SATELITII CONSTELATIEI STARLINK, PENTRU INTERNET, POT FI OBSERVATI PE CERUL ROMANIEI
Satelitii Starlink, lansati de miliardarul Elon Musk pentru servicii de internet pe tot globul, pot fi observati seara si pe cerul Romaniei
Evenimentul a atras atentia mai multor observatori romani care au postat pe retelele de socializare imagini si video-uri cu sirul de puncte luminoase.
Clip video senzational cu sirul de sateliti StarLink al lui Elon Musk, realizat de as- tronomul roman Ciprian Vintdevara, muzeograful Planetariului si Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, Romania.
In seara de 16 aprilie, de la ora 21:48 pana la 22, de la sud-vest la nord-est vor defila satelitii Starlink. Nu stim exact ce stralucire vor avea,dar de obicei se vad cu ochiul liber, puteti incerca. Daca nu, aveti aici o simulare a ceea ce se intampla. In animatie timpul trece de 10 ori mai repede decat in mod normal”, postare de pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Satelitii lansati de SpaceX au o orbita mult mai joasa fata de restul satelitilor de internet, motiv pentru care acestia pot fi observati cu ochiul liber. De asemenea, acestia sunt prevazuti cu o serie de panouri, care reflecta lumina. Elon Musk a anuntat, ca urmare a reactiilor,ca va modifica satelitii astfel incat sa fie mai putin luminosi. Satelitii sunt mici si au o greutate de aproximativ 200 de kilograme, sunt echipati cu un panou solar, sunt fabricati, lansati si operati de SpaceX. Dupa ce sunt eliberati in spatiu, ei vor urca usor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de pana la patru luni, pana vor atinge orbita lor operationala aflata la altitudinea de 550 kilometri.
In total, compania fondata de Elon Musk a solicitat licente pentru a trimite pe orbita pana la 42.000 de sateliti, numar total ipotetic in acest moment. Totodata, serviciul sau de internet va deveni operational in 2020 pentru Canada si nordul Statelor Unite.
Musk a anuntat ca satelitii privati beta vor fi lansati in 3 luni, iar cei publici beta, in 6 luni, la latitudini foarte mari.