Microsoft are un centru de date la 36 metri adancime pe fundul marii
In vreme ce marile companii tech isi tin “fermele” de servere in desert sau pe multi acri de teren la marginea aglomerarilor urbane, Microsoft prefera o abordare inedita: scufundarea. Compania a lansat un data center subacvatic, scufundand 864 de servere aproape de coastele Scotiei.
MS este un mare jucator pe piata de cloud si ca atare data center-urile sunt vitale. Echipamentele au ajuns pe fundul marii aproape de Insulele Orkney. Face totul parte din Project Natick, o initiativa care incearca sa gaseasca moduri mai ecologice de a crea unitati de data management la scara mare. Culmea e ca nu e primul proiect de acest gen, iar in 2014 Microsoft pornea tot cu un data center submersibil.
Acesta includea echivalentul a 300 de PC-uri desktop, care au ajuns in Ocean in 2016, in scop de test. Submersibilul a operat in jur de 4 luni, iar acum suntem gata pentru varianta finala. 864 de servere pe 12 rack-uri uriase, intr-un submersibil de mari dimensiuni si sigilat, toate au fost scufundate. Totul a fost gandit sa functioneze timp de 5 ani fara mentenanta.
Data center-ul ofera 27.6 Petabytes de stocare, iar alimentarea cu energie se face printr-un cablu subacvatic, care are si rolul de a conecta serverele la Internet. Acest sistem poate fi alimentat de centrale eoliene aflate langa apa, deci nu exista griji legate de picaje de curent. In plus racirea e o bagatela sub apa. Acest proiect va fi monitorizat timp de 12 luni, pentru a crea alte centere similare, care scad costurile de intretinere.