Romania este in continuare sub media UE la absorbtia banilor comunitari

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Romania a atras, pana la 1 noiembrie anul trecut, suma de 9,99 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile.
Aceasta reprezinta 32,34% din alocarea totala pentru anii 2014 – 2020, nu cu mult sub rata medie de absorbtie a banilor europeni la nivelul UE, care este de 35%.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, spera la o absorbtie de 36% – 38% la finalul anului, in conditiile in care rata ajunsese la mijlocul lui august la peste 31%.

Rata de contractare era in octombrie la 96%. Erau asteptate alte sume, care urmau sa fie declarate in noiembrie si decembrie.

„Sumele angajate pana in prezent depasesc plafonul de dezangajare automata a fondurilor pentru anul 2019.” Strategia fiscal – bugetara 2020-2022 a Guvernului
Potrivit actualului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, Romania va trebui sa absoarba anul viitor minimum 2,193 miliarde de euro pentru a evita dezangajarea banilor.

„Referitor la riscul de dezangajare automata a fondurilor la 31.12.2019, mentionam ca, la nivelul programelor operationale, pentru PO Competitivitate, PO Asistenta Tehnica, PO Infrastructura Mare si PO Capital Uman, sumele angajate pana in prezent depasesc plafonul de dezangajare automata a fondurilor pentru anul 2019”, se mentioneaza in strategia fiscal – bugetara 2020-2022 a Guvernului.

Miza este de aproape 28 de miliarde de euro
Potrivit estimarilor lunare, riscul de dezangajare va fi acoperit la toate programele operationale. 27,4 miliarde de euro reprezinta alocarea totala pentru cele sapte programe operationale finantate prin Politica de Coeziune, in cadrul obiectivului Investitii, Crestere si Ocupare, precum si prin FEAD (Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor cele mai Defavorizate), respectiv POIM, POC, POAT, POCU, POR, POCA si POAD, din care 23 de milioane de euro reprezinta contributia UE.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, pana la 1 noiembrie 2019 au fost depuse 17.632 de proiecte, in valoare de aproape 45,6 miliarde de euro. Au fost semnate 7.384 de contracte de finantare, in valoare totala de aproape 27,5 miliarde de euro, din care 21,8 miliarde de euro contributie UE, reprezentand 95% din alocarea totala aferenta acestor programe operationale.

Au fost facute plati insumand 6,2 miliarde de euro, din care 5,3 miliarde de euro contributie UE, adica 23,1% din alocarea UE pentru cele sapte programe operationale.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com