Dorin Pena, Cisco: comunicarea va fi din ce in ce mai mult video, iar companiile trebuie sa se pregateasca

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Comunicarea in viitorul apropiat se va schimba, inclusiv in mediul de afaceri si va fi din ce in ce mai mult bazata pe continut video, odata cu avansul tehnologiilor precum 5G si Wi-Fi 6. Potrivit unui studiu realizat de Cisco, 500 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet pana in 2030, astfel ca aceste tehnologii vor fi solutiile care vor permite o astfel de performanta. In acest context, companiile din Romania trebuie sa se pregateasca si inca mai au multe de facut, potrivit lui Dorin Pena, directorul general al Cisco Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor de echipamente si servicii pentru retele din lume.

Cisco a introdus pe piata din Romania tehnologii inovatoare care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii industriei IT&C locale, dar si a internetului asa cum il stim acum. ECONOMICA.NET a stat de vorba cu Dorin Pena, in cadrul evenimentului „Connect”, despre schimbarile pe care companiile trebuie sa le faca si modul in care noile tehnologii vor remodela mediul de business din Romania.

Ce este conceptul zero trust Security si de ce ar trebui companiile sa il adopte?
Conceptul pleaca de la un lucru pe care il vedem noi ca se intampla astazi in zona de cyber si anume faptul
nu poti avea incredere in dispozitivele utilizatorilor care vor sa se conecteze in retea. Pentru ca lumea este complexa, sunt din ce in ce mai multe dispozitive, sunt din ce in ce mai multi utilizatori si asta face ca suprafata atacurilor adica zona de unde pot sa apara atacuri este din ce in ce mai mare. Si atunci si cum te protejezi? Trebuie sa te protejezi din zona de acces. Sa permiti accesul utilizatorilor sau dispozitivelor doar daca ai incredere in ele. Vedem si noi astazi ca e din ce in ce mai greu sa ai incredere si trebuie sa pleci de la Zero Trust, de la incredere zero. Si, atunci trebuie sa ai mecanismele care sa construiasca increderea pana la nivelul in care poti sa spui cu certitudine ca acest utilizator este autorizat sa acceseze reteaua mea.
Bineinteles, conceptul este complex si integreaza mai multe solutii sub aceeasi umbrela. Dar, ca un exemplu foarte simplu de inteles este autentificarea. In momentul cand ma autentific in corporatia mea, folosesc ceea ceea ce se cheama Two Factor Authentication. Deci folosesc, pe deoparte, user name si parola mea, dar, in acelasi timp, am si o aplicatie care este integrata cu sistemele noastre de securitate pe nume Duo si pot printr-un SMS sa ma autentific si din alta parte. Acesta este un concept care trebuie implementat neaparat de toate companiile pentru a-si proteja accesul la resurse.

Cand va deveni un concept mainstream?
Noi credem ca foarte repede pentru ca ideea in sine raspunde la o nevoie existenta. Deci, nu vorbim despre o nevoie potentiala din viitor sau un lucru care se intampla in viitor. Vorbim despre lucrurile care se intampla astazi. Noi deja avem foarte multi clienti care vin si discuta cu noi despre despre acest concept. Bineinteles, asa cum am spus, Zero Trust inseamna mai mult decat Two Factor Authentication, dar clientii inteleg. Plecand de la partea de acces inteleg ce inseamna Zero Trust.

Ce ar trebui sa faca companiile pentru a se pregati in vederea implementarii acestui concept?
Bineinteles, exista componenta de adoptie de tehnologie. Acesta este foarte importanta. Adoptia de tehnologie de la un partener de incredere folosind un ecosistem de incredere. Din punctul acesta de vedere, eu cred ca noi suntem foarte bine pozitionati.
O alta componenta foarte importanta este utilizatorul. Pentru ca utilizatorul va trebui sa foloseasca aceste aceste tehnologii si aici intra educatia. Educatia, nu numai in lucruri de baza in securitate cibernetica, dar si educatia care trebuie tradusa si in procese interne. Pentru ca, la un moment dat, nu vei avea acces la retea daca nu folosesti aceste lucruri. Nu te vei putea conecta la reteaua wi-fi daca nu ai o metoda de autentificare multipla, daca metoda respectiva nu iti face o analiza a echipamentului sau a software-ului cu care vrei sa te conectezi si care sa spuna: da, este ultima varianta sau e varianta care trebuie. Si asta cum se face? Prin procese interne.

