Guvernul Dancila, doborat de Parlament

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, dupa ce Guvernul Dancila a picat, ca urmare a adoptarii motiunii de cenzura, ca „astazi a castigat Romania”. El a exclamat „Rezolvat!”. Presedintele a felicitat PNL si celelalte partide de opozitie. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultari vineri, de la oora 11:00, pentru desemnarea unui nou Guvern si pentru a vedea pozitia acestora fata de alegerile anticipate.

Motiunea de cenzura a trecut cu 238 de voturi favorabile, anuntul fiind facut in plenul Parlamentului. Liderul PNL; Ludovic Orban a declarat, joi, dupa ce motiunea de cenzura a trecut, ca „Parlamentul Romaniei a demis Guvernul PSD care si-a batut joc de Romania”. „Cosmarul pe care-l traieste Romania de trei ani a incetat”, a spus Orban.

Viorica Dancila a declarat, joi, dupa ce motiunea de cenzura a fost adoptata, ca au fost si social-democrati care au tradat. „Nu este o problema, plecam cu datoria implinita”, a spus Dancila. Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat ca reusita motiunii de cenzura este o victorie pentru romani, prin care s-a demonstrat ca oameni politici cu viziuni diferite isi pot da mana in interesul acestei tari. „Oficial, s-a incheiat epoca Dragnea! Victorie pentru romani, din respect pentru romani (…) E o victorie uriasa a opozitiei, din respect pentru romani, urmeaza o perioada dificila”, a spus Tomac.

Numarul total al parlamentarilor a fost de 464, numarul celor prezenti – 399, iar numar total de voturi a fost 245. Numarul de votui anulate 3.
Voturi „pentru”, motiune – 238, voturi „impotriva” 4. Astfel Parlamentul a retras increderea acordata Guvernului.

In conformitate cu Legea de organizare si functionare a Guvernului, Cabinetul Dancila va continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern. In aceasta perioada Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege.

In paralel, articolul 103 din Constitutie stabileste ca Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Odata cu depunerea juramantului de investitura in fata presedintelui Iohannis, noul Guvern isi poate incepe activitatea.

Presedintele Iohannis a trimis presedintilor partidelor si formatiunilor parlamentare scrisoarea privind invitarea la consultari

Presedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament prin care ii invita la consultari, vineri, la Palatul Cotroceni, in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru, a informat Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, de la ora 11,00 vor avea loc consultarile cu PNL, de la ora 11,30 cu USR, de la ora 12,00 cu UDMR, de la ora 12,30 cu PMP, de la ora 13,00 cu grupul parlamentar Pro Europa, de la ora 13,30 cu ALDE, de la ora 14,00 cu grupul parlamentar al minoritatilor nationale si de la ora 14,30 cu PSD.

Fiecare delegatie poate fi formata din maximum cinci persoane.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va convoca vineri partidele parlamentare la prima runda de consultari, subliniind ca este nevoie urgenta de un guvern, dupa ce motiunea de cenzura a fost adoptata in Parlament.

„Voi convoca partidele parlamentare la prima runda de consultari maine, incepand cu ora 11,00, fiindca avem urgenta nevoie de un guvern. Voi asculta optiunile partidelor si voi propune o solutie de Executiv cu mandat foarte clar, care sa asigure o guvernare responsabila si eficienta pana la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent cand se vor desfasura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni scrie economica.net

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com