Inca o lovitura pentru Romania! Ar mai putea pierde alte cateva miliarde de euro

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Romania ar putea pierde mai multe miliarde de euro dupa semnarea anul trecut a unui memorandum cu guvernul SUA prin care s-a angajat sa “evalueze riguros” furnizorii de tehnologie 5G.

Romania ar putea pierde mai multe miliarde de euro dupa semnarea anul trecut a unui memorandum cu guvernul SUA prin care s-a angajat sa “evalueze riguros” furnizorii de tehnologie 5G. De fapt, ar fi vorba de impunerea anumitor conditii care sa ingreuneze participarea companiei Huawei la licitatia pentru implementarea tehnologiei 5G in Romania. Transpunerea memorandumului in legislatie se dovedeste foarte dificila, deoarece ar putea intra in conflict cu anumite norme europene si cu legile concurentei. Huawei a integrat o mare parte din tehnologia 3G si 4G de la noi, iar o eventuala inlocuire a infrastructurii existente vine cu un cost urias, scrie puterea.ro.

Dezvoltarea infrastructurii 5G va oferi viteze de 20 de ori mai mari fata de actuala tehnologie 4G/4G+ si va deschide un nou val de transformare industriala cu impact pe termen lung asupra economiei Romaniei, dar si a celei internationale. Totodata, infrastructura 5G va aduce mai aproape de consumatori inovatia din sectoare precum transportul, sanatatea, energia si divertismentul. Masinile autonome care circula in siguranta prin orase si interventiile medicale robotizate sunt cateva exemple de zone in care 5G va aduce valoare adaugata.

La finalul anului 2019, statul roman a publicat Strategia 5G, un document care prezinta viziunea Romaniei privind implementarea noului standard din industria de telecomunicatii. Digitalizarea economiei si societatii, avantul industriei de TIC si software, alaturi de cresterea masiva a cererii de internet & date, de mobilitate sunt cateva dintre oportuntiatile identificate de stat in dezvoltarea 5G.

Economia Romaniei ar urma sa castige 4,7 miliarde de euro si peste 250.000 de locuri noi de munca in mod direct si indirect prin implementarea 5G, se arata in document. La nivel european, beneficiile economice din implementarea 5G sunt estimate la 142 de miliarde de euro si peste 2,4 milioane de locuri de munca.

Licitatia pentru 5G se lasa asteptata

Investitiile in noua infrastructura 5G au ca punct de plecare alocarea spectrului de catre autoritati. Acest lucru se realizeaza printr-o licitatie, insa pana in prezent au fost avansate o serie de termene care nu au fost respectate. Recent, Eduard Lovin, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), a declarat ca procedura de licitatie pentru acordarea licentelor implementarii 5G ar urma sa aiba loc in ultimul trimestru din 2020, potrivit unui interviu acordat financialintelligence.ro. Inainte de a scoate la vanzare benzile de radiofrecventa pentru dezvoltarea 5G, autoritatile mai trebuie sa aprobe tarifele de pornire la licitatie, dar si sa transpuna memorandumul semnat cu SUA pentru tehnologia 5G. Memorandumul a fost desecretizat la finalul anului trecut, iar in document nu este mentionat numele vreunui companii.

La inceputul lunii iunie, Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, spunea ca memorandumul nu se poate aplica daca nu este transpus in legislatie de catre Guvern sau Parlament. „Imi doresc ca pana la finalul anului sa tinem aceasta licitatie”, a precizat seful ANCOM.

Totusi, comentatorii au afirmat ca acest acord intre Romania si SUA ar avea drept scop limitarea capacitatii Huawei de a furniza echipamente telecom pentru dezvoltarea noii infrastructuri in Romania. Presedintele american Donald Trump sustine ca echipamentele Huawei ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii nationale din cauza unor legaturi intre companie si statul chinez.

Huawei a respins acuzatiile in mai multe randuri si a subliniat ca echipamentele sale respecta cele mai stricte norme de securitate si protejare a datelor. Mai mult, compania opereaza in Europa centre de transparenta pentru securitate cibernetica unde noile solutii dezvoltate de companie pot fi analizate si testate de specialisti din partea guvernamentala si din sectorul privat. Memorandumul cere evaluari riguroase pentru furnizorii de retele 5G si masuri suplimentare de protectie impotriva perturbarii sau manipularii si asigurarea vietii private a libertatilor individuale ale cetatenilor.

