Microsoft are un centru de date la 36 metri adancime pe fundul marii

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

In vreme ce marile companii tech isi tin “fermele” de servere in desert sau pe multi acri de teren la marginea aglomerarilor urbane, Microsoft prefera o abordare inedita: scufundarea. Compania a lansat un data center subacvatic, scufundand 864 de servere aproape de coastele Scotiei.

optimus-news.com - stiri online - stiri IT- tehnologie - microsoft - servere subacvatice.jpg
optimus-news.com – stiri online – stiri IT- tehnologie – microsoft – servere subacvatice.jpg

MS este un mare jucator pe piata de cloud si ca atare data center-urile sunt vitale. Echipamentele au ajuns pe fundul marii aproape de Insulele Orkney. Face totul parte din Project Natick, o initiativa care incearca sa gaseasca moduri mai ecologice de a crea unitati de data management la scara mare. Culmea e ca nu e primul proiect de acest gen, iar in 2014 Microsoft pornea tot cu un data center submersibil.

Acesta includea echivalentul a 300 de PC-uri desktop, care au ajuns in Ocean in 2016, in scop de test. Submersibilul a operat in jur de 4 luni, iar acum suntem gata pentru varianta finala. 864 de servere pe 12 rack-uri uriase, intr-un submersibil de mari dimensiuni si sigilat, toate au fost scufundate. Totul a fost gandit sa functioneze timp de 5 ani fara mentenanta.

Data center-ul ofera 27.6 Petabytes de stocare, iar alimentarea cu energie se face printr-un cablu subacvatic, care are si rolul de a conecta serverele la Internet. Acest sistem poate fi alimentat de centrale eoliene aflate langa apa, deci nu exista griji legate de picaje de curent. In plus racirea e o bagatela sub apa. Acest proiect va fi monitorizat timp de 12 luni, pentru a crea alte centere similare, care scad costurile de intretinere.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com