Razboiul tehnologiei 5G a ajuns in Romania. „Calul troian” vine acum din China

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Concurenta economica si stiintifica dintre Statele Unite si China este necrutatoare, iar interesul Romaniei este sa evite sa devina o “victima colaterala” in acest razboi.

Tehnologia 5G a fost primita, aparent, cu bunavointa in Romania, fiind considerata un „upgrade” firesc pentru sistemele de comunicatii. Inca de anul trecut, mai multe companii straine au prezentat in Romania telefoane „inteligente” 5G, care au devenit rapid disponibile in magazine si care, acum, sunt puse in vanzare alaturi de cele “uzate moral” – de aceeasi marca, dar mai ieftine, intrucat nu au si optiunea 5G.

In Romania ca si in Occident, chiar mai inainte ca sistemul 5G sa devina operational, deci inainte sa-si poata demonstra avantajele, el a generat instantaneu criticile “conspirationistilor”, care au sustinut ca noua tehnologie va permite Guvernelor sa controleze populatia si ca este nociva pentru sanatate (echivalenta unui „genocid electromagnetic”). Cel mai recent, dupa izbucnirea epidemiei de coronavirus, au aparut chiar clipuri video prezentate ca fiind interzise – desi se pot vedea liber pe internet, clipuri in care se sustine ca sistemele 5G pot “induce” coronavirusul in celulele pielii.

Niciuna dintre aceste idei nu s-a demonstrat stiintific. In schimb, mult mai serioase se dovedesc amenintarile economice, politice si de securitate legate de aceasta noua tehnologie.

Dupa modelul vechiului cal troian, pe care grecii l-au trimis in dar cetatii pe care voiau s-o cucereasca, tehnologia 5G intra acum in Europa ca un dar al Chinei.

Cel mai recent avertisment adresat romanilor a venit, acum doua zile, de la ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Adrian Zuckerman.

“Haideti sa intampinam revolutia 5G, nu revolutia culturala”, se intituleaza mesajul transmis romanilor de Ambasada SUA, la data de 19 august.

“Exista numeroase companii care ofera solutii 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson si Samsung. Acestea au o valoare adaugata: nu sunt aliniate unui guvern . comunist, armatei si celor care incalca in mod grosolan drepturile omului”, explica ambasadorul SUA. La polul opus, potrivit acestuia, se afla cea mai cunoscuta companie chineza activa in domeniul 5G.

“Huawei ramane alegerea gresita. De ce? Pentru ca natiunile nu trebuie sa incredinteze securitatea cetatenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuala, conspiratii, frauda cibernetica, frauda bancara, afaceri necinstite sau pentru ca a ajutat Iranul sa evite sanctiunile menite sa opreasca tara de la finantarea terorismului”, subliniaza mesajul transmis de ambasadorul Adrian Zuckerman.

Evident, ambasadorul Statelor Unite nu a prezentat la Bucuresti un mesaj in nume propriu, ci acel mesaj autorizat de Departamentul de Stat al SUA si de Casa Alba – mai ales ca Romania nu este o tara oarecare, ci este un partener apropiat al SUA in plan politic, economic si militar.

Tocmai de aceea, americanii nu-si permit ca Romania sa intre sub influenta economica a Chinei sau sa devina dependenta de tehnologia controlata de regimul comunist de la Beijing.

“Secretarul american al Apararii, Mark Esper, a fost empatic cand a vorbit despre efectele cu adevarat negative pe care le-ar avea adoptarea tehnologiei chineze 5G in Europa asupra NATO. Increderea in furnizorii chinezi de 5G ar putea provoca perturbari, manipulari si spionaj asupra sistemelor esentiale ale partenerilor nostri. Ar putea, de asemenea, sa puna in pericol capacitatile noastre de partajare a informatiilor si comunicatiilor si, prin extensie, ar putea periclita aliantele noastre. Din fericire pentru Romania, guvernul Orban a facut din memorandumul bilateral 5G un pilon de sustinere a platformei de securitate cibernetica”, remarca ambasadorul Statelor Unite.

