Romania va primi cu 3 miliarde de euro mai putin de la Uniunea Europeana
Romania va primi anul acesta mai putin de 3 miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeana. Asta, desi in ultimii 6 ani, am atras numai aproximativ o treime, din totalul banilor pusi la dispozitie de Bruxelles pentru perioada 2014 – 2020.
Ministrul Fondurilor Europene spune ca estimarea este una realista pentru ca doar pentru atatia bani exista proiecte. Marile proiecte de infrastructura cum ar fi autostrada Moldovei sau Brasov-Comarnic raman doar la stadiul de dorinta.
Din 2014 si pana acum, Romania a atras 11 miliarde de euro de la Comisia Europeana. Alti 2,8 miliarde de euro ar putea veni anul acesta, estimeaza ministrul Fondurilor Europene. Datele arata ca acum suntem sub media Uniunii la absorbtia fondurilor europene in ultimii 6 ani. Si pe locul al 16-lea in clasamentul Uniunii Europene. Cele mai harnice tari sunt si printre cele mai dezvoltate – Finlanda, Irlanda, Luxemburg si Austria, potrivit StirilePROTV.ro.
Specialistii de la Asociatia Pro Infrastructura spun ca fara proiecte mari de infrastructura la care sa se lucreze efectiv, nici banii europeni atrasi nu sunt multi.
Ionut Ciurea, Asociatia Pro Infrastructura: „Este critic pentru Romania sa deblocheze proiectele majore de infrastructura de transport, daca vrem sa atragem bani europeni adevarati. Absorbtia vine dupa ce statul roman plateste lucrarile constructorilor, abia atunci primesti banii inapoi de la Comisia Europeana.”
Dar marile proiecte de infrastructura sunt inca intepenite in birocratie. De exemplu, Autostrada Unirii, care ar lega Moldova de Transilvania, de la granita cu Republica Moldova la Targu Mures, nu are sanse nici anul acesta sa depaseasca stadiul de plan.
Autostrada care va lega estul de vestul tarii a fost promisa de toate guvernele din ultimii zece ani, inca nici macar studiul de fezabilitate nu a fost facut. Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa inca din 2014 si sa se finalizeze in 2030, dar nici acest termen nu este ferm cata vreme autoritatile nu stiu din ce bani vor finanta constructia.
O solutie ar fi atragerea de fonduri europene. Cum in aceeasi situatie este si autostrada Comarnic-Brasov, cosmarul soferilor pe DN1 si pe E85 va continua.
Pentru anul acesta, guvernul estimeaza ca vor fi gata intre 45 si 100 de kilometri de autostrada. Asta inseamna ca am putea ajunge in cel mai bun caz la un total de 950 de kilometri.