Educatia este o componenta importanta a dezvoltarii si implementarii tehnologiei 5G

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Revolutia 4.0 continua in prezent, la nivel global, prin implementarea tehnologiei 5G.

In unele regiuni implementarea este mai avansata, in altele mai putin, dar per total oricum se merge inainte. Pe langa echipamentele necesare pentru noua tehnologie, este nevoie si de oameni, care sa preia noile slujbe care apar odata cu necesitatile tehnologice.

Liderii industriei de profil s-au pregatit deja pentru aceasta situatie. Huawei, spre exemplu, are incheiate parteneriate cu 900 de universitati din intreaga lume, inlusiv din Romania, pentru a pregati viitorii ingineri si specialisti. „Investim peste 300 milioane dolari anual in cercetarile desfasurate in universitati si sponsorizam direct activitatea stiintifica a 300 de profesori universitari in cercetare, fara nicio obligatie din partea lor”, a spus Catherine Chen, Corporate Senior Vice President and Director of the Board al Huawei la European Innovation Day 2020.

Pe langa colaborarea cu mai mult de 100 de parteneri certificati pentru pregatirea si certificarea tehnicienilor in intreaga lume, Huawei a incheiat parteneriate cu peste 50 de universitati pentru functionarea unor Acedemii IT. In Europa, Huawei are astfel de Academii in 12 tari, printre care Franta, Germania, Polonia si Romania. Aceste centre au in total peste 100 de traineri si 1.500 de studenti in fiecare an.

„Acum 20 de ani, Huawei infiinta primul sau centru de cercetare-inovare din Europa, in Suedia. Doua decenii mai tarziu, facem afaceri cu toate tarile europene, acestea ocupand un loc central in business-ul nostru global. Huawei are 13.000 de angajati in Europa si 23 de centre R&D. In ultimii 20 de ani, Huawei a devenit o companie europeana, contribuind la dezvoltarea pietei locale IT&. In aceste vremuri dificile, suntem hotarati sa fim in Europa si pentru Europa”, a declarat doamna Chen.

Huawei in Romania

Huawei a intrat pe piata romaneasca in urma cu aproape 20 de ani si la inceput a avut doar cativa angajati. In 2014, numarul acestora a ajuns la 1.360, iar in 2019 Huawei Romania a avut peste 2300 de angajati si sustine, indirect, peste 6.320 locuri de munca in toata tara. Din acest punct de vedere, filiala Huawei din Romania ocupa locul 2, dupa Germania.

Romania este o tara de importanta strategica pentru Huawei, motiv pentru care compania a construit aici sapte centre care ofera servicii la nivel international: Global Service Center, Accounting Shared Services Center, Human Resources Shared Services Center, Contract Fulfillment & Deal Hub, Consumer Business Group European Contract Fulfillment Center, Bidding Center si E-mall. Peste 80% din angajatii din aceste centre sunt recrutati de pe plan local si lucreaza la proiecte internationale care implica alte tari din UE si chiar din Africa.

Implicarea in educatie

Huawei, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu Ministerul Roman de Comunicatii si Societatea Informatiei, dar si alaturi de parteneri importanti, si-a adus aportul prin sustinerea mediului educational local, dezvoltand programe penstru studenti si universitati din domeniul tehnic.

In 2010, Huawei si Romtelecom au dotat cu tehnologie de ultima generatie de comunicatii cu fibra optica un laborator din cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, a Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Intre 2014 si 2016, Huawei a colaborat cu sapte universitati locale pentru a lansa programul Seeds for the Future in Romania. Acest program a primit sprijin oficial din partea Ministerului de Comunicatii si din partea Ministerului Educatiei.

In Romania, programul HAINA a debutat in 2018, fiind lansat la Universitatea Tehnica ”Gheorghe Asachi”, din Iasi. Tot aici, a fost inaugurat de catre Huawei un centru de instruire unic in Romania, care este gazduit de catre Facultatea de Automatica si Calculatoare. Aici se desfasoara programe de studiu extracuriculare in domenul retelisticii, venind in intampinarea studentilor Universitatii, prin desfasurarea gratuita a activitatilor de instruire. Investitia s-a ridicat la suma de 100.000 de dolari, iar capacitatea centrului de instruire este de 40 de persoane.

Programul Seeds for the Future a debutat in 2014, iar fiecare editie trecuta s-a bucurat de succes. An de an, programul a primit aprecieri din partea Guvernului Romaniei si a fost sustinut de catre Ministerul Educatiei si de Ministerul Comunicatiilor.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com