Cat de pregatite sunt companiile din Romania pentru lansarea 5G si Wi-Fi 6?
Acestea sunt concepte relativ noi. Vorbesc despre aceste doua concepte in ideea de mobilitate a viitorului si coloana vertebrala a internetului lucrurilor pe care se construieste din ce in ce mai mult si vedem rezultatele. Am inceput sa vorbim despre internet of things acum patru-cinci ani si astazi vedem ca a crescut foarte mult numarul de device-uri conectate. Cat de pregatite sunt companiile? Mai sunt multe lucruri de facut pentru ca si acestea sunt standarde noi. Wi-Fi 6 fost lansat recent. Sunt inca producatori de echipamente de end user care nu sunt inca compatibile cu aceste standarde, la fel cum este cazul si la 5G. Dar, cu siguranta, in viitor standardele vor fi din ce in ce mai mult imbratisate si vor fi vor fi adoptate. Mai sunt inca multe lucruri de facut. Am spus de partea de transport. In momentul cand o sa am echipamente care sa se conecteze cu viteze de pana la 5Gb pe secunda prin Wi-Fi 6, bineinteles, depinde de densitate si de numarul utilizatorilor, dar, teoretic, este posibil, atunci am nevoie de toata reteaua care sa transporte date. In momentul cand mare parte din continut va fi video, nu numai cel de divertisment, dar si continutul educativ si continutul corporate si de comunicatie, si va fi din ce in ce mai mult video, ca sa pot sa il vad intr-un format cu care sunt eu obisnuit, trebuie sa am o retea care sa imi permita lucrul acesta. Sa imi permita o experienta extraordinara. Mai sunt inca lucruri de facut.

Care sunt industriile din Romania unde vor fi implementate cele doua tehnologii si ce aplicatii au?
Probabil ca in momentul acesta aplicabilitatea acestor concepte este cel mai mare semn de intrebare. Cel putin daca ma uit la zona 5G pentru ca 5G propovaduieste viteze mari si latente reduse. printre alte lucruri. ceea ce permite conectarea mai multor dispozitive. Mai avem pana sa avem toate aceste dispozitive. Bineinteles, ca in zona de utilitati exista un mare potential, in zona de tot ce inseamna asset management exista un mare potential. Dar, eu consider ca exista un mare potential si la toate companiile care interactioneaza cu clientii sau la toate companiile care au un numar cat de cat dcecent de angajati. Pentru ca, inca o data, comunicarea va fi din ce in ce mai mult video. Experienta clientului si, atentie, clientul nu va insemna doar clientul companiei, ci va fi inclusiv angajatul intern care va fi clientul directorului general care trebuie sa ilustreze un mesaj, al departamentului de HR care trebuie sa livreze un training. Acestea ar fi zonele principale pe care pe care le vedem.

Care sunt zonele cu cel mai mare potential pentru cresterea pietei de IT din Romania?
Cred ca Romania in sine are un mare potential. Deci daca pun toata zona, as pune toata Romania. Romania si companiile private si zona publica au mare potential pentru a imbratisa digitalizarea. Sunt inca foarte multe lucruri de facut. Putem spune ca nu stiu dintr-un anumit unghi companiile private par un pic mai avansate si atunci cu potential mare ar fi si in zona publica. Vedem ca sunt pasi importanti care au fost facut facuti ultima perioada. Sunt idei un pic mai coerente de unde am putea sa ajungem cu digitalizarea la nivel national. Speram doar sa avem stabilitatea si viziunea cat sa putem sa implementam lucrurile pe care putem sa le facem.

