Exclusiv RL. Interviu cu George Soros. Marele Anticipator

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Mario Platero: „George Soros este unul dintre cei mai emblematici finantatori ai secolului.”

George Soros, miliardar si fondator al Soros Fund Management LLC, ajunge sa ia cuvantul la un eveniment in ziua a treia a Forumului Economic Mondial (WEF) din Davos, Elvetia, joi, 23 ianuarie 2020.

George Soros, tocmai s-a intors de la un meci de tenis. La 90 de ani inca mai joaca tenis de trei ori pe saptamana. Desigur, el este mai putin mobil pe teren acum, dar el inca reuseste sa marcheze puncte cu o sincronizare impecabila, si atunci cand comite o dubla greseala in timp ce serveste, el trage un racnet intimidant pentru a se plange. Cu cateva zile inainte de a implini 90 de ani, el este intr-o forma perfecta si mai hotarat ca niciodata sa-si continue lupta pentru o Societate Deschisa. In timp ce ne asezam pentru un interviu lung, il intreb cum vede situatia actuala acum cand noul coronavirus a perturbat viata fiecarei persoane de pe pamant.

Q) Noul coronavirus a perturbat viata fiecarei persoane de pe pamant. Cum vedeti situatia?

A) Suntem intr-o criza, cea mai grava criza din viata mea de la Al Doilea Razboi Mondial. As descrie-o ca pe un moment revolutionar cand gama de posibilitati este mult mai mare decat in vremurile normale. Ceea ce este de neconceput in vremuri normale devine nu numai posibil, dar de fapt se si intampla. Oamenii sunt dezorientati si speriati. Ei fac lucruri care sunt rele pentru ei si pentru lume.

Q) Sunteti, de asemenea, confuz?

A) Poate un pic mai putin decat majoritatea oamenilor. Am dezvoltat un cadru conceptual care ma pune putin inaintea multimii.

Q) Deci, cum vedeti situatia din Europa si Statele Unite?

A) Cred ca Europa este foarte vulnerabila, mult mai mult decat Statele Unite. Statele Unite este una dintre cele mai longevive democratii din istorie. Dar chiar si in Statele Unite, un escroc de incredere ca Trump poate fi ales presedinte si poate submina democratia din interior.

Dar in SUA este o mare traditie de check and balances si reguli bine stabilite. Si mai presus de toate exista Constitutia. Deci, eu sunt increzator ca Trump se va dovedi a fi un fenomen tranzitoriu, speram ca se incheie in noiembrie. Dar el ramane foarte periculos, lupta pentru viata lui si va face orice pentru a ramane la putere, pentru ca a incalcat Constitutia in multe feluri diferite si daca pierde presedintia va fi tras la raspundere.

Dar Uniunea Europeana este mult mai vulnerabila, deoarece este o uniune incompleta. Si are multi dusmani, atat in interior, cat si in exterior.

Citeste si : George Soros: Cum isi poate mentine UE rating-ul AAA si totodata sustine recuperarea Covid-19

Q) Cine sunt inamicii din interior?

A) Exista multi lideri si miscari care se opun valorilor pe care a fost fondata Uniunea Europeana. In doua tari au capturat guvernul, Viktor Orban in Ungaria si Jaroslaw Kaczyński in Polonia. Se intampla ca Polonia si Ungaria sa fie cele mai mari beneficiare ale fondului structural distribuit de UE. Dar, de fapt, cea mai mare preocupare a mea este Italia. Un lider antieuropean foarte popular, Matteo Salvini, a castigat teren pana cand si-a supraestimat succesul si a destramat guvernul. A fost o greseala fatala. Popularitatea lui este acum in scadere. Dar el a fost de fapt inlocuit de Giorgia Meloni din Fratelli d’Italia, care este chiar mai mult, este un extremist. Actuala coalitie guvernamentala este extrem de slaba.

Ele sunt tinute impreuna doar pentru a evita alegerile in care fortele anti-europene ar castiga. Si aceasta este o tara care a fost cel mai entuziast sustinator al Europei. Pentru ca oamenii au avut incredere in UE mai mult decat in propriile guverne. Dar acum cercetarea opiniei publice arata ca sustinatorii Europei se micsoreaza, iar sprijinul pentru ramanerea in calitate de membru al zonei euro este in scadere. Dar Italia este unul dintre cei mai mari membri, este prea important pentru Europa. Nu-mi pot imagina o UE fara Italia. Marea intrebare este daca UE va fi in masura sa ofere un sprijin suficient Italiei.

