SpaceX va testa cel mai nou prototip Starship

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

SpaceX a transportat joi ultimul sau prototip de vehicul spatial Starship in poligonul de incercare din Texas si pregateste o serie de noi teste.

Prototipul Starship, un cilindru stralucitor din otel inoxidabil, este cel de-al patrulea vehicul de incercare pentru un concept al unei navete spatiale de dimensiuni mari, reutilizabila, ce va putea sa duca echipaje umane pe Luna, Marte si chiar dincolo de Planeta Rosie. Denumit Starship SN4 (de la Serial No. 4), acest prototip este piesa centrala a unui sistem de lansare despre care SpaceX spera ca va fi folosit in viitorul apropiat pentru a transporta colonisti umani pe Marte.

„Rezervorul Starship SN4 pe rampa de testare”, a scris pe Twitter fondatorul si CEO-ul SpaceX, Elon Musk, sub o fotografie a vehiculului.

Conform Space.com, prototipul Starship SN4 urmeaza sa fie supus unor teste de presiune criogenica similare celor derulate de SpaceX si asupra primelor trei prototipuri dinaintea acestuia.

La 2 aprilie, prototipul anterior, Starship SN3, s-a prabusit in timpul testului de presiune criogenica cu azot lichid, test conceput sa demonstreze ca vehiculul spatial poate rezista presiunilor inalte atunci cand are rezervoarele incarcate cu combustibil criogenic, la fel cum se va intampla cand va fi lansat in misiune. Ulterior Elon Musk a anuntat ca esecul testului Starship SN3 a fost legat de cateva valve care nu au fost perfect etanse.

Prototipul Starship SN2 a trecut cu succes un test similar de presiune la 8 martie. Insa 9 zile mai devreme, la 28 februarie, predecesorul sau, Starship SN1, a fost distrus in cadrul unui test.

Primul prototip la scara 1:1 al vehiculului spatial Starship, denumit Mk1, a fost distrus in cadrul unui test de presiune in noiembrie 2019. De atunci, SpaceX a modificat designul pentru Starship, reprezentand inceputul actualei serii de vehicule de incercare (SN).

Elon Musk a repetat de multe ori ca SpaceX va continua sa testeze noi variante ale vehiculului Starship in scopul de a pregati o lansare de incercare pana la altitudinea de 20 de kilometri, ce ar trebui sa aiba loc in cursul acestui an. In august 2019, SpaceX lansa cu succes un prototip la scara redusa, Starhopper, un model cu un singur motor de propulsie, pana la inaltimea de 150 de metri.

Recent, SpaceX a dezvaluit un „ghid al utilizatorului” pentru vehiculul Starship, in scopul de a-i populariza capacitatile de lansare ale unor incarcaturi foarte grele. Compania a semnat si un contract cu un miliardarul japonez Yusaku Maezawa pentru o calatorie in jurul Lunii la bordul Starship, misiune ce urmeaza sa aiba loc nu mai devreme de 2023.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com