Scolile romanesti se confrunta tot mai des cu probleme de securitate cibernetica

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Pierderile unei singure institutii de invatamant pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea unei retele si recuperarea datelor poate dura chiar si jumatate de an scrie www.bursa.ro

Accesul la retelele WiFi din cadrul scolii si introducerea de catre elevi a echipamentelor proprii cu acces la Internet (smartphone, tablete) devin provocari tot mai mari pentru mai toate scolile din Romania. In ultimul an, mai mult de 80% dintre scolile care au abordat echipa SonicWall din Romania s-au plans de probleme majore intampinate in accesarea Internetului si securizarea retelelor WiFi in anul scolar precedent, se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei noastre.

„Din ce am identificat noi, principala problema a fost accesarea de site-uri nesigure, cu malware, care a condus la infectarea intregii retele scolare si, automat, intreruperi in functionare, dar si accesarea de catre elevi a unor site-uri cu continut nepotrivit cu activitatea scolara ceea ce a dus la ingreunarea traficului de Internet si la blocarea temporara a accesului”, declara Cosmin Vilcu, Regional Senior Sales Manager pentru Europa Centrala si de Est si fostele tari sovietice, la SonicWall.

In conditiile bugetelor reduse de care dispun scolile, liceele si universitatile romanesti, provocarea de a construi o retea WiFi sigura si eficienta, la care sa aiba acces toate echipamentele folosite de elevi si studenti in cursul procesului educational este tot mai mare.

Folosirea unor echipamente profesioniste de acces mobil securizat in scoli, licee si universitati ar aduce institutiilor de invatamant o economie de peste 100.000 de euro la buget pe parcursul a 5 ani, in timp ce investitia initiala ar fi de pana in 10.000 de euro.

In acelasi timp, pierderile totale pe care le pot suferi scolile, liceele sau universitatile, in cazul unor atacuri informatice, pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea retelelor si recuperarea datelor sunt operatiuni care pot dura chiar si jumatate de an.

switch - reducere - optimus-store.ro stiri online - optimus-news.ro - breaking news - discount

„Cat timp elevul este in scoala, responsabilitatea este a noastra sa ii asiguram acces la educatie cat mai variata, dar si siguranta mediului in care invata. Siguranta nu doar fizica, ci si digitala. Totodata credem ca tehnologia trebuie utilizata in timpul cursurilor doar ca instrument pentru completarea informatiilor primite din manuale sau de la profesori. De aceea cea mai mare provocare atunci cand ai o retea WiFi in scoala este sa securizezi accesul elevilor si sa permiti accesul doar la site-urile si aplicatiile utile, in asa fel incat activitatea educationala sa se desfasoare fara intreruperi. Noi am reusit cu SonicWall sa ajungem la o retea care accepta conectarea a 300-400 de dispozitive, majoritatea ChromeBooks, de pe care lucreaza elevii. Nu permitem insa accesul in retea a dispozitivelor personale”, explica Aurelian Mihailescu, director IT in cadrul Genesis College din Bucuresti.

Scolile trebuie sa isi planifice cu maxima atentie ce tip de retele WiFi construiesc, ce capacitate au, cum distribuie amplificatoarele de semnal pe etaje, corpuri de cladiri, laboratoare sau clase, astfel incat elevii sa aiba acces in mod egal la Internet si sa se poata conecta simultan minimum 30 pe fiecare punct de retea.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com