Si apropo de asta, avand in vedere ca vom avea un nou Guvern, ce masuri ar trebui sa ia, indiferent care va fi acesta, pentru dezvoltarea sectorului IT?
Parerea mea este ca, iarasi indiferent de guvern, indiferent de nuanta politica pe care bineinteles nu le comentam, noi suntem in Romania si ne pasa de ce se intampla cu tara, in general. Si vrem sa se intample lucruri bune. Consideram ca aceasta componenta de tehnologie sub orice forma se numeste ea, fie societate informationala, tehnologia informatiei, digitalizare trebuie sa fie prioritate pe agenda oricarei forme de administratie. Si trebuie sa fie un pilon principal. Deci, nu trebuie sa fie ceva secundar, nu trebuie sa fie ceva sub altceva. Trebuie sa fie parte din viziunea sau din obiectivele strategice pe care Romania le are. Ne place sa ne laudam cu faptul ca IT-ul reprezinta 6% sau peste 6% din PIB. Cred ca este necesara o analiza in profunzime a structurii acestei acestui segment de business. Noi consideram ca am contribuit intr-o oarecare masura prin pregatirea a peste 8.000 de specialisti in ultimii ani. Dar, e
bine sa intelegem care sunt lucrurile cu adevarat cu impact si care sunt lucrurile care nu sunt neaparat ceea ce par a fi. Deci, revenind, digitalizarea, ca se cheama digitalizare, ca se cheama tehnologia informatiei, ca se cheama societatea informationala trebuie sa fie printre primele obiective strategice ale oricarei forme de administratie in Romania.

Cum arata piata de echipamente si servicii IT din Romania si ce estimati pentru anul viitor?
As putea sa spun ca din punctul nostru de vedere piata a crescut. Business-ul nostru a crescut in ultima perioada, in special in zona de sector privat, am avut cresteri. De asemenea, securitatea cibernetica avut crestere interesanta partea de infrastructura. Uitandu-ma in urma la semnele pozitive, ceea ce nu inseamna neaparat ca asa o sa se intample, dar uitandu-ma si la ce proiecte discutam si la modul cum discutam cu clientii nostri, cred ca o sa crestem in continuare, in urmatorul an, cel putin, Ma feresc sa fac preziceri mai mari de un an de zile pentru ca situatia e complicata in perioade de genul acesta, la nivel mondial in general, nu numai legata de Romania, cred ca in urmatorul an vom avea un an bun si vom creste pe toate segmentele noastre.

Care dintre tehnologiile actuale vor avea impactul cel mai mare asupra companiei?
Acesta este un raspuns foarte greu de dat. In prezentarea mea am vorbit despre mai multe idei tehnologice sa le spunem, cu siguranta partea de masini learning din perspectiva argumentarii, complementarii activitatii umane. Acest lucru va fi peste tot, de la zona de operare, optimizare retele si infrastructuri pana la zona de Cyber Security prin indepartarea informatiilor nerelevante. Deci zona de machine learning as pune-o la mare pret. Iarasi trendul acesta de Cloud si Clouldul care trebuie inteles in ideea de multicloud, in ideea de dezvoltare de aplicatii dupa o noua paradigma si nu doar ca o zona unde se proceseaza date. Ce inseamna asta? Ca in afara faptului ca se proceseaza date undeva, este important ca datele respective sa circule. Circulatia datelor, sigur cu viteza dorita care sa asigure experienta dorita, deci oferirea serviciilor de data center oriunde si oricand va fi un lucru foarte important. Aici noi investim foarte mult si avem un avantaj competitiv pe care il oferim clientilor nostri. Si toata aceasta idee de software defined insemnand software care interactioneaza cu infrastructura si reuseste sa automatizezi activitatile oamenilor. Nu as lega-o de machine learning pentru ca este ceva care nu invata, dar, iarasi, se poate integra de zona de software.