Riscul pierderilor pentru economie si consumatori

Prezenta Huawei pe piata din Romania s-a consolidat de-a lungul timpului prin parteneriatele strategice incheiate cu principalii operatori telecom pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicatii. Compania are peste 2.100 de angajati la nivel local, din care 1.700 sunt specialisti romani. Numarul de locuri de munca create direct si indirect in Romania se ridica la 7.100, din care 6.700 sunt ocupate de romani. De fapt, Huawei are in Romania al doilea cel mai mare numar de angajati din Europa, dupa piata din Germania. La nivelul anului 2018, contributia producatorului chinez la PIB-ul Romaniei a fost de 219 milioane de euro, conform unui studiu Oxford Economics sustinut de Huawei. Cercetarea mai arata ca intre 2014 si 2018, contributia Huawei in economica locala a crescut in medie cu 20% de la an la an. Parteneriatul cu operatorii telecom locali pentru implementarea 5G ar genera valoare adaugata in continuare si ar consolida pozitia Romaniei ca un actor cheie pe piata telecom la nivel regional.

„In Romania, Huawei lucreaza cu mai multi parteneri telecom in construirea retelei 5G, suntem capabili si pe deplin pregatiti sa ii sprijinim in implementarea tehnologiei 5G aici si vrem ca toti operatorii sa stie ca usa Huawei le e mereu deschisa”, spunea George Zhang, CEO Huawei Romania, intr-un interviu publicat la finalul anului trecut. Echilibrul intre costurile investitiei pentru dezvoltarea 5G si pretul final platit de consumatori, fie ca vorbim de companii sau persoane fizice, ar putea fi deraiat in cazul excluderii unui furnizor cheie din piata.

Executivul Huawei Romania estimeaza ca economia Romaniei va pierde cel putin 6,7 miliarde de euro, daca se va decide schimbarea echipamentelor Huawei din retelele locale. Numai excluderea echipamentelor din procesul de dezvoltare al retelei 5G in Romania ar aduce in sine costuri de peste 2 miliarde de euro. Prin urmare, clientii si consumatorii finali ar putea sa plateasca preturi chiar si de trei ori mai mari pentru a beneficia de noua infrastructura.

In Marea Britanie, cabinetul premierului Boris Johnson a prezentat recent o decizie prin care Huawei nu va putea participa la dezvoltarea infrastructurii 5G incepand cu anul 2021. Autoritatile britanice mai doresc ca toate echipamentele Huawei 5G sa fie inlocuite din reteaua de comunicatii pana la finalul anului 2027. Decizia va avea impact asupra investitiilor in noua retea, iar estimarile privind pierderile financiare care vor fi inregistrate de Marea Britanie sunt semnificative.

Britanicii vor avea acces la 5G cu o intarziere de 18 pana la 24 de luni din cauza excluderii Huawei. Aceasta intarziere se poate traduce in pierderea potentiala a productivitatii economiei locale de pana la 29 de miliarde de lire sterline. Situatia este cu atat mai complicata cu cat Marea Britanie miza pe 5G drept unul din marile motoare de repornire ale economiei dupa criza de coronavirus.

Romania are acces la un set de instrumente 5G lansat de Comisia Europeana

Comisia Europeana (CE), institutia executiva a Uniunii Europene, a publicat la inceputul anului un set de recomandari pentru statele membre in procesul de implementare a retelei 5G. Reunite sub conceptul de „toolbox”, principiile se refera in mare parte la standarde de securitate pentru 5G si asigurarea unui lant de furnizori „divers si sustenabil” pentru noua retea.

Noul set de recomandari a adus mai multa claritate in procesul de reglementare, au precizat reprezentantii Huawei. Inca de la finalul anului 2019, compania a venit cu un pachet de recomandari in privinta securitatii retelelor 5G. „Testarea si dezvoltarea de noi protocoale de securitate cibernetica si siguranta, conceperea unor instrumente fiabile, verificabile si deschise pentru clientii si consumatorii nostri sunt elementele cheie ale gandirii noastre strategice proactive”, a spus Zhang intr-un interviu acordat economica.net.

Reteaua 5G ar trebui sa fie disponibila in toate statele membre pana in anul 2025, potrivit unui plan de actiune al CE. Fiecare membru UE va stabili conditiile in care o companie poate fi acceptata in proiectul de dezvoltare al noii retele. Serviciile 5G ar trebui deja sa fie utilizate de consumatorii din 138 de orase europene pana la sfarsitul acestui an. Autoritatile europene lucreaza in paralel la strategia pe termen lung pentru implementarea 6G.

In Romania, principalii operatori telecom au inceput deja sa implementeze tehnologia 5G incepand cu anul 2019, insa fluxul investitiilor se va accelera dupa stabilirea datei exacte pentru licitatia noilor licente. Intre timp, marii producatori de telefoane au lansat deja modele de top care sunt compatibile cu noul standard 5G.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com