Romania a devenit, in premiera, campioana europeana in securitate cibernetica

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Romania a castigat titlul de campioana europeana la competitia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc in perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Distinctiile au fost acordate echipei Romaniei si celorlalte tari in cadrul Galei de decernare a premiilor care s-a desfasurat vineri seara la Cercul Militar National din Capitala.

Pe podiumul competitiei, Romania a fost urmata de Italia si Austria. Clasamentul final continua cu: Germania, Marea Britanie, Polonia, Franta, Estonia, Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia, Spania, Norvegia, Irlanda, Olanda, Elvetia, Cipru, Liechtenstein si Luxemburg.

Nationala Romaniei, antrenata de expertul in securitate cibernetica Ioan Constantin, din partea Orange Romania, a fost formata din: Robert Vulpe (capitan), Robert Dobre, Dragos Albastroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dancaescu, Cristian Done, Matei Badanoiu, Alexandru Top, Tudor Moga si Mihai Cioata.

Clasarea pe primul loc in ierarhia europeana a expertilor in securitate cibernetica reprezinta o premiera pentru echipa Romaniei, dupa ce, la doua dintre editiile anterioare ale concursului (2016 – in Germania, la Dusseldorf, si 2017, in Spania, la Malaga), nationala noastra s-a clasat pe pozitia a II-a.

Pe durata celor trei zile de concurs, echipele finaliste au trebuit sa se adapteze unui scenariu care presupune dezvoltarea si apararea unei infrastructuri. Partea cea mai importanta a fost dezvoltarea si apararea propriei infrastructuri, dar atacarea celorlalte echipe a adus puncte.

Competitia a cuprins trei nivele de dificultate a testelor: greu, mediu si usor. Testele au acoperit domenii precum: securitate web, criptografie, inginerie inversa si investigatii, programare, atac si aparare, securitate Linux/windows/macOS si securitate telefoane mobile.

Concurenti din 20 de tari au participat la editia 2019 a competitiei European Cyber Security Challenge (ECSC), Romania fiind prezenta cu o echipa formata din 10 tineri.

Pe lista tarilor care s-au aliniat la startul competitiei de la Bucuresti s-au aflat: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Elvetia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Spania, Portugalia si Marea Britanie. In acelasi timp, doua tari – Finlanda si Malta – au fost prezente pe post de observatori ai competitiei.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o initiativa a Agentiei Europene pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA) si face parte din Planul de Actiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetica a Uniunii Europene (UE).

Evenimentul de la Bucuresti a fost organizat de Serviciul Roman de Informatii (SRI), Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) si Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), in parteneriat cu Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, Microsoft, Palo Alto Networks, eMag, Clico si Cybertas. Parteneri media au fost: Agentia Nationala de Presa AGERPRES si Digi24.

Conform datelor ENISA, competitia europeana dedicata securitatii cibernetice de anul viitor va avea loc la Viena. In acelasi timp, calendarul ECSC mai cuprinde organizarea concursului la Praga – in 2021, Norvegia (2022) si Italia (2023) scrie economica.net

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com