Hackerii au preluat controlul asupra unui intreg lant de bancomate din Romania

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

O tendinta noua in ceea ce priveste atacurile informatice este aceea ca tintele sa fie mai ales companii si institutii de stat, intrucat ele au mai multa forta financiara decat persoanele fizice si, drept urmare, infractorii cibernetici pot sa le pretinda mai multi bani.

Atacurile cibernetice sunt in crestere, iar in tara noastra au inceput sa fie vizate mai ales companiile cu putere financiara si institutiile de stat, au anuntat specialistii prezenti, miercuri, la o conferinta pe tema criminalitatii informatice.

Conferinta a fost organizata de Oficiul Consiliului Europei pentru Combaterea Criminalitatii Cibernetice, cu sediul la Bucuresti. Specialistii participanti au reprezentat Consiliul Europei, Departamentul de Criminalitate Informatica al Politiei Romane, CERT-RO, Bitdefender, UNICEF si „Salvati Copiii”.

 Andra Cazacu

Atacurile de tip ransomware sunt cele in care agresorii informatici blocheaza date sau calculatoare ale unei institutii sau companii, iar in schimbul deblocarii acestora solicita sume de bani. Alte atacuri cibernetice vizeaza direct extragerea frauduloasa de bani din conturile bancare ale unor persoane fizice sau juridice. Din aceasta categorie, cele mai cunoscute incidente sunt cele care afecteaza bancomatele (ATM-urile), iar asemenea atacuri au fost consemnate, in ultimii ani, si in Romania.

“S-a reusit chiar preluarea controlului pentru intreaga retea de bancomate a unei institutii”, a precizat, in cadrul conferintei de miercuri, Flavius Dorin Nistor, comisar in Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Potrivit acestuia, desi incidentul mentionat a fost deja rezolvat, pagubele financiare sunt greu de cuantificat, fiindca ele nu se rezuma niciodata doar la banii furati efectiv. Bancile sau institutiile atacate au apoi cheltuieli legate de recuperarea datelor sau de inlocuirea unor echipamente informatice. Evident, nicio institutie nu doreste ca incidentul caruia i-a cazut victima sa fie mediatizat, astfel incat multe asemenea atacuri informatice raman necunoscute opiniei publice.

Foarte cunoscut, in acest context, a fost softul denumit WannaCry, declansat de hackeri acum doi ani. Astfel, in anul 2017, atacurile informatice tip WannaCry sau NotPetya au contaminat mai multe sute de mii de calculatoare in toata lumea, inclusiv din Romania.

“Romania a fost a noua dintre cele peste 50 de tari afectare”, a precizat, la conferinta organizata de Consiliul Europei, Andra Cazacu, expert in cadrul companiei Bitdefender.

Pe de alta parte, aceasta a precizat ca specialistii romani au reusit sa dea cateva lovituri serioase gruparilor de infractori cibernetici, inclusiv asupra celor care activeaza in zona asa-numitului „darknet”.

“Am avut o colaborare in care am reusit sa destructuram cea de-a doua retea, ca marime, dintre cele de pe darknet – reteaua Hansa. Prin ea se distribuiau arme, malware, substante toxice. Am cooperat cu FBI”, a precizat Andra Cazacu.

NU trebuie sa cedam in fata atacatorilor, nu trebuie sa platim rascumparare
Cu prilejul unor incidente de securitate consemnate in ultimii ani, specialistii de la Bitdefender au recomandat deja utilizatorilor calculatoarelor “infectate” sa nu cedeze in fata atacatorilor, adica sa nu plateasca rascumparare.

„Nu exista niciun fel de garantie ca atacatorul va onora promisiunea si va reda accesul la date. In cazul in care platesc, victimele pot fi tintite din nou de atacatori, dat fiind ca isi construiesc in fata infractorilor un istoric de bun platnic. Fiecare suma de bani transferata va ajuta dezvoltatorii de ransomware sa construiasca versiuni si mai complexe si sa creasca amploarea acestui fenomen. Cum atacatorii folosesc moneda virtuala (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.), este practic imposibil ca banii respectivi sa fie urmariti”, explica specialistii de la Bitdefender

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com