Vin elicoptere moderne pentru Inspectoratul Situatiilor de Urgenta

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Ministerul roman de Interne lucreaza la finalizarea unei licitatii prin care doreste sa cumpere un numar de 12 elicoptere, in valoare totala de circa 273 de milioane de euro.

Acum cateva zile, la data de 15 ianuarie 2021, a expirat termenul limita pentru depunerea de oferte de elicoptere destinate Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. IGSU a primit trei oferte, dintre care trebuie sa aleaga una.

Cele trei oferte au fost depuse de companiile Leonardo (Italia), Airbus (Europa) si Lockheed Martin (SUA). Valoarea totala a achizitiei pe care Romania se pregateste s-o plateasca este circa 272,86 milioane de euro. Contra acestor bani, IGSU ar urma sa primeasca in dotare 12 elicoptere noi, dintre care opt pentru uscat si patru pentru zona maritima.

Microsoft Windows 10 PRO

Un alt element este uzina care va produce aeronavele. Se stie ca Airbus are o uzina la Brasov care poate fi implicata in acest program, oferind comenzi pentru muncitorii romani.

Lockheed Martin a depus oferta pentru Romania prin intermediul filialei sale din Polonia, PZL Mielec, pentru ca elicopterele destinate Romaniei vor fi produse in Polonia. Dar firma americana poate coopta cel putin o companie din Romania, Romaero, care va oferi mentenanta si reparatii pentru viitoarele aeronave.

“Stim ca Ministerul Apararii Nationale are in plan sa cumpere elicoptere, dar nu stim ce elicoptere vor cumpara. Daca vor alege Black Hawk, vom livra si pentru MApN”
Virgil Popescu,
Fost ministru al Economiei

In toamna anului 2020, la Bucuresti se semna un parteneriat intre companiile Lockheed Martin si Romaero. Conform acestuia, o unitate de productie care se va infiinta la Romaero Bucuresti va deveni centru regional (pentru mai multe tari europene) pentru echiparea si mentenanta elicopterelor Black Hawk produse in Polonia.

„Elicopterele din Iasi, Arad, Craiova si Constanta sa poata executa misiuni de noapte pentru salvarea pacientilor sau a celor accidentati. Pe langa cele din Targu Mures si Bucuresti, vom avea sase aeronave disponibile in teritoriul Romaniei”

Marcel Vela,

Fost ministru de Interne

Anul trecut, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, preciza ca MAI are nevoie de elicoptere pentru SMURD, care sa acopere tot teritoriul Romaniei, zi si noapte.

In toamna anului trecut, la festivitatea de semnare a contractului dintre Lockheed Martin si Romaero, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, oferea, pentru ziarul nostru, o informatie interesanta – aceea ca elicopterele produse in Polonia vor fi echipate in Romania si apoi vor fi exportate. Diferenta este ