SUA si Germania au spionat masiv prin canale elvetiene

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Serviciile de informatii americane si germane au supravegheat masiv peste 100 de tari prin intermediul unei companii elvetiene.
Aceasta a fost specializata in criptarea conversatiilor, dezvaluie publicatiii din cele trei tari, citate de AFP.

Societatea Crypto AG a devenit dupa al Doilea Razboi Mondial liderul pe piata echipamentelor de criptare, vanzandu-si materialul cu ”milioane de dolari” unui numar de peste 120 de tari pana recent, dezvaluie The Washington Post (WP) intr-o ancheta efectuata impreuna cu postul de televiziune german ZDF si radioteleviziunea elvetiana SRF, conform News.ro. Intre clientii sai se afla ”Iranul, juntele militare din America Latina, India, Pakistanul si chiar Vaticanul”, mai scrie cotidianul american.

Insa Crypto AG a fost cumparata in secret, in 1970, de catre Agentia Centrala americana de Informatii (CIA), in cadrul unui ”parteneriat extrem de confidential” cu serviciile germane de informatii Bundesnachrichtendienst (BND).

La ce au fost martori spionii germano-americani

Ele au supravegheat astfel criza ostaticilor de la Amabasada Statelor Unite din Teheran in 1979, au furnizat informatii despre armata argentiniana Marii Britanii in Razboiul din Falklands, au urmarit campania de asasinate ale dictatorilor sud-americani si au surprins conducatori libieni felicitandu-se dupa atentatul la o discoteca din Berlinul de vest in 1986, in care au fost ucisi doi militari americani, dezvaluie WP.

Operatiunea, intitulata ”Thesaurus”, iar apoi ”Rubicon”, a fost ”lovitura secolului” in domeniul informatiilor clasificate, se felicita CIA intr-un raport din 2004 consultat de autorii anchetei.

Serviciul german s-a dezangajat la inceputul anilor 1980, iar CIA a revandut Crypto in 2018.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com