Rectificare bugetara pe final de mandat. Se iau bani de la Armata si se dau la Sanatate

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Guvernul Orban a aprobat cea de-a treia rectificare bugetara a anului 2020 care va fi si ultima, intrucat urmeaza alegerile parlamentare si, dupa aceea, formarea unui nou guvern.

Ultima rectificare bugetara din mandatul actualului Guvern, aprobata de Executiv luni seara, va majora deficitul bugetar pentru anul 2020 la la 9,1 la suta din PIB – echivalentul a circa 96 de miliarde de lei. Acesta este deficitul bugetar pe care l-a anuntat, dupa sedinta de Guvern, ministrul Finantelor, Florin Citu, pentru ca, separat, Consiliul Fiscal a estimat un deficit bugetar pentru anul 2020 in jurul valorii de 9,8 la suta din PIB.

Pe de alta parte insa, Consiliul Fiscal, printr-o analiza semnata de presedintele acestuia, Daniel Daianu, desi aparent mai pesimist decat Guvernul Orban, sugereaza si solutii.

„Este falsa teza ca nu pot fi marite venituri fiscale/bugetare, mai ales prin largirea bazei de impozitare. Regimul fiscal trebuie sa fie transparent si echitabil; toti cetatenii si firmele sa plateasca – sa se elimine portite (loopholes) care fac regimul fiscal inechitabil. Sa nu se tolereze evaziunea fiscala, ca si optimizari fiscale incorecte (tax avoidance), rente necuvenite. O absorbtie intensa de fonduri europene, care sa valorifice aproape dublarea volumului de resurse alocate Romaniei pentru perioada 2021-2027 (prin aparitia Planului european de Redresare Next Generation EU de 750 miliarde euro, din care Romania ar beneficia de 33,2 miliarde euro) ar ajuta mult efortul de corectie macroeconomica in urmatorii 3-4 ani”, precizeaza Consiliul Fiscal.

“Pandemia nu se termina la 31 decembrie 2020. Nu poti sa aduci deficitul bugetar de la 9 la suta la 3 la suta nici in doi ani”, a avertizat, insa, ieri, intr-o declaratie la un post de televiziune, Daniel Daianu.

Un element interesant este faptul ca abia astazi, 25 noiembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si-a programat sa discute o sesizare a Guvernului Orban cu privire la Legea pentru aprobarea rectificarii bugetului de stat pe anul 2020 si cu privire la aprobarea rectificarii bugetului asigurarilor sociale de stat.

“A fost aprobata cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin aceasta rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contractie economica de 4,2% si un PIB nominal de 1.050 miliarde lei”

Florin Citu,

Ministrul Finantelor Publice

„Este falsa teza ca nu pot fi marite venituri fiscale/bugetare, mai ales prin largirea bazei de impozitare. Regimul fiscal trebuie sa fie transparent si echitabil; toti cetatenii si firmele sa plateasca – sa se elimine portite care fac regimul fiscal inechitabil. Sa nu se tolereze evaziunea fiscala”

Daniel Daianu,

Presedintele Consiliului Fiscal

Cine sunt marii beneficiari ai acestei rectificari bugetare?

Bugetul asigurarilor sociale de stat a primit in plus 1,8 miliarde de lei, iar bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu un miliard de lei.

Ce institutii au pierdut bani la rectificarea bugetara?

Ministerul Apararii Nationale (minus doua miliarde de lei), Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul de Finante sunt principalele institutii care au pierdut bani.

Cea mai consistenta suplimentare de fonduri, adica 1,1 miliarde de lei, o vor reprezenta subventiile in agricultura, provenite din fonduri externe nerambursabile. Printre principalele suplimentari la bugetele unor instutii se inscrie si cea de un miliard de lei alocata Ministerului Sanatatii. Un alt miliard de lei se aloca pentru plata facturilor aferente proiectelor finantate din Programul National Dezvoltare Locala (PNDL).

“160 de milioane de lei pentru despagubirea producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectati de seceta si pentru sprijinul la motorina utilizata in agricultura, 179 milioane de lei la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, din care 130 de milioane de lei pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflati sub autoritatea ministerului si 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si 567 de milioane de lei reprezentand contributia la Bugetul UE si suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenta in vederea refinantarii producatorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul Romaniei la vaccinuri”, a mai anuntat ministrul de Finante, Florin Citu.

Tot luni seara, Guvernul a aprobat si rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Aici s-a decis “o influenta pozitiva de aproximativ 1,8 miliarde de lei, asigurandu-se sumele pentru plata pensiilor majorate si recalculate cat si pentru plata masurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei de Covid”, a precizat ministrul de Finante. De precizat ca aceste calcule sunt valabile pentru majorarea pensiilor cu 14 la suta – nu cu 40 la suta, asa cum a aprobat Parlamentul Romaniei, dominat de PSD.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com