In high-end se investeste in inteligenta artificiala si big data
Marketingul digital e la mare pret in afaceri. Companiile de bunuri de lux investesc in marketing digital, inclusiv in retelele sociale, si se concentreaza pe inteligenta artificiala si big data.
Firmele vor sa-si consolideze relatia cu clientii. Industria a identificat o noua tipologie de clienti, numita HENRY (high earners not rich yet), adica persoane cu venituri mari, ce inca nu sunt bogate, varsta medie 43 de ani, utilizatori de solutii digitale, mari cheltuitori, in special din Generatia Millennials (nascuti ianuarie 1983 – decembrie 1994), arata studiul Deloitte „Global Powers of Luxury Goods”.
Millennials, Generatia X si Baby Boomers considera, cand cumpara, calitatea, serviciile dedicate, designul, obiectele lucrate manual si exclusivitatea produselor, apoi patrimoniul si istoria marcii drept cele mai importante atribute ale marcilor.
“Companiile de bunuri de lux sunt prinse intre satisfacerea cererilor ridicate ale clientilor si efortul de a proteja unicitatea si exclusivitatea produselor.” Oana Buhaescu, Deloitte Romania
„Intr-o perioada in care tendintele se schimba rapid, companiile de bunuri de lux sunt prinse intre satisfacerea cererilor ridicate ale clientilor lor si efortul de a proteja unicitatea si exclusivitatea produselor lor”, arata Oana Buhaescu de la Deloitte Romania.
Marcile se concentreaza pe interactiunea cu noua tipologie a consumatorului. Pentru a atinge obiectivul, companiile de bunuri de lux colaboreaza cu bloggeri si lideri de opinie de nisa, care pledeaza pentru brand, in cadrul comunitatilor lor, prin postari consecvente, continut optimizat dupa platforma si evidentierea caracteristicilor aspirationale ale marcilor.
Exemple graitoare
Gucci a valorificat oportunitatea de a interactiona cu HENRY prin initiative digitale, precum campania #GucciGram, pentru care brandul a colaborat cu artisti, pe Instagram.
Montblanc a initiat o colaborare cu bloggeri de moda, ce au actionat ca promotori ai marcii in comunitatile lor, pe reteaua Weibo, din China.
Brandurile de lux utilizeaza aceste mecanisme pentru a obtine informatii despre clienti, a intelege tendintele si evolutiile. De exemplu, Shiseido a achizitionat mai multe tehnologii in SUA, pentru a permite clientilor sa-si scaneze tonurile unice ale pielii printr-o aplicatie mobila.
Shiseido foloseste datele colectate pentru un fond de ten personalizat, potrivit fiecarui consumator.