Masuri de securitate puternice luate de Federatia Rusa

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Rusia se va inconjura de-a lungul frontierei sale cu un sistem neintrerupt pentru detectarea in avans a lansarilor rachetelor de croaziera, a avioanelor ridicate de la sol in numar mare si a altor obiective aerodinamice.

‘In viitor, va fi creat un sistem asemanator cu cel privind avertizarea impotriva atacurilor cu rachete’, a anuntat luni Ministerul rus al Apararii, citat de agentiile de presa TASS si Interfax, preluate de Agerpres.

Noul sistem, potrivit planurilor Ministerului Apararii rus, va include statii-radar de tip ‘Kontainer’ care monitorizeaza spatiul aerian pe distante lungi pana la mii de kilometri (in engleza over-the-horizon radar), dintre care prima a intrat in serviciu la 1 decembrie in Mordovia (500 km sud-est de Moscova).

Acest nou radar este capabil sa monitorizeze decolarea mai multor avioane simultan, lansarile rachetelor de croaziera sau a unor aparate hipersonice la o distanta de 2.000 de km de granitele de vest si de sud ale Rusiei. Astfel, sustine ministerul, armata rusa dispune de timpul necesar pentru a-si articula riposta sau de a respinge un eventual atac impotriva unor obiective de pe teritoriul Federatiei Ruse.

Urmatoarea statie-radar de acest tip urmeaza sa acopere directia arctica. ‘Este posibil ca evolutia ulterioara a acestui sistem de detectare radar sa vizeze directia arctica, la ceea ce noi lucram in prezent’, a declarat constructorul-sef al statiei-radar ‘Kontainer’, Mihail Petrov, citat de TASS.
Statia-radar devenita operationala cu o zi in urma face parte din aceeasi clasa de monitorizare pe distante lungi (over-the-horizon radar), care se bazeaza pe receptia unui semnal radio reflectat de ionosfera.

La ora actuala, Rusia dispune de un sistem neintrerupt de-a lungul granitelor sale de avertizare in caz de atac cu racheta, acest sistem avand la baza radare moderne de tip ‘Voronej’ destinate sa detecteze eventualele lansari de rachete balistice (asupra teritoriului rus), conform Interfax. Radare de acest tip sunt instalate in regiunile Leningrad, Irkutk, Kaliningrad, Orenburg, precum si in tinuturile Krasnodar, Krasnoiarsk si Altai.

La inceputul lunii octombrie, comandantul adjunct al Fortelor aerospatiale ruse, generalul Igor Morozov, declarase pentru Interfax ca un nou radar de tipul Voronej-M urmeaza sa inceapa sa fie construit pana la sfarsitul acestui an in Sevastopol, unde se afla amplasata baza Flotei Rusiei din Marea Neagra in Crimeea.

‘In prezent sunt construite radare langa Murmansk si Vorkuta (regiunea arctica). Acestea ar urma sa fie date in exploatare in 2022. Un alt radar puternic urmeaza sa devina operational in Sevastopol in 2024’, a declarat generalul rus intr-un interviu pentru ziarul Moskovski komsomolet.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com