Q) Uniunea Europeana tocmai a aprobat un fond de redresare de 750 miliarde EUR…

GS: E adevarat. UE a facut un pas pozitiv foarte important, angajandu-se sa imprumute bani de pe piata la o scara mult mai mare, ca niciodata. Dar apoi mai multe state, asa-numitele Frugal Five – Tarile de Jos, Austria, Suedia si Danemarca si Finlanda – au reusit sa faca acordul real mai putin eficient. Tragedia este ca sunt practic pro-europeni, dar sunt foarte egoisti. Si sunt foarte frugali. Si, in primul rand, au dus la o intelegere care se va dovedi inadecvata. Amploarea planurilor privind schimbarile climatice si politica de aparare este deosebit de dezamagitoare. In al doilea rand, ei doresc, de asemenea, sa se asigure ca banii sunt bine cheltuiti. Asta creeaza probleme pentru statele din sud care au fost cele mai afectate de virus.

Q) Mai credeti intr-o obligatiune europeana ?

A) Nu am renuntat inca la ea, dar nu cred ca exista suficient timp pentru ca aceasta sa fie acceptata. Permiteti-mi sa explic mai intai ce fac sa fie atat de atractive obligatiunile perpetue si apoi sa explorez de ce este o idee nepractica in prezent. Dupa cum sugereaza si denumirea, valoarea principala a unei obligatiuni perpetue nu trebuie rambursata niciodata; numai plata anuala a dobanzilor este datorata. Presupunand o rata a dobanzii de 1%, care este destul de generoasa intr-un moment in care Germania poate vinde obligatiuni pe treizeci de ani la o rata negativa a dobanzii, o obligatiune de 1 trilion EUR ar costa 10 miliarde EUR pe an pentru servicii. Acest lucru ofera un raport cost/beneficiu uimitor de scazut de 1:100. In plus, 1 trilion de euro ar fi disponibil imediat intr-un moment in care este nevoie urgenta, in timp ce dobanda trebuie platita in timp si cu cat te extinzi mai mult in timp cu atat valoarea sa actualizata discontata este mai mica. Deci, ce sta in calea emiterii lor? Cumparatorii de obligatiuni trebuie sa fie siguri ca Uniunea Europeana va putea deservi dobanda. Acest lucru ar necesita ca UE sa fie dotata cu resurse suficiente (de exemplu, puterea de impozitare), iar statele membre sunt foarte departe de a autoriza astfel de taxe. Frugal Four – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia (acestea sunt acum cinci, deoarece acestora li s-a alaturat Finlanda) – stau in cale. Impozitele nici macar nu ar trebui sa fie impuse, ar fi suficient sa le autorizeze. Cu alte cuvinte, aceasta este ceea ce face emiterea de obligatiuni perpetue imposibila.

Q) Nu poate cancelarul Merkel, care este hotarata sa faca din presedintia germana un succes, sa faca ceva in privinta asta?
A) Ea face tot posibilul, dar ea este impotriva unei opozitii culturale profund inradacinate: cuvantul german Schuld are o dubla semnificatie. Inseamna datorie si vinovatie. Cei care au o datorie sunt vinovati. Acest lucru nu inseamna si ca creditorii pot fi, de asemenea, vinovati. Este o problema culturala care este foarte, foarte adancita in Germania. Aceasta a provocat un conflict intre a fi german si european, in acelasi timp. Si explica recenta decizie a Curtii Supreme germane care este in conflict cu Curtea Europeana de Justitie.

Q) Cine sunt dusmanii Europei din exterior?

A) Ei sunt numerosi, dar toti au o caracteristica comuna: se opun ideii unei societati deschise. Am devenit un sustinator entuziast al UE deoarece am considerat-o o intruchipare a societatii deschise la scara europeana. Rusia a fost cel mai mare inamic, dar recent China a depasit Rusia. Rusia a dominat China pana cand presedintele Nixon, a inteles ca deschiderea si construirea Chinei ar slabi nu numai comunismul, ci si Uniunea Sovietica. Da, a fost pus sub acuzare, dar el, impreuna cu Kissinger, au fost mari ganditori strategici. Miscarile lor au dus la marile reforme ale lui Deng Xiaoping.

Astazi lucrurile sunt mult diferite. China este lider in inteligenta artificiala. Inteligenta artificiala produce instrumente de control care sunt utile pentru o societate inchisa si reprezinta un pericol mortal pentru o societate deschisa. Inclina masa in favoarea societatilor inchise. China de astazi este o amenintare mult mai mare pentru societatile deschise decat Rusia. Iar in SUA exista un consens bipartizan care a declarat China un rival strategic.

Q) Revenind la noul coronavirus, este util sau daunator pentru a deschide societatile?

A) Cu siguranta daunator, deoarece instrumentele de supraveghere produse de inteligenta artificiala sunt foarte utile in punerea virusului sub control si care fac aceste instrumente mai acceptabile chiar si in societatile deschise.

Q) Ce v-a facut atat de triumfator pe pietele financiare?

