E.ON Energie Romania a finalizat autostrada electrica Iasi – Targu Mures
E.ON Energie Romania a pus in functiune, in aceasta saptamana, o noua statie de incarcare rapida a autovehiculelor electrice, in perimetrul statiei de servicii MOL din Targu Mures, fiind astfel finalizata „autostrada electrica” pe ruta Iasi-Gheorgheni-Targu Mures.
Posesorii de masini electrice au astfel asigurata infrastructura de incarcare de-a lungul intregului traseu, prin intermediul statiilor de la Iasi, Targu Frumos si Cristesti (jud. Iasi), Tasca (jud. Neamt), Gheorgheni (jud. Harghita), Sovata si Targu Mures (jud. Mures).
Pana acum, E.ON Energie Romania a montat 15 statii, dintre care 7 pe traseul Iasi-Gheorgheni-Targu Mures, celelalte 8 fiind in localitatile: Piatra Neamt si Roman (jud. Neamt), Bacau, Suceava, Adjud (jud. Vrancea) si Bucuresti.
Totodata, in aceasta perioada se deruleaza lucrari de montare a unitatii de la Ramnicu Valcea, in cadrul statiei de servicii MOL situata pe strada Calea lui Traian nr. 166.
Initiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinantat din fonduri europene prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF) prin care E.ON Energie Romania si-a propus sa instaleze 19 unitati de incarcare rapida a autovehiculelor, alte 21 urmand sa fie instalate de catre MOL, unul dintre partenerii din acest proiect.
Statia de incarcare de la Targu Mures are o putere maxima de 93 kW. Astfel, timpul mediu de incarcare a unei masini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie.
In locatie este instalata cate o statie de tip fast charge 2×50 kW (curent continuu) + 1×43 kW (curent alternativ). De asemenea, statia are minimum 2 locuri de parcare.
In plina dezvoltare se afla si „autostrada electrica” Iasi-Bucuresti, pe traseul careia sunt instalate pana acum statii la Targu Frumos, Roman, Bacau si Adjud. Pana in prezent, prin intermediul statiilor NEXT-E, posesorii de autovehicule electrice sau hibrid au utilizat 18.000 de kWh de energie electrica si au parcurs peste 100 de mii de km. Cele mai multe incarcari s-au facut la statiile din Suceava, Roman si Iasi.
Statiile sunt integrate intr-un sistem de monitorizare si gestionare a sesiunilor de incarcare. Acest sistem asigura supravegherea non-stop a respectivei unitati si are posibilitatea de a rezolva de la distanta eventualele incidente aparute in timpul incarcarilor.
In plus, eventualele probleme aparute la statiile de incarcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON, informeaza Agerpres.
Utilizatorii de vehicule electrice pot accesa si rezerva statiile direct pe site-ul eondrive.ro sau prin aplicatia mobila E.ON Drive, disponibila atat pentru Android, cat si pentru iOS. De asemenea, acestea pot fi vizualizate pe platforma online Plugshare.
Reteaua pan-europeana NEXT-E va include 6 tari diferite, iar 40 de statii de incarcare electrica din totalul de 252 din proiectul NEXT-E vor fi instalate in Romania si amplasate pe rutele: Suceava-Bacau-Calarasi, Constanta-Bucuresti-Timisoara si Iasi-Targu Mures – Alba Iulia.
Prin aceasta initiativa, infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice aferenta coridoarelor rutiere strategice europene (TEN-T) se va completa cu infrastructura de statii de incarcare pentru autovehicule electrice din Romania, facilitand transportul rutier cu emisii reduse de CO2 si impact redus asupra mediului.
In luna iulie 2017, proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeana pentru cofinantare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).
Consortiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro in vederea implementarii proiectului, aceasta fiind cea mai mare finantare CEF acordata unui proiect privind vehiculele electrice.
In cadrul acestuia, vor fi instalate pana in anul 2020, un numar de 222 de statii de incarcare rapida multi-standard (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultra-rapida (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport si a retelei trans-europene de transport (TEN-T).
Ca o premiera absoluta, calatoria pe distante lungi, bazata 100% pe electricitate, va fi posibila in sase state membre, cu legaturi catre tarile vecine.
Consortiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenska energetika Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele sase tari participante), Hrvatska elektroprivreda din Croatia, PETROL (in Slovenia si Croatia), precum si Nissan si BMW.
Reteaua dezvoltata de acest consortiu are ca scop crearea unei infrastructuri in Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croatia si Romania. Aceasta retea va fi conectata cu reteaua de statii de incarcare electrice din Europa de Vest, datorita coordonarii cu alte proiecte finantate prin intermediul CEF.