NATO investeste un miliard de dolari pentru modernizarea flotei sale aeriene

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

NATO a incredintat miercuri companiei Boeing un contract de un miliard de dolari pentru upgradarea flotei sale de avioane de recunoastere AWACS.

NATO a incredintat miercuri companiei Boeing un contract de un miliard de dolari pentru upgradarea flotei sale de avioane de recunoastere AWACS, un acord despre care oficialii NATO sustin ca este un semn de intarire a cooperarii transatlantice cu cateva zile inainte de summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Londra, relateaza Reuters, preluata de Agerpres.

Prima data operate in 1982 si apoi modernizate in mod repetat, avioanele fabricate de Boeing, care pot detecta aparate de zbor, rachete, nave si alte mijloace de lupta aflate mult dincolo de frontierele NATO, vor fi dotate cu procesoare computerizate, servere si echipamente mai puternice.

Cele 14 avioane, stationate intr-o baza aeriana din Germania, pot deja face schimb de informatii prin intermediul unor legaturi digitale cu unitati aflate la sol, pe mare si aeropurtate, dar au nevoie de o capacitate mai mare de a transmite date pe masura ce tehnologia se dezvolta.

Acest proces de modernizare va tine unul dintre putinele mijloace militare detinute si operate de Alianta Nord-Atlantica in serviciu pana in 2035.

Avioanele AWACS au fost utilizate in sprijinul coalitiei internationale impotriva Statului Islamic, patrunzand adanc pe teritoriul sirian din Turcia, precum si pe flancul estic al NATO dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in 2014.

„Modernizarea va asigura faptul ca NATO ramane la limita de varf a tehnologiei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-o conferinta de presa alaturi de presedintele Boeing, Michael Arthur, sustinuta in fata unuia dintre avioanele AWACS.

„Aceasta va furniza AWACS noi comunicatii sofisticate si capabilitati de retea, astfel incat aceste aeronave sa-si poata continua misiunile vitale”, a adaugat el.

Un oficial al NATO a descris flota AWACS, care are echipaje din 18 tari aliate diferite, drept un simbol al unitatii NATO, intr-un moment in care presedintele american Donald Trump i-a pus sub semnul intrebarii valoarea, iar seful statului francez Emmanuel Macron a spus luna trecuta ca NATO este „in moarte cerebrala”.

Lucrarile de upgradare vor fi finantate de 16 state aliate din NATO, printre care SUA, Germania, Turcia, Italia si Spania, iar o parte din acestea vor fi subcontractate de companii europene precum Leonardo si Airbus.

Modernizarea survine si in contextul in care NATO a primit prima dintre cele cinci drone Global Hawk, care va fi instalata in Italia.

Dupa ani de intarzieri, dronele de mare altitudine fabricate de Northrop Grumman ii asigura Aliantei in premiera propriile drone de spionaj, care vor fi folosite impreuna cu avioanele AWACS pentru a proteja trupele de la sol si nu numai.

Dronele sunt capabile sa zboare pana la 30 de ore fara intrerupere pe orice tip de vreme, furnizand date in timp real in timpul survolului.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com