Pentagonul este interesat de laserul de la Magurele

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Guvernul Statelor Unite a trimis specialisti in Romania pentru a lucra la Magurele, acolo unde va fi pus in functiune cel mai puternic laser din lume.

Administratia Statelor Unite si specialisti americani sustin proiectul celui mai puternic laser din lume, care urmeaza a fi pus in functiune in apropiere de Bucuresti, la institutul de cercetare de la Magurele.

Proiectul este denumit ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) si a pornit ca o initiativa stiintifica si tehnologica a Uniunii Europene, fiind cofinantat din fonduri europene.

In cadrul acestui proiect, Centrul ELI-NP din Romania a primit sarcina de a gazdui cei mai puternici laseri din lume, cu o putere de 2×10 Petawati, precum și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, devenind astfel cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare.

Tema aflata in lucru in Romania este atat de importanta, incat Statele Unite au trimis doi reprezentanti de varf pentru a lucra la Magurele. Dintre cei doi americani, unul este angajat al Departamentului de Stat al SUA, iar celalalt este trimis de Pentagon, fiind ofiter in cadrul US Air Force, a precizat, pentru “Romania libera”, Dragos Seuleanu, coordonatorul Compartimentului de Comunicare si Transfer Tehnologic in cadrul ELI-NP.

O alta institutie americana interesata de colaborarea cu institutul de la Magurele este NASA (Administratia Aeronautica si Spatiala a Statelor Unite), despre care se stie ca “probabil, isi va testa materialul care pleaca in spatiu la noi”, ne-a precizat Dragos Seuleanu.

Pe de alta parte, cu prilejul actiunilor stiintifice la care participa in strainatate, specialisti romani de la ELI-NP au contacte si cu reprezentanti din Departamentul american al Energiei – o institutie despre care, in ciuda denumirii ei neutre, se spune, neoficial, ca se ocupa “90 la suta de bombe”.

Cercetatorii romani nu au insa activitati militare la institutul de la Magurele. Teoretic, daca Ministerul Apararii Nationale, care are o structura proprie de cercetare, ar dori o colaborare cu Centrul ELI-NP, o asemenea colaborare poate fi initiata.

“S-a hotarat la nivel politic ca acest centru sa fie in partea de est a Europei, unde nu exista niciun centru international, iar noi am invins cu ideea ca imbinam fizica laserilor cu fizica nucleara si folosim laserii de mare putere pentru studii de fizica nucleara”

Acad. Nicolae Zamfir,

Directorul proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI)

„Este cel mai important proiect european de infrastructura. Sunt bani europeni si ne va permite sa obtinem rezultate stiintifice de exceptie. Este primul dintre cele trei mai proiecte pe care le vom desfasura in urmatorii ani”
Nicolae Hurduc,

Fost ministru al Cercetarii

Cat costa proiectul de cercetare ELI-NP Magurele?

Pe ansamblul Uniunii Europene, proiectul costa circa 875 de milioane de euro proveniti din fonduri structurale, iar din suma totala, in Romania s-au alocat circa 300 de milioane de euro.

Ce alte tari sunt implicate in acest program?

Cehia si Ungaria au roluri similare cu cel al Romaniei, intrucat, din motive politice, UE a preferat ca noua infrastructura de cercetare sa fie dezvoltata in tari din estul Europei.

Pana la acest moment, oficialii romani afirma fara ezitare ca experimentele vor incepe la institutul ELI-NP in anul 2020.

O confirmare care deschide calea acestor experimente a fost momentul in care laserul de la Magurele a demonstrat ca este cel mai puternic din lume, reusind sa atinga, in teste, puterea de 10,9 Petawati – aproximativ a zecea parte din puterea Soarelui. Interesant este faptul ca specialistii isi propuneau un test cu puterea de 10 Petawati, dar ea a fost depasita in test, iar acad. Victor Zamfir, care este directorul general al proiectului ELI-NP, estima ca aceasta putere ar putea fi chiar dublata.

La acel moment din anul 2019, Nicolae Hurduc, ministrul Cercetarii, preciza ca obiectivul ELI-NP din Romania reprezinta „cel mai important proiect european de infrastructura. Sunt bani europeni si ne va permite sa obtinem rezultate stiintifice de exceptie. Este primul dintre cele trei mai proiecte pe care le vom desfasura in urmatorii ani, alaturi de < Danubius > si < Alfred >, care va permite studierea reactoarelor nucleare de generatia a patra”.

Pe de alta parte, acad. Victor Zamfir, directorul general al proiectului, a subliniat ca “infrastructura ELI-NP nu va deveni niciodata un centru de productie , dar rezultatele cercetarii avansate de aici vor merge catre companii, respectand drepturile de proprietate intelectuala”. Evident ca, in urma valorificarii brevetelor de inventie, la Centrul ELI-NP se vor intoarce bani.

O posibila aplicatie practica a cercetarilor derulate la Magurele ar putea fi destructurarea (distrugerea) deseurilor nucleare, iar rezultatele altor studii ar putea fi utilizate in tratarea unor boli grave, cum ar fi cancerul.

Oficialii romani resping ideea ca ar exista, pe aceste planuri, o concurenta intre Romania si alte tari, cum ar fi Cehia sau Ungaria, intrucat “noi facem lucruri diferite”.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com