Legea offshore, degeaba! Romania nu poate supravietui fara importuri

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Romania nu poate asigura continuitatea livrarii gazelor consumatorilor romani fara importuri, deoarece nu avem un sistem pus la punct, sunt de parere specialistii de la Asociatia Energia Inteligenta. Aceasta observatie vine ca urmare a discutiilor intense despre beneficiile pe care le are Romania prin legea offshore.

Liberalizarea pietei de gaze din Romania suprapusa peste o modificare substantiala a curbelor de consum si a celor de productie, face ca folosirea depozitelor de inmagazinare a gazelor naturale pe care le are Romania, sa fie nesatisfacatoare. Acest lucru face ca Romania sa se echilibreze cu importuri de gaze ceea ce face imposibila in prezent reducerea totala a dependentei de importuri, deoarece sistemul de gaze a fost construit incat sa nu poata functiona fara importuri.

,,Apreciez ca una dintre masurile reducerii dependentei de import este regandirea sistemelor de inmagazinare si dezvoltarea rapida a unor depozite in zacaminte saline, acvifere sau mine parasite, care indeplinesc conditiile de etanseitate, rezistenta la presiune, amplasare fata de centre de consum/conducte de transport.”, a declarat Dumitru Chisalita, presedinte Energia Inteligenta.

Una dintre masurile propuse de specialistii in energie este regandirea actualelor depozite sub forma transformarii unora dintre acestea din depozite cu acces reglementat la depozite staregice sau tehnologice, astfel incat sa se asigure cresterea securitatii energetice a Romaniei si asigurarea continuitatii livrarii gazelor la consumatori.

Tarile din UE si au construit depozite de inmagazinare gaze atat in zacaminte depletate cat si in caverne de sare sau acvifere, tocmai pentru a-si reduce vulnerabilitatea la varf de consum si a putea sa asigure continuitatea livrarii gazelor la consumatorul final.

Romania a ales, in mod eronat, sa construiasca exclusiv depozite de inmagazinare in zacaminte depletate, fapt ce face ca sa fie in imposibilitatea ca pe perioada rece sa asigure livrarea gazelor la consumatori fara gaze de import, mai concluzioneaza specialitii de la Energia Inteligenta.

Dispute politice interne
Pana ca legea offshore sa ajunga sa intre in vigoare, presedintele AUR, George Simion, revine cu noi atacuri la adresa ministrului energiei Virgil Popescu.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, seful AUR a scris: „Este Virgil Popescu un hot? Argumentati, va rog, ca pe mine nu ma cred deontologii…”.

Virgil Popescu a reactionat la acuzatia calomnioasa. Ministrul Energiei pune mesajul copresedintelui AUR pe seama orientarii pro-ruse si asigura ca independenta energetica a Romaniei este cea mai buna miscare strategica ce poate fi facuta in contextul actual de securitate.

„Cand trompetele rusesti se reactiveaza si raspandesc calomnii si minciuni, imi dau seama ca facem bine ceea ce facem. Romania va deveni independenta energetic si vad ca deranjeaza”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Discutiile s-au aprins in contextul in care Virgil Popescu a anuntat vineri seara acordul dintre Romgaz si Exxon pentru preluarea participatiei americane in perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra si semnarea contractului saptamana viitoare.

”Astazi in AGA Romgaz s-a aprobat tranzactia cu Exxon. Saptamana viitoare se va semna contractul dintre Romgaz si Exxon. Decizia de investitie va putea fi luata de catre OMV Petrom si cei de la Romgaz, la finalul anului acestuia sau ince

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com