SUA sanctioneaza Iranul. Suma ireala pentru incarcerarea unui jurnalist Washington Post
Justitia americana a condamnat vineri Teheranul sa plateasca 180 milioane de dolari corespondentului Washington Post, Jason Rezaian, care a petrecut un an si jumatate in inchisorile iraniene, relateaza France Presse, preluata de Agerpres.
Un tribunal federal din Washington a luat aceasta decizie, in mare masura simbolica, in scopuri „disuasive”, potrivit unei copii a hotararii consultate de AFP.
Jurnalistul iraniano-american, in post la Teheran, a fost arestat impreuna cu sotia sa la 22 iulie 2014, in timp ce Iranul a acceptat relansarea negocierilor internationale cu privire la programul sau nuclear, banuit ca ar ascunde o componenta militara.
Sotia sa a fost eliberata dupa doua luni de detentie. Acuzat de „spionaj” pentru Statele Unite, el a petrecut 544 de zile la inchisoarea Evin din nordul Teheranului, unde a fost maltratat, lipsit de somn si amenintat cu decapitarea.
Impreuna cu alti trei prizonieri americani, el a fost in cele din urma schimbat pentru sapte iranieni urmariti penal in Statele Unite. Eliberarea sa a avut loc pe 16 ianuarie 2016, in prima zi a asa-numitului „Acord de la Viena”, destinat sa garanteze natura pasnica a programului nuclear iranian, care a fost de atunci denuntat de Donald Trump.
„Iranul l-a arestat si detinut pe Jason pentru a-si spori mijloacele de presiune in negocierile in curs de desfasurare cu Statele Unite”, a subliniat judecatorul Richard Leon in decizia sa.
„Luarea unui ostatic si torturarea lui pentru a-si asigura un avantaj in negocieri este o rusine, merita o pedeapsa” si Iranul trebuie „descurajat” sa aiba un astfel de comportament, a adaugat el, stabilind la 180 milioane de dolari daunele care trebuie platite jurnalistului, precum si mamei si fratelui sau, care s-au alaturat plangerii.
Jason Rezaian a declarat pentru AFP in februarie ca se simte ca un „pion” intr-o partida de sah la nivel mondial. „Tratat ca un iranian si tranzactionat ca un american”, el a adaugat ca a inteles in timpul detentiei ca „valoarea” sa este indexata in functie de rezultatele discutiilor asupra programului nuclear al Teheranului.
Iranul, care nu recunoaste dubla cetatenie, aresteaza regulat binationali. Republica islamica neaga ca se foloseste de aceasta ca mijloc de presiune in jocul diplomatic, dar recunoaste ca ei pot fi schimbati.