A) Dupa cum am mentionat mai inainte, am dezvoltat un cadru conceptual care mi-a oferit un avantaj. Este vorba despre relatia complexa dintre gandire si realitate, dar am folosit piata ca un teren de testare pentru validitatea teoriei mele. Pot rezuma in doua proppozitii simple. Una este ca, in situatiile in care participantii gandesc, viziunea participantilor asupra lumii este intotdeauna incompleta si distorsionata. Asta e failibilitatea. Cealalta este ca aceste opinii distorsionate pot influenta situatia la care se refera, iar opiniile distorsionate pot duce la actiuni necorespunzatoare. Aceasta este reflexivitatea. Aceasta teorie mi-a dat un avant, dar acum cand a mea „Alchemy of Finance” este practic obligatoriu de lecturat pentru participantii la piata profesionala mi-am pierdut avantajul. Recunoscand acest lucru, eu nu mai sunt un participant la piata.

Q) Metodologia dumneavoastra va spune sa va faceti griji cu privire la deconectarea perceputa intre evaluarile de piata si slabiciunea economiei? Suntem intr-o bula alimentata de lichiditatea uriasa pusa la dispozitie de Fed?

A) Ati pus punctul pe i. Fed s-a descurcat mult mai bine decat presedintele Trump, care a criticat-o. A inundat pietele cu lichiditati. Piata este sustinuta acum de doua considerente. Unul este ca se asteapta la o injectie chiar mai mare de stimul fiscal decat cele 1.8 trilioane dolari ale CARES Act in viitorul apropiat; cealalalt este ca Trump va anunta un vaccin inainte de alegeri.

Q) Ati donat recent $ 220MM la cauza egalitatii rasiale si cauzele negrilor. Cum evaluuati miscarea Black Lives Matter?

A) Aceasta conteaza cu adevarat, pentru ca este prima data cand o mare majoritate a populatiei, alta decat oamenii de culoare, recunoaste ca exista o discriminare sistemica impotriva negrilor, care pot fi urmarita inapoi in timp spre sclavie.

Q) Multi spun ca, dupa COVID-19 si experienta de lucru de la distanta, viitorul oraselor si a zonelor metropolitane este condamnat.

A) Multe lucruri se vor schimba, dar este prea devreme pentru a prezice. Imi amintesc ca, dupa distrugerea Turnurilor Gemene in 2001, oamenii au crezut ca nu isi vor mai dori niciodata sa traiasca in New York si in cativa ani, au uitat.

Q) In aceasta revolutie, statuile se dau jos si corectitudinea politica devine primordiala.

A) Unii o numesc anularea culturii. Cred ca e un fenomen temporar. Cred ca este, de asemenea, exagerat. De asemenea, corectitudinea politica in universitati este mult exagerata. In calitate de avocat al unei societati deschise consider corectitudinea politica incorecta din punct de vedere politic. Nu trebuie sa uitam niciodata ca o pluralitate de opinii este esentiala pentru societatile deschise.

George Soros. Ziua a treia a Forumului Economic Mondial 2019; credit Getty images, prin Bloomberg

Q) Daca ati putea trimite un mesaj poporului european care ar fi acesta?

A) SOS. In timp ce Europa se bucura de vacanta obisnuita din august, calatoriile implicate ar fi putut precipita un nou val de infectii. Daca este sa facem o paralela, epidemia de gripa spaniola din 1918 imi vine in minte. Avea trei valuri, dintre care al doilea era cel mai mortal. Epidemiologia si stiinta medicala au facut pasi mari de atunci si sunt convins ca o repetare a acestei experiente poate fi evitata. Dar mai intai trebuie recunoscuta posibilitatea unui al doilea val si trebuie luate masuri imediate pentru a-l evita. Eu nu sunt un expert in epidemiologie, dar este clar pentru mine ca oamenii care folosesc transportul in masa ar trebui sa poarte masti faciale si sa ia alte masuri de precautie.

Citeste si : George Soros – UE trebuie sa traga in aceeasi directie

Europa se confrunta cu o alta problema existentiala: nu are suficienti bani pentru a face fata amenintarilor gemene ale virusului si ale schimbarilor climatice. In retrospectiva, este clar ca reuniunea in persoana a Consiliului European a fost un esec sumbru. Cursul pe care s-a angajat Uniunea Europeana va aduce prea putini bani prea tarziu. Acest lucru ma aduce inapoi la ideea de obligatiuni perpetue. In opinia mea, Frugal Patru sau Cinci trebuie sa recunoasca acest lucru; in loc sa stea in cale ar trebui sa se transforme in sustinatori entuziasti. Numai conversia lor reala ar putea face ca obligatiunile perpetue emise de UE sa fie acceptabile pentru investitori. Fara ea, Uniunea Europeana s-ar putea sa nu supravietuiasca. Aceasta ar fi o pierdere grava nu numai pentru Europa, ci si pentru intreaga lume. Acest lucru nu este numai posibil, dar se poate intampla de fapt. Cred ca, sub presiunea publicului, autoritatile ar putea impiedica acest lucru sa se intample.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com