Stocul modern de proprietati imobiliare din Romania a depasit 11 milioane metri patrati

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Stocul modern de proprietati imobiliare comerciale din Romania – birouri, spatii industriale si de retail – a depasit 11 milioane de metri patrati la finele lunii septembrie, dupa ce numai in acest an au fost livrate proiecte care totalizeaza peste 800.000 metri patrati.

Datelor companiei de consultanta imobiliara JLL Romania, care arata ca piata de birouri urmeaza evolutia celei industriale, si in acest an va depasi borna de 4 milioane de metri patrati.

Structura pe segmente de piata arata ca, din stocul total, 4,2 milioane de metri patrati reprezinta parcuri industriale si de logistica, 3,9 milioane de metri patrati sunt cladiri de birouri (in Bucuresti si urmatoarele 4 piete secundare), iar restul de 3,27 milioane de metri patrati sunt scheme de retail.

”Si in acest an, dezvoltatorii au investit mai ales in noi proiecte de birouri si industriale, evolutie care este in concordanta cu tendinta de crestere a numarului de salariati si a investitiilor straine directe la nivel national”, arata un comunicat al companiei.

Bucurestiul se apropie de 3 milioane mp de birouri moderne

In primele noua luni, in Bucuresti si in marile orase din tara (Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Brasov) au fost livrate proiecte de birouri de 372.000 metri patrati, astfel ca stocul total se apropie de 4 milioane de metri patrati, care cel mai probabil va fi depasita pana la finele anului.

Stocul de biouri din Bucuresti se apropie de 3 milioane de metri patrati, iar cel din principalele orase totalizeaza circa 1 milion de metri patrati.

In Bucuresti, in acest an, livrarile vor totaliza peste 280.000 metri patrati, nivel mai redus decat cel estimat initial de 333.500 mp, in conditiile in care finalizarea unora dintre cladiri anuntata pentru 2019 a fost amanata pentru 2020.

Chiar si asa, suprafata de birouri livrata in 2019 in Bucuresti este dubla comparativ cu cea din 2018.

Pana la finele anului, in Bucuresti va mai fi livrata o singura cladire de mari dimensiuni, prima faza a proiectului Equilibrium dezvoltat de Skanska in Floreasca, cu o suprafata de 20.600 metri patrati.

In afara Bucurestiului, au fost livrate in 2019 proiecte totalizand 110.500 metri patrati, aproape jumatate fiind cladiri construite in Cluj-Napoca (44.700 mp), in conditiile in care in Timisoara au fost finalizati 37.000 mp, in Iasi – 13.800 mp, iar in Brasov – 15.000 mp.

Cresterea sustinuta a livrarilor de spatii de birouri a fost favorizata de evolutia pozitiva a cererii, in conditiile in care peste 281.000 mp au fost inchiriati in primele noua luni doar in Bucuresti, reprezentand o crestere cu 33% fata de perioada similara a anului trecut.

Cererea a fost generata in special de companiile care activeaza deja in Romania
”Cererea a fost generata in special de companiile care activeaza deja in Romania si care si-au extins activitatea, fie prin serviciile existente, fie prin adaugarea unor servicii noi in portofoliu. Vedem o continuare a acestui trend, astfel ca estimam ca pana la finele anului cererea va creste la 375.000 mp in Bucuresti”, mai informeaza compania.

Pe fondul livrarilor in crestere de noi proiecte, rata de ocupare a inregistrat o usoara crestere de la 7,5% la finele trimestrului 2 la 8,2% la sfarsitul trimestrului 3.

Specialistii JLL Romania estimeaza ca rata de neocupare va creste pe parcursul ultimului trimestru la 8,5%, in conditiile cresterii ofertei noi, un nivel sustenabil avand in vedere dimensiunea pietei.

De asemenea, in primele noua luni, au fost finalizate proiecte de aproximativ 370.000 mp de spatii moderne industriale si logistice la nivel national, urmand ca pana la finele anului stocul nou livrat in 2019 sa ajunga la aproximativ 500.000 mp.

Stocul de spatii industriale si de logistica din Romania a urcat la 4,2 milioane de mp, o crestere de circa 10% fata de 2018. Din acesta, peste jumatate este localizat in Bucuresti si imprejurimi (2,13 milioane de metri patrati), restul fiind impartit intre celelalte zone din Romania.

Si pe acest segment, cererea in crestere a incurajat dezoltatorii sa construiasca noi proiecte. Potrivit datelor disponibile, in primele noua luni volumul de spatii logistice si industrial tranzactionat a crescut cu aproape 80% fata de intervalul similar din 2018, ajungand la 337.000 mp.

Echilibrul dintre oferta noua si cererea de spatii industriale si de logistica este reflectat de rata de neocupare, care continua sa se mentina in jurul a 5,5-6% la nivel national si usor mai ridicata in Bucuresti.

Circa 140.000 mp de proiecte de retail se vor livra in ultimul trimestru

Pe piata de retail, din cei aproape 3,27 milioane mp stoc modern la nivel national, 1,12 milioane mp sunt in Bucuresti.

Noile livrari de pe piata de retail din acest an au vizat doar orasele din afara Bucurestiului si au totalizat doar 63.000 metri patrati. Pana la sfarsitul anului, in schimb, este programata livrarea a circa 144.000 mp de spatii de retail.

Cel mai mare proiect care ar urma sa fie livrat pana la sfarsitul acestui an este centrul comercial Promenada Mall din Sibiu, de 42.200 mp, dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator si proprietar de centre comerciale in Romania.

De asemenea, doua noi parcuri de retail vor fi livrate de Prime Kapital si MAS Real Estate in Zalau (19.000 mp) si in Balotesti, langa Bucuresti (28.500 mp).

Inregistrand venituri anuale globale de 16,3 miliarde dolari SUA, JLL activeaza in 80 de tari si inglobeaza 93.000 de angajati in intreaga lume scrie romanialibera.ro

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com