Ce divizie a Cisco Romania merge cel mai bine?
Cam toate partile business-ului nostru in Rominia au mers bine. As evidentia in mod deosebit zona de clienti de mijloc spre mari din zona privata. A fost o zona care a mers bine. Am facut foarte multe proiecte complexe, foarte multe proiecte inovatoare. Chiar am fost uimit sa vad cate lucrur,i nu neaparat ca din zona non standard,. ci lucruri care cumva certifica lucruri pe care le-am spus in trecut. Au multe proiecte de genul acesta la companii medii spre mari. Toate zonele au mers bine, dar am evidentiat aici pentru ca aceste companii, in general, sunt cele care produc cel mai mult in economie si important sa vezi ca acesti clienti adopta solutiile pe care nu le propovaduim.

Cisco aniverseaza 20 de ani de prezenta in Romania. Care a fost momentele cheie in evolutia companiei?
M-as referi momentele legate de tehnologie, bineinteles. Ca o constanta in toti acesti 20 de ani ramane Networking Academy si doar sa mentionezi cateva tehnologii. Prima dintre ele a fost introdusa undeva la sfarsitul anilor ’90 – inceputul anilor 2000 se cheama Tehnologia MPLS (Multi Protocol Label Switching), si, ma rog, eu un termen tehnic. Dar este foarte important de inteles ca a fost o tehnologie care a schimbat fundamental modelele de business ale service provider-ilor prin faptul ca reusea transmiterea eficienta a informatiilor intre punctele de prezenta ale unui service provider mult mai bine decat o reuseau tehnologie anterioare. Ce a facut asta practic? A oferit scalabilitate si preturi reduse pentru accesul la internet. Aceste doua au dus la la dezvoltarea internetului. Toti marii service provider folosesc acest Standard in Romania si nu numai, care a fost un protocol inventat de catre Cisco, dupa care a devenit Open Standard.
Al doilea pe care as vrea sa le mentionez este Tehnologia VoIP (Voice over Internet Protocol). O tehnologie revolutionara. De ce? Pentru ca, de exemplu, cand construi o cladire la sfarsitul anilor ’90 o cablai cu doua retele o o retea de date si o retea analogica pentru telefonic. In momentul cand Cisco a scos aceasta tehnologie de transport al datelor si al curentului pe acelasi fir, toata lumea a spus nu exista asa ceva, sa ai vocea gratuita. Dar s-a intamplat si toata lumea foloseste astazi VoIP.
Un alt lucru pe care as vrea sa il mentionez este teleprezenta. Teleprezenta inseamna o colaborare video de inalta definitie. Este ca si cum te afli in aceeasi in aceeasi incapere. Este mai mult decat video calling, este o experienta la Cisco s-a gandit si a facut-o si a schimbat fundamental asteptarile de la o conferinta video sau de la ceea ce inseamna colaborare video. Pentru ca acum, in mediul corporate, daca nu ai senzatia aceea ca te afli fata in fata cu persoana, nu ai comunicarea unui eficienta. Cisco a introdus acest concept, tot asa, pe la inceputul anilor 2000. Acestea ar fi cateva tehnologii care, credem noi ca au influentat mult industria in Romania.

Romania a cazut un pic in clasamentul european in ceea ce priveste viteza la internet. Daca eram pe primul loc in urma cu cativa ani, acum am pierdut cateva locuri. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru si ce putem face sa revenim in top?
Sa fiu sincer nu am nu am facut o analiza de ce se intampla lucrul acesta. Eu consider ca sunt mai multe aspecte. Este un lucru bun ca suntem totusi in top. Daca ne comparam cu multe tari mult mai dezvoltate decat Romania stam inca foarte bine si asta poate sa o vada oricine care mai calatoreste prin Europa. Pe de alta parte, unde cred eu ca putem sa dezvoltam si sa avem potential este in zonele care sunt mai putin accesibile sau in zonele care sunt un pic mai departe de orasele mari. Cred ca acolo este un potential si presupunerea mea ca este unul dintre factorii care ne trag un pic in jos in fata mea. In rest, bineinteles, utilizarea internetului trebuie sa traga dupa sine cresterea vitezelor scrie economica.net

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com