Romania va cumpara elicoptere de transport si de atac

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Trei mari companii din domeniul militar, doua din Statele Unite si una din Europa, poarta discutii cu Guvernul Romaniei pentru a ne vinde elicoptere de transport si de atac.

Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne intentioneaza sa cumpere elicoptere noi, in viitorul apropiat, ne-au precizat surse din cadrul industriei de aparare.

Un element cert este ca uzina Sikorsky din Polonia, detinuta de compania americana Lockheed Martin, “va oferta catre Ministerul Afacerilor Interne al Romaniei o transa initiala de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului national de inzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime si terestre”. Pentru acest program, destinat Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) al Ministerului de Interne, mai concureaza si firma europeana Airbus Helicopters, care detine si o fabrica in Romania, la Ghimbav. Valoarea totala a achizitiei ar putea depasi 272 de milioane de euro, pentru intregul lot de 12 elicoptere.

Proiectul de achizitie dorit de Ministerul Apararii Nationale este mai indepartat, iar cele mai recente informatii nu au fost prezentate in Romania, ci in Polonia. Astfel, in contextul salonului international de armament de la Kielce, George Visan, coordonator de programe in cadrul organizatiei Romania Energy Center, a precizat ca MApN “doreste sa cumpere doua tipuri de elicopter militar: un elicopter de atac si un elicopter mediu de transport. Inainte de pandemie, acest program guvernamental de achizitie era programat sa inceapa in anul 2020 sau 2021”.

Tinand cont de aceste obiective, MApN a trimis cereri de informatii catre Guvernul Statelor Unite, unde exista doi potentiali furnizori de asemenea elicoptere. Cererea preliminara a Romaniei se refera la 24 de elicoptere de atac si la 21 de elicoptere militare de transport. Potentialii furnizori de asemenea aeronave ar fi companiile Bell si Lockheed Martin din SUA, precum si grupul european Airbus. In mod cert, compania aleasa de partea romana va trebui sa livreze ambele tipuri de elicopter, ceea ce va usura operarea si mentenanta acestora in Romania. De exemplu, Bell va oferi modelele AH-1Z Viper si UH-1Y Venom. La randul ei, Airbus ar propune modelul de transport H215 M, care poate fi construit chiar in Romania, precum si modelul de elicopter de atac H145 M.

„Elicopterele SMURD din Iasi, Arad, Craiova si Constanta sa poata executa misiuni de noapte pentru salvarea pacientilor sau a celor accidentati. Pe langa cele din Targu Mures si Bucuresti, iata ca vom avea sase aeronave disponibile pentru a acoperi teritoriul Romaniei”

Marcel Vela,

Ministrul Afacerilor Interne

“Stim ca Ministerul Apararii Nationale are in plan sa cumpere elicoptere, dar nu stim ce elicoptere vor cumpara. Daca vor alege Black Hawk, vom livra si pentru MApN”

Virgil Popescu,
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com