Inteligenta Artificiala poate sa aduca valoare unui business

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Tehnologia este tot mai prezenta, iar dezvoltarea si inovatia din domeniu pot transforma intreaga noastra existenta. Inteligenta artificiala si machine learning sunt tot mai des intalnite, aceste tehnologii avand capacitatea de a imbunatati si a usura in acelasi timp activitatea din societatea in care traim.

Vlad Ovidiu Lupu, Machine Learning Engineer, in cadrul Thoughtworks Romania ne-a vorbit in cadrul unui interviu despre principalele business-uri predispuse schimbarii odata cu evolutia tehnologica, dar si despre impactul pe care tehnologia il poate avea.
Inteligenta Artificiala si Machine Learning sunt pe un trend ascendent in toate industriile. In ce masura sunt acestea adoptate de catre companiile din tara noastra?

Intr-adevar trendul este ascendent, dar aceste tehnologii inca nu sunt folosite la adevaratul lor potential peste tot in lume, nu doar in tara noastra. Principalul impediment este lipsa datelor utilizabile pentru antrenarea acestor algoritmi, deoarece in majoritatea cazurilor ei invata din datele din trecut. Prin date utilizabile, nu ma refer doar la existenta datelor, ci la un concept mai larg care include regasirea, intelegerea si calitatea lor. O preconditie pentru a pune in valoare aceste tehnologii de Inteligenta Artificiala si Machine Learning este existenta unor practici de gestionare a datelor bine puse la punct si din ce in ce mai multe companii investesc acum in dezvoltarea acestor capabilitati si ne asteptam la o rata mai mare de adoptie in viitorul apropiat.

Care sunt domeniile cele mai deschise catre inovatiile din tehnologie?

Dintre domeniile cele mai deschise catre inovatiile din tehnologie as mentiona retail, online advertising si cercetarea. De exemplu in retail, sistemele de recomandari de produse au evoluat foarte mult in ultima vreme si unele magazine de haine implementeaza tehnologii care permit „probarea la distanta” prin intermediul unei poze a utilizatorului editata cu ajutorul tehnologiilor AI. De asemenea unele magazine lucreaza la recomandari personalizate de haine care tin cont de forma corpului si de trendurile actuale din moda. Exista si seturi de date publice ca Fashion-MNIST care faciliteaza si implicarea mediului academic in dezvoltarea acestor algoritmi si ne asteptam ca acest trend sa continue. In zona de cercetare, AlphaFold este o realizare monumentala si am putea mentiona si in Romania lucrul in domeniul intelegerii genelor din ADN-ul uman, a interactiunilor dintre ele si a modului in care acestea influenteaza viata, sanatatea sau caracteristicile fizice ale oamenilor.

Care sunt principalele atuuri ale celor doua procese tehnologice?

Unul din principalele atuuri ale acestor procese tehnologice este viteza de reactie. Unele aplicatii cum ar fi un chatbot nu ar fi fezabile fara un timp de raspuns de ordinul secundelor. Alt avantaj ar fi posibilitatea de a creste sau scade puterea de calcul alocata acestor procese pentru ca sistemele sa faca fata unor cresteri bruste a numarului de utilizatori, cum sunt cele din comert din perioada sarbatorilor.

Cum pot fi schimbate procesele decizionale strategice cu ajutorul Inteligentei Artificiale?

Procedura uzuala in momentul de fata nu este de a inlocui, ci de a augmenta procesele decizionale strategice cu diverse analize de date care sunt efectuate cu metode din ce in ce mai sofisticate. In Thoughtworks se urmaresc rezultatele din mediul academic pentru a fi pregatiti pentru cererea din industrie, dar in acest domeniu exista o reticenta de a face predictii exagerate legate de capabilitatile metodelor de Machine Learning din cauza fenomenului numit „AI Winter”. Pe termen scurt nu ne asteptam la schimbari majore pe acest plan.

Tot mai mult se vorbeste si despre Inteligenta Artificiala Creativa. Care este evolutia proceselor creative si cum redefinesc ele modul in care functioneaza o afacere?

Desi una din primele utilizari ale proceselor creative a fost augmentarea seturilor de date folosite la antrenarea modelelor, in momentul de fata acestea sunt folosite in contexte din ce in ce mai diverse. Am mentionat utilizarile din retail mai devreme si as mai adauga arta, in care metodele creative sunt folosite pentru a genera opere noi si pentru a restaura digital opere vechi afectate de trecerea timpului. Alt domeniu care merita mentionat este cercetarea medicala, unde au fost folosite metode generative pentru a inventa antibiotice noi sau ingineria mecanica, unde cu ajutorul algoritmilor de ML se dezvolta sasiuri pentru masini si componente pentru avioane radical diferite si imbunatatite fata de ce a creat mintea umana pana acum. Afacerile care se bazeaza pe generarea de continut s-ar putea schimba in urma dezvoltarii acestor procese creative.

Tinand cont de evolutia si dezvoltarea tehnologica, poate inteligenta artificiala sa rezolve problemele unui business?

Aceasta intrebare nu are un raspuns foarte simplu deoarece tehnologiile mentionate au si unele riscuri, dintre care as mentiona costul initial ridicat, existenta datelor incorecte care duc la rezultate false, nevoia constanta de monitorizare si actualizare a modelelor si posibile probleme legale atunci cand acesti algoritmi sunt folositi pentru a decide acordarea unui credit la banca sau chemarea unei persoane la un interviu de angajare. Pentru noi Inteligenta Artificiala nu este un obiectiv final, ci un drum care poate sa aduca valoare unui business cu fiecare pas facut in aceasta directie. Datele utilizabile pentru antrenarea unui model de Machine Learning pot fi folosite si pentru imbunatatirea capabilitatilor de raportare sau care pot creste eficienta si profitabilitatea unui business chiar daca nu se ajunge la folosirea acelui model de Machine Learning. Dintre directiile in care se merge in cadrul Thoughtworks pentru a ii ajuta pe clienti sa isi puna in valoare datele as mentiona Data Mesh, o solutie pentru problemele de gestionare a datelor si CD4ML, un set de practici care au ca scop folosirea eficienta in business a modelelor de Machine Learning pe termen lung.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com