeaza in fiecare toamna, cu rata inflatiei, iar noul nivel va fi aplicat pentru tot anul urmator, potrivit Codului Fiscal in vigoare.

Accizele “se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie”, dupa cum scrie in Codul Fiscal.

Ministerul Finantelor nu a publicat inca pe site noile niveluri ale accizelor, aplicabile de la 1 ianuarie 2020, desi in teorie trebuia sa faca acest lucru pana la data de 20 octombrie, dar asta nu inseamna ca accizele nu vor creste-si anul trecut noile valori au fost publicate cu intarziere.

Nivelurile actuale ale accizei sunt de 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, in cazul benzinei, si de 1.895 de lei pentru 1.000 de litri, in cazul motorinei.

Potrivit Institutului National pentru Statistica, “preturile de consum in luna septembrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2018 au crescut cu 3,5%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,5%”.

Asadar, in lipsa vreunei dispozitii legale care ar putea aparea, accizele la carburanti vor creste cu 3,5%, de la 1 ianuarie 2020, iar in pretul de la pompa se va vedea si mai mult, pentru ca se adauga si TVA la valoarea marita.

Asadar, de la 1 ianuarie 2020, benzina va fi mai scumpa, potrivit calculelor, cu circa 8,5 bani pe litru, iar motorina cu circa 7,9 bani pe litru, deci, rotunjit, opt bani.

La acest moment, 53% din pretul de la pompa al benzinei vandute in Romania reprezinta taxe. Pentru motorina, procentul este de 50% scrie e-nergia.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com