Guvernul a aprobat cumpararea celor 32 de avioane F-16, second hand, din Norvegia
Guvernul Ciuca a aprobat, la 16 iunie, cumpararea celor 32 de avioane F-16, second hand, din Norvegia.
Astfel, in sedinta de joi, 16 iunie 2022, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru realizarea capabilitatii operationale aeriene de tranzitie prevazute in Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana, in cadrul programului ”Avion multirol al Fortelor Aeriene”. Va urma aprobarea acestui proiect de lege in Parlamentul Romaniei.
Conform proiectului, Guvernul Romaniei va atribui Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achizitie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic initial. Aceeasi aprobare se refera si la achizitia unui pachet de bunuri si servicii complementar, de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
„Avioanele vor fi livrate in stare operationala, resursa disponibila a acestora asigurand operarea lor pentru o perioada de tranzitie, de minimum 10 ani, catre avioanele de generatia a V-a, ceea ce face ca achizitia avioanelor de la Guvernul Norvegiei sa reprezinte, in fapt, un transfer de capabilitate intre doua tari NATO aliate. Aeronavele vor asigura indeplinirea noilor cerinte existente la nivelul NATO, ulterior urmand a fi introduse in programul de modernizare la aceeasi configuratie M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrila intrata deja in dotarea Fortelor Aeriene Romane”, anunta un comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN).
Modernizarea aeronavelor se va face la Bacau
Ministerul Apararii precizeaza ca „aceasta solutie asigura implicarea industriei nationale de aparare in executarea lucrarilor de mentenanta si modernizare a avioanelor F-16, prin operatorul economic desemnat centru de mentenanta pentru aeronave F-16 de catre Guvernul Romaniei (Aerostar Bacau), aspect care va contribui la consolidarea si mentinerea capabilitatii aeriene operationale”.
Achizitia de la Guvernul Norvegiei a pachetului de 32 avioane include si instruirea unui numar minim de specialisti din cadrul personalului tehnico-ingineresc de aviatie din Fortele Aeriene Romane. Acesti specialisti vor incadra functiile – cheie din structurile de planificare si executie a mentenantei si de asigurare a planificarii logistice la nivelul Bazei Aeriene si Statului Major al Fortelor Aeriene pentru cele doua escadrile. „Aceasta solutie asigura, intr-un interval de timp scurt, crearea la nivelul escadrilelor a capabilitatii minime de operare, mentenanta, planificare si conducere strict necesare pentru exploatarea in conditii de siguranta a avioanelor F-16 care vor fi achizitionate”, precizeaza MApN.
Contractul pentru achizitia celor 32 de avioane F-16 costa 454 milioane de euro, fara TVA
Fondurile estimate pentru achizitia celor 32 de aeronave sunt de circa 454 milioane euro, fara TVA.
„Avandu-se in vedere complexitatea programului, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate dupa initierea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie si inceperea discutiilor cu reprezentantii Guvernului Norvegiei si Guvernului Statelor Unite ale Americii”, explica MApN.
In prezent, Fortele Aeriene Romane au in dotare 17 aeronave F-16, care au fost cumparate, second hand, din Portugalia. Acestea sunt in configuratie M5.2R. Atat avioanele din Portugalia cat si cele din Norvegia vor fi modernizate la configuratia M6.X.
Vechile avioane MiG 21 LanceR vor mai fi folosite un an
Romania asigura misiunile specifice Serviciului de Lupta Permanent – Politie Aeriana (SLP-PA) cu aeronave F-16 si MiG-21 LanceR, „insa folosirea acestora din urma este o solutie pe termen scurt (un an)”, precizeaza MApN.
Scoaterea graduala din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR si necesitatea executarii in regim permanent a Serviciului de Lupta – Politie Aeriana cu avioane F-16, coroborate cu evolutia mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificarii unei solutii care sa permita apararea spatiului aerian al Romaniei cu avioane F-16 si executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate fata de NATO.
Parlamentul Romaniei a aprobat deja initierea, de catre Ministerul Apararii Nationale a procedurii de atribuire a contractelor de achizitie pentru pachetul de 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei si a pachetului de bunuri si servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, in sedinta comuna a Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, comunicata cu scrisoarea nr. 1260BP / 21.12.2021.