Scandalul Trump-Ucraina ia amploare! Ambasadorul SUA la UE intra in joc

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Ambasadorul Gordon Sondland, un apropiat al lui Donald Trump, l-a implicat in mod direct pe presedintele Statelor Unite in solicitari controversate adresate Ucrainei, din cauza carora este vizat intr-o procedura exploziva de destituire.

„Noi am urmat ordinele presedintelui”, a declarat ambasadorul american la Uniunea Europeana (UE) in a patra zi de audieri publice, in Congres, in care se desfasoara o ancheta in vederea inculparii (”impeachment” in engleza) a miliardarului republican.

El a dat asigurari ca, ”la cererea expresa a presedintelui Statelor Unite”, diplomatii insarcinati cu dosarul ucrainean au acceptat, in pofida rezervelor lor, sa lucreze cu avocatul personal al acestuia Rudy Giuliani.

Avantaj reciproc
Or avocatul presedintelui a execitat presiuni ca noul sef al statului ucrainean Volodimir Zelenski sa accepte sa lanseze anchete cu privire la democrati americani si grupul ucrainean in domeniul gazelor naturale Burisma, din al carui Consiliu de Administratie a facut parte Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, bine plasat sa-l infrunte pe Donald Trump in cursa la fotoliul de la Casa Alba anul viitor.

Procedura in vederea unei destituiri a fost angajata de catre democrati, dupa dezvaluirea unei convorbiri la telefon, la 25 iulie, in cursul careia Donald Trump i-a cerut lui Volodimir Zelenski sa ancheteze cu privire la cei doi Biden.

Fostul om de afaceri newyorkez clameaza ca apelul sau telefonic a fost ”perfect” si denunta o ”tentativa de loviturp de stat”.

Opozitia vrea insa sa afle daca a existat un ”avantaj reciproc” si daca al 45-lea presedinte sl Statelor Unite a facut abuz de puterea sa in santajarea Kievului in scopuri electorale – mai clar daca a conditionat mai intai o invitatie a omologului sau in Biroul Oval, iar apoi deblocarea unui important ajutor militar, in valoare de 400 de milioane de dolari, suspendat de Casa Alba, de anchete cu privire la adversarii sai politici.

”A existat un «avantaj reciproc»?”, a intrebat Gordon Sondland in fata alesilor Camerei Reprezentantilor.

Fiind vorba despre o ”intalnire la Casa Alba, raspunsul este da”, a raspuns el.

Potrivit ambasadorului, Rudy Giuliani, ”exprimand vointa presedintelui Statelor Unite”, voia ca Ucraina sa anunte aceste anchete, iar solicitarile sale ”constituiau un avantaj reciproc in vederea organizarii unei vizite a presedintelui Zelenski la Casa Alba”.

In ceea ce priveste ajutorul militar, blocat de catre presedintia americana la inceputul verii, in pofida faptului ca era considerat crucial in fata ”agresiunii ruse” de catre toti diplomatii, Gordon Sondland a recunoscut ca le-a spus unor oficiali ucraineni ca deblocarea acestuia era conditionata de deschiderea acestor anchete dragi lui Donald Trump.

”In lipsa unei explicatii credibile a suspendarii, am ajuns la concluzia ca reluarea ajutorului in domeniul securitatii nu avea sa intervina atat timp cat nu avea sa existe o declaratie publica a Ucrainei prin care sa se angajeze sa efectueze anchetele”, a declarat Sondland in Congres.

El a declarat ca si-a ”impartasit ingrijorarile” unui consilier al presedintelui Zelenski, bazandu-se pe propriile ”discutii” cu seful diplomatiei americane Mike Pompeo, cunoscut drept omul puternic al politicii externe a lui Donald Trump.

Mai ales, in orice moment, a dat el asigurari, oficialii de cel mai inalt rang ai administratiei Trump erau la curent cu aceste demersuri si le sustineau.

Scapari de memorie
Prin intrebarile lor, democratii urmaresc sa incerce sa-l determine pe Sondland sa spuna mai explicit daca ordinul blocarii ajutorului militar, in asteptarea anchetelor, provenea in mod direct de la presedinte.

Acest bogat om de afaceri – numit ambasador dupa ce a domat un milion de dolari comitetului de investire a lui Donald Trump – intereseaza opozitia in mod special, pentru ca el este un martor direct, care a discutat in mod regulat cu presedintele american despre politica sa ucraineana.

Or una dintre liniile apararii republicanilor este sa ia in deradere o acumulare de marturii de mana a doua.

Insa Gordon Sondland a avut, pana acum, probleme de memorie si a fost nevoit sa-si completeze in mai multe randuri prima depozitie, la jumatatea lui octombrie, cu usile inchise, dupa ce a fost pus in fata altor martori, care i-au atribuit o pozitie centrala.

Ambasadorul a dat vina acestor scapari de memorie pe Casa Alba sau Departamentul de Stat, care i-au refuzat dreptul de a avea acces la arhive pentru a-si pregati interventia. Administratia Trump refuza, intr-adevar, sa coopereze in ancheta.

Tabara republicana, care face bloc in spatele presedintelui si nu ezita sa atace credibilitatea martorilor care au acceptat sa se prezinte la audieri, a inceput deja sa minimalizeze importanta legaturilor dintre Donald Trump si Gordon Sondland.

In cazul in care democratii, majoritari in Camera Reprezentantilor, vor reusi sa-l inculpe pe presedintlee american, ultimul cuvant revine apoi Senatului, majoritar republican, ceea ce face, pentru moment, foarte improbabila o destituire.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com