Metaversul: urmatoarea evolutie a internetului si a experientei umane
Viitorul tehnologiei de consum se poate transforma odata cu promovarea metaversului, un concept ce imbina realitatea si tehnologia, promovat inclusiv de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anuntat ca firma-mama a retelei sociale se va numi de acum incolo Meta. Acest lucru marcheaza un obiectiv strategic important pentru Zuckerberg, adica promovarea metaversului. Acesta se foloseste de tehnologii precum realitatea virtuala si realitate augmentata pentru a crea experiente digitale noi. Dar de ce este important metaversul?
Metaversul este o denumire noua pentru urmatoarea generatie a internetului, in care realitatea de zi cu zi va fi imbinata cu experiente digitale 3D, realiste, care se vor folosi de ochelari de realitate augmentata si de realitate virtuala. Oamenii se vor putea intalni la birouri virtuale, vor putea face conferinte virtuale, iar industria entertainment-ului se va transforma.
Practic, oamenii vor functiona in acel spatiu sub forma unor avataruri, identitati digitale, pe care le vor putea personaliza si controla prin intermediul tehnologiilor de realitate augmentata sau realitate virtuala. Acest lucru va duce si la digitalizarea si transformarea economiilor, daca acest concept urmeaza sa fie preluat de catre companii.
„Sunt nenumarate exemple privind digitalizarea economiei, care va duce la o explozie fenomenala a industriei IT in lume. Pentru a fi un jucator important in cadrul acestui fenomen, Romania trebuie sa-si faca lectiile. Noi trebuie sa indrumam orice copil care intelege matematica si algoritmi spre informatica, spre tehnologia viitorului. De asta va fi nevoie si aici noi va trebui sa facem eforturi pentru a-i indrepta spre astfel de profesii. Sunt foarte multe specializari care scot absolventi pe banda rulanta, care apoi nu-si gasesc un loc de munca. Nu spun ca nu este nevoie si de alte specializari, dar trebuie sa ne concentram pe ceea ce cere piata muncii“, crede Daniel Metz, Presedinte al Consiliului de Administratie, NTT DATA Romania.
Companiile virtuale din metavers
Pandemia a transformat modul in care lucreaza companiile. Birourile s-au mutat acasa, iar comunicarea se face prin intermediul canalelor digitale precum mail-ul, Slack-ul sau aplicatii de videoconferinte ca Microsoft Teams sau Zoom.
Urmatoarea evolutie pentru companii, dupa invataturile din pandemie, ar fi transformarea lor in unele complet digitale cu ajutorul metaversului. Companiile nu vor mai avea birouri fizice, ci vor avea birouri virtuale unde angajatii se pot intalni cu ajutorul avatarurilor lor. Astfel, se recreaza o parte din conexiunea de la birou si din interactiunea reala. Pentru acest lucru companiile vor avea nevoie sa ofere angajatilor dispozitive precum casti de realitate virtuala, dar in viziunea celor care promoveaza metaversul, acestea vor deveni o banalitate, la fel ca smartphone-urile. In plus, diviziile de IT vor trebui sa creeze un univers digital care sa fie confortabil pentru angajati.
„Oamenii sunt mai productivi de acasa decat ne asteptam. Unii oameni credeau ca totul se va prabusi, dar nu a fost asa. Multi oameni considera ca sunt mai productivi acum”, crede CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg.
Concerte in metavers
In ultimii doi ani oamenii din multe tari nu au mai putut sa vada artistii lor favoriti din cauza amanarii sau anularii concertelor. Entertainment-ul este esential pentru sanatatea mentala a oamenilor. Din acest motiv, metaversul poate fi folosit pentru organizarea de concerte de catre cei mai mari artisti ai lumii fara sa fie nevoie de o deplasare prin toate tarile.
Conceptul nici macar nu este nou, ci a mai fost folosit in jocuri precum Roblox sau Fortnite, unde au fost organizate concerte virtuale cu prezenta vedetei americane Ariana Grande. In plus, am avut parte de concerte cu holograme, dar si influenceri virtuali, care sunt creatii digitale carora li s-a construit o personalitate anume. Hatsune Miku este o artista pop care e virtuala 100%, fiind creata de un studio.
Astfel, viitorul ar putea aduce nu numai concerte in metaverse, dar si dezvoltarea de identitati virtuale create artificial, iar artistii reali si artistii virtuali vor putea canta pe aceeasi scena.
Metaversul in educatie
Una dintre primele implementari ale ideii de realitate virtuala pe scara larga a fost in educatie. In pandemie am putut observa ca elevii au avut dificultati in a se descurca in scoala online, iar profesorii nu au putut transmite informatia asa cum trebuie. Dar chiar si inainte de 2020 erau dezvoltate concepte prin care elevii puteau sa fie educati cu ajutorul realitatii virtuale, mai ales pentru subiecte complexe, precum ar fi chimia sau biologia. Astfel, atomii, moleculele sau corpul uman ar putea fi explicate mai usor daca s-ar folosi imagini digitale 3D pe care elevii sa le urmareasca printr-un dispozitiv de VR.
Astfel, in viitorul internetului, adica acest metavers, educatia, dar si training-ul in domenii complexe precum medicina, ar putea fi schimbate. Studentii nu ar mai trebui sa se deplaseze in laboratoare pentru a face experimente sau pentru a vedea corpul uman, ci ar putea fi totul recreat cu ajutorul tehnicii digitale. Cu toate acestea, exista voci care au avertizat legat de metavers din cauza faptului ca se va reduce interactiunea umana reala, iar diferenta dintre realitate si digital va deveni irecognoscibila.