Rusia si-a facut propriul internet. De ce este asta o problema globala?

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Nimeni nu stie daca internetul dezvoltat de Rusia va deveni o realitate sau va ramane un proiect al propagandei. Cert e ca, daca asa ceva se intampla, ar fi o problema destul de mare la nivel global scrie playtech.ro

RuNet, sau ceea ce Rusia crede ca poate deveni un internet propriu, va fi testat pentru prima data in noiembrie. Vor mai urma si alte teste si abia apoi se va stabili daca poate face fata folosirii de zi cu zi. Primele teste vor fi derulate pe teritoriul Federatiei Ruse si pe teritorii care tin de aceasta.

Pana acum, Rusia si-a prezentat destul de clar planul. Vrea sa controleze traficul de internet si fiecare conexiune sa poata fi interceptata si supravegheata.

Internetul din Rusia a pornit ca oricare alt internet

In esenta, ce inseamna internet in prezent e o retea de conexiuni facute intre dispozitive si domenii web. Astfel, oricine poate face ceva similar, atat timp cat asigura o conexiune intre punctele de interes. Proiectul din Rusia a pornit de la un sistem militar de comunicatii si, in 2018, s-a discutat pentru prima data public ca ar putea fi extins la nivel de uz civil.

RuNet, pe scurt, presupune ca Rusia poate taia oricand accesul la orice e extern, de unde si nevoia de-a testa anual sistemul acesta. Totodata, conform pozitiei oficiale, RuNet a fost gandit ca o varianta de backup in caz ca internetul global are probleme.

Internetul acesta propriu pentru Rusia se bazeaza pe echipamente instalate direct in reteaua furnizorilor. Controlul ar fi centralizat si asta inseamna ca cei care au puterea pot guverna asupra lui. Intr-o anumita masura, si China are asa ceva. Ba China s-a dus si mai departe cu cenzura domeniilor care nu au fost de acord cu politica sa.

Problema globala e ca internetul a fost gandit ca un mediu deschis si tocmai schimbul de informatii l-a dus la dimensiunile din prezent. O abordare ca cea din Rusia inseamna o limitare si o enclavizare a internetului. RuNet are, deocamdata la nivel teoretic, sanse de-a deveni realitate. De cealalta parte, poate fi doar un instrument de propaganda care dispare odata cu actualul regim scrie playtech.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com