Performantele SRI-stilor in Ministerul Educatiei
Totusi impresia pe care noua sefa a Invatamantului ne-o lasa, cu toate ca provine din sistem, este ca nu are habar decat in teorie de problemele reale ale Educatiei. Acest lucru se datoreaza, evident, si echipei ce o conciliaza pe Monica Anisie. Noul ministru pare bine intentionat, dar se balbaie serios la intrebarile jurnalistilor. Acest lucru denota lipsa de siguranta, data de lipsa informatiior.
Consilierul pe probleme de comunicare al ministrului Anisie este fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Claudiu Saftoiu. Rezultatele consilierii lui Saftoiu sunt, din nefericire, evidente. Intr-adevar, SRI si-a bagat de foarte multi ani coada in Ministerul Educatiei, mult mai mult decat era nevoie. Dar probabil ca Elvis Claudiu Saftoiu canta bine la Educatie si alaturi de directorul Editurii Didactice si Pedagogice (editura Ministerului Educatiei), Maria Nistor, un alt “manager” scolit de SRI, care si-a demonstrat incompetenta, cel mai evident in momentul cand a trebuit ca institutia pe care o conduce sa editeze toate manualele scolare.
Maria Nistor a fost adusa la Editura Didactica si Pedagogica si i s-a oferit monopol pe manualele scolare de catre fostul ministru Liviu Marian Pop, cel care achizitiona, in primul sau mandat la Educatie, un sistem de bruiaj.
Nistor venea de la Universitatea “Babes – Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a fost eleva altor profesori SRI si unde s-a retras si Florin Coldea.
n 2015, Maria Nistor a obtinut titlul de doctor in Relatii Internationale si Studii Europene la Universitatea “Babes Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, cu teza „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Coordonator al lucrarii i-a fost Adrian Liviu Ivan (pe atunci profesor la UBB Cluj), numit rector al Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, functie ocupata in urma unui concurs la care a fost unic candidat.
Actuala directoare a EDP a contribuit, potrivit CV-ului sau, la peste 20 de publicatii, doua dintre ele editate de catre Toma Rus si Liviu Adrian Ivan („Informatii clasificate in balanta” si ”Securitate umana – o abordare diferita”, in 2012, la Editura CA Publishing). Toma Rus (fost chestor de politie, fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate al clubului de fotbal CFR Cluj) a avut dosar penal pentru vatamare corporala si a fost urmarit penal pentru trafic de influenta si alte infractiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea cand era sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj.
Bla bla-urile ministeriale
Revenind la prestatia de pana acum a ministrului consiliat de Claudiu Saftoiu, fost sef la televiziunea publica, despre care ne intrebam ce legatura are cu Educatia.
Monica Anisie promite schimbari si vine cu cateva initiative interesante, cum ar fi introducerea mesei calde in scoli si regandirea examenului de Bacalaureat pentru invatamantul vocational.
Totusi, ministrul Anisie a dat dovada de mari lacune de informatii legate de sitemul educational, mai ales la conferinta de presa de dupa publicarea rezultatelor la testele PISA. Sefa de la Educatie a vorbit destul de mult in fata jurnalistilor, doar promovand ideea ca nu e panica, e bine, ca sa nu fie rau. In final, nu am putut intelege daca pentru domnia sa rezultatele acestor teste sunt relevante sau nu.
Mai grav, lasand deoparte aceste plimbari cu barca in discursul despre viitorul apropiat al sistemului educational din Romania, este ca ministrul Monica Anisie nu a trecut urgent la rezolvarea problemelor arzatoare pentru scoala. Nu s-a rezolvat si sunt sanse din ce in ce mai mari sa nu se rezolve problema transportului elevilor. De asemenea, cei din clasa a VI-a tot nu au inca manuale la materii foarte importante. Acestea erau problemele pe care Monica Anisie trebuia sa le rezolve urgent, dupa ce Invatamantul a stat o buna perioada sat fara caini, gratie orgoliului electoral al presedintelui Klaus Iohannis, care a amanat inexplicabil de mult numirea unui minmistru la Educatie.
PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ international initiat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), cu scopul de a masura dezvoltarea competentelor de baza ale elevilor cu varste intre 15 si 16 ani, in domeniile citire/lectura, matematica si stiinte. Intervalul de varsta 15-16 ani este reprezentativ pentru finalizarea sau apropierea de finalizarea invatamantului obligatoriu. Evaluarea PISA pune accent pe competentele necesare pentru viata personala, sociala sau pentru integrarea pe piata muncii – cu alte cuvinte accentul nu cade neaparat pe ceea ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata.
Concluzia testelor a fost ca 44% dintre elevii romani sunt analfabeti functionali.
Si ce daca, noi suntem foarte buni la noi acasa, de acest lucru ne-a dat asigurari si ministrul Educatiei.