Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume a anuntat falimentul. 600.000 de turisti sunt blocati in vacante

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Cea mai veche firma de turism din lume a dat faliment in aceasta dimineata, dupa ce planurile de ultima ora pentru salvarea sa au esuat.

Afectat de datoriile mari, competitia online si incertitudinea geopolitica, Thomas Cook avea nevoie de finantari suplimentare in valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe langa pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul.

Thomas Cook – cifra de afaceri de aproximativ 11,32 miliarde euro pe an

Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povara a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline si intalnirea cu creditorii era decisiva pentru o companie care are 19 milioane de clienti pe an in 16 tari.

optimus-news.com - stiri online - ultimele stiri - breakingnews- stiri Timisoara- redactie
optimus-news.com – stiri online – ultimele stiri – breakingnews- stiri Timisoara- redactie

Fondata in 1841, Thomas Cooks opereaza hoteluri si statiuni turistice, companii aeriene, nave de croaziera, precum si sute de agentii de turism.

Cu aproximativ 21.000 de angajati, compania are activitati in 16 tari si deserveste 19 milioane de clienti pe an.

Falimentul Thomas Cook ar putea afecta piata de turism din Spania, Grecia si Turcia, dar si economiile acestor tari si actionarii si creditorii companiei.

In ultimii 10 ani, companii turistice precum Thomas Cook sau firma germana TUI au prosperat. Numai ca, recent, concurenta a devenit tot mai acerba. Pe de o parte, cu liniile aeriene low-cost, iar, pe de alta parte, rezervarile online „au muscat” tot mai mult din cota de piata a companiilor de turism traditionale.

Este clar ca Thomas Cook s-a intins mai mult decat ii este plapuma. Altfel, nu se explica datoriile foarte mari (obligatiuni si credite) pe care le are de rambursat. Actiunile companiei de turism s-au prabusit la sfarsitul saptamanii trecute, cu 23%, dupa ce a aparut anuntul ca pentru a se salva, Thomas Cook mai are nevoie de o finantare de 200 milioane de lire sterline, pentru a putea plati serviciile turistice derulate in aceasta vara, in afara de restructurarea de 900 milioane de lire convenita cu actionarul principal, fondul de investitii Fosun si cu creditorii.

Compania are o emisiune de obligatiuni de 750 milioane de euro care ajunge la scadenta in anul 2022, iar firma s-a pus, la inceputul acestei luni, la adapostul capitolului 15 privitor la protectia impotriva creditorilor.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis luni ca autoritatile vor veni in ajutorul turistilor blocati in urma falimentului operatorului de turism Thomas Cook

Vom face tot ce ne sta in puteri sa-i aducem acasa’, a declarat Johnson, cu putin timp inainte de anuntarea falimentului Thomas Cook, in primele ore ale diminetii. ‘Intr-un fel sau altul, statul va trebui sa intervina, pe buna dreptate, pentru a-i ajuta pe turistii blocati’, a adaugat seful Guvernului de la Londra.

Mai mult de 150.000 de turisti britanici se afla in prezent in strainatate si vor trebui repatriati, conform Autoritatii de Aviatie Civila. ‘Este o situatie foarte dificila si, desigur, gandurile noastre sunt alaturi de clientii Thomas Cook, turistii, care acum pot intampina dificultati in a ajunge acasa’, a mai spus Boris Johnson, de la bordul avionului cu care calatorea spre New York, unde va participa la Adunarea Generala a ONU.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com