Vamile primesc 65 milioane de euro de la Comisia Europeana

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Vamile primesc 65 milioane de euro in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

PNRR include o componenta de 65 de milioane de euro pe care Comisia Europeana o va aloca pentru dotarea punctelor vamale ale Romaniei.

Romania va primi prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) circa 30 de miliarde de euro. Din aceasta suma totala, 65 de milioane de euro sunt destinati punctelor vamale ale Romaniei.

Aceasta informatie a fost oferita, ieri, de ministrul de Finante, Dan Vilceanu. Ministrul a facut anuntul in cadrul unui eveniment dedicat combaterii contrabandei. In prezenta ministrului si a conducerii Vamilor s-a lansat o noua campanie nationala, denumita „Contrabanda e boala grea!”

stiri online - vamile primesc 65 milioane euro - optimus news- stiri - PNRR

Din 65 de milioane de euro, cu 36 de milioane se cumpara 19 scanere pentru punctele de frontiera. Este de remarcat ca, spre deosebire de banii destinati vamilor, alte puncte din PNRR au fost respinse de Comisia Europeana.

Vamile primesc 65 milioane de euro
Din 65 de milioane de euro, 36 de milioane vor fi cheltuiti pe scanere. Restul sumei va servi la cumpararea altor echipamente de control precum si la achizitionarea de software si de autovehicule, a precizat, pentru „Romania libera”, Marcel Mutescu, directorul general al Directiei Generale a Vamilor. Scanerele se vor cumpara prin licitatie si vor intra in dotarea vamilor Romaniei cel mai devreme la finalul anului 2022.

Oficialii au prezentat, ieri, date din care reiese ca a scazut substantial contrabanda in Romania. In iulie 2021 (ultima luna pentru care exista date centralizate), contrabanda a fost 7,7 la suta, ceea ce reprezinta cel mai mic nivel inregistrat in Romania in ultimii 15 ani.

“In ceea ce priveste contrabanda, suntem bine acum. Va fi o provocare pentru noi, Directia Generala a Vamilor, sa reusim sa mentinem in Romania acest nivel scazut, la cote minime”

Marcel Mutescu,

Seful Directiei Generale a Vamilor

Reducerea contrabandei a fost favorizata de restrictiile legate de pandemie, intrucat acestea au ingradit si libertatea de miscare a contrabandistilor si a cumparatorilor, a explicat ministrul Vilceanu. Alte cauze ale reducerii contrabandei au fost implicarea mai ferma a autoritatilor precum si stabilitatea cadrului legislativ.

“Pandemia ne-a ajutat pentru ca au scazut schimburile comerciale. Timp de doua luni, romanii au stat in casa si n-au putut sa mai circule asa de liber cum circulau inainte”

Dan Vilceanu,

Ministrul Finantelor

Corelat cu reducerea contrabandei a crescut vanzarea legala a produselor care se obisnuieste sa fie introduse ilegal in Romania. De asemenea a crescut exportul acestor produse din Romania.

Contrabanda a scazut la un minim istoric
Limitarea circulatiei cauzata de pandemie si eforturile autoritatilor din Romania au dus la scaderi istorice ale comertului ilegal. Contrabanda a fost 7,7 la suta in luna iulie – cel mai mic nivel inregistrat in ultimii 15 ani. Insa odata cu revenirea vietii sociale la normal, trendul se poate inversa.

In primele noua luni ale anului 2021, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii circa 2,5 milioane de pachete cu tigari de contrabanda. Acestea valoreaza aproximativ 30 de milioane de lei. Au fost confiscare si importante cantitati de tutun. De asemenea, prin parteneriate incheiate cu producatorii de tigarete a fost dezvoltat si segmentul de prevenire a acestui fenomen care prejudiciaza nu doar veniturile la buget, ci reprezinta si un real pericol pentru societate, alimentand infractionalitatea si crima organizata.

Acesta e contextul in care, ieri, a fost lansata campania nationala „Contrabanda e boala grea!”. Evenimentul de lansare a avut loclaCentrul Vamii Romane pentru Formarea Echipelor Canine, infiintat in orasul Pantelimon.

Campania „Contrabanda e boala grea!” este lansata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Directia Generala a Vamilor (DGV), Politia de Frontiera, Politia Romana, cu sprijinul JTI Romania. Campania urmareste informarea publicului asupra efectelor negative ale contrabandei asupra economiei si societatii. Consecintele contrabandei sunt proliferarea criminalitatii, prejudicierea bugetului de stat, stoparea dezvoltarii economice la frontiere. Campania va fi sustinuta prin afisaj stradal in judetele cele mai afectate de comertul ilicit, in Bucuresti si in toate zonele de frontiera. De asemenea se vor difuza mesaje la Televiziunea Romana si in mediul online.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com