Trei companii romanesti au depus scrisori de intentie pentru achizitia afacerilor CEZ din Romania – surse
Dupa Hidroelectrica, alte doua companii, la care statul roman este actionar, au trimis scrisori de intentie pentru achizitia afacerilor CEZ din Romania, potrivit unor surse din piata de energie.
Hidroelectrica a depus scrisoare de intentie dupa cum ne-a declarat chiar directorul general al companiei in acest text, dar, potrivit mai multor surse din piata, alte doua companii ar fi trimis scrisori de intentie companiei CEY a.s. pentru achizitia activelor CEZ din Romania. Este vorba despre Electrica SA, companie privata, dar la care statul roman este cel mai mare actionar, si de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), societate la care statul roman este actionar 100%.
Aceasta etapa este una ne-angajanta, prin care potentiasii cumparatori isi exprima interesul . Dupa ea, se vor semna acorduri de confidentialitate (NDA-non disclosure agreements) dat fiind ca firma ceha le va pune la dispozitie celor interesati informatii, iar pana luna viitoare se vor putea depune ofertele ne-angajante.
Dat fiind acest interes, este posibil ca entitatile romanesti sa formeze un consortiu, daca se va ajunge cumva sa se concureze intre ele prin oferte de pret pentru activele CEZ, mai spun sursele noastre. Nu stim inca pentru care dintre business-urile CEZ ar urma sa depuna (daca in final se vor depune) fiecare companie oferta. Ce stim insa, tot potrivit vocilor din piata, este ca Hidroelectrica ar dori furnizarea de la CEZ si (partial sau total) regenerabilele, iar Electrica ar dori distributia si, poate, si o parte din afacerea cehilor din eolian. Chiar azi, la Profit Energy Forum, directorul general al Electrica, Corina Popescu, a spus ca si-ar dori un portofoliu de generare de energie, de circa 1.000 MW, flexibil, cuprins din centrale pe gaz si capacitati in regenerabile, in proportii apropiate.
CEZ a anuntat ca scoate la vanzare distributia de energie electrica din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienti, si microhidrocentralele din zona Resita (patru la numar, 22 MW putere instalata).
CEZ a.s. a publicat anuntul de vanzare in data de 9 septembrie. Iata comunicatul emis de firma ceha cu acea ocazie:
„CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania.
Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama”, arata comunicatul.
„CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Société Générale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)” scrie economica.net