Este de amintit, in acest sens, si luarea de pozitie, de acum doua saptamani, a presedintelui Klaus Iohannis, care a abordat, intr-o conferinta de presa, unele elemente legate de implementarea tehnologiei 5G in Romania.

„Pozitia Romaniei este exact pozitia exprimata si in memorandumul care a fost semnat anul trecut cand am fost in vizita la presedintele Trump. Noi ne dorim retele sigure, retele care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decat cele declarate, si dorim retele care satisfac nevoia si a firmelor si a cetatenilor din Romania”, a precizat Klaus Iohannis.

Tocmai din acest motiv, „se lucreaza pe o legislatie speciala pe aceasta tema, pentru a preveni intrarea pe piata 5G a unor firme asupra carora planeaza anumite suspiciuni”, a precizat seful statului roman.

Presedintele Iohannis nu a indicat nume de firme suspecte care insista sa vina in Romania, dar acest lucru a fost dezvoltat, ulterior, in mesajul transmis de ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman.

“Huawei a fost implicata in infractiuni si comportament infractional din Republica Ceha pana in Sierra Leone si in nenumarate tari aflate intre ele. 5G este o revolutie in tehnologia digitala, nu doar o evolutie si trebuie sa fie sigura. Asa cum se dezvolta acum internetul, ma simt confortabil ca telefonul meu inteligent sa vorbeasca masinii mele, dar refuz sa ​il las sa comunice cu comunistii chinezi si cu statul lor care supravegheaza tot. Romania trebuie sa ia o decizie si trebuie sa tina cont de securitatea sa, de aliantele sale, de istoria sa si cu cine vrea sa faca afaceri. Sub conducerea Presedintelui Trump, Statele Unite si alte democratii din intreaga lume au ales libertatea. Romania a ales si ea libertatea, alaturi de tari asemanatoare, care cred in transparenta, stat de drept si securitate. Romania, ca alte state curate care folosesc tehnologia 5G, ar trebui sa accepte doar cele mai inalte standarde de securitate”, avertizeaza ambasadorul SUA.

In opinia acestuia, presedintele Iohannis si premierul Orban au luat decizii corecte, dar exista si persoane “care vor sa deschida calea comunistilor chinezi pentru a controla infrastructura Romaniei”.

Acest lucru a devenit posibil si pentru ca “masina de propaganda comunista chineza a facut presiuni mari asupra Romaniei”, dezvaluie ambasadorul Zuckerman.

“Cand ideea falsa a propagandistilor privind razboiul comercial esueaza, ei recurg la o alta manevra a comunistilor – ameninta. Huawei sustine ca mii de locuri de munca si miliarde de euro sunt puse in pericol: ignorati incercarile noastre de a va controla si practicile noastre sclavagiste de munca, in caz contrar muncitorii vostri si economiile natiunilor voastre vor fi pedepsite. Din nou, aceasta este o minciuna. Ericsson are de doua ori mai multi angajati in Romania si deja produce echipament 5G aici”, mai spune ambasadorul american la Bucuresti.

„Noi am convins multe tari, multe tari, am facut eu insumi acest lucru in cea mai mare parte, sa nu se foloseasca Huawei, pentru ca noi credem ca e un risc de securitate, e un mare risc de securitate”

Donald Trump,

Presedintele Statelor Unite

“Natiunile nu trebuie sa incredinteze securitatea cetatenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuala, conspiratii, frauda cibernetica, frauda bancara, afaceri necinstite sau pentru ca a ajutat Iranul”

Adrian Zuckerman,

Ambasadorul SUA la Bucuresti

De ce considera Statele Unite ca firmele din China sunt o alegere gresita?

Secretarul american al Apararii, Mark Esper, a explicat ca increderea in furnizorii chinezi de 5G ar putea favoriza perturbari, manipulari si spionaj asupra infrastructurii esentiale a tarilor NATO.

Ce alte variante de echipamente 5G exista, in afara celor din China?

Ambasadorul SUA la Bucuresti afirma ca exista numeroase companii care ofera solutii 5G, cum ar fi Nokia, Ericsson si Samsung, si ca una dintre aceste companii chiar produce echipamente 5G in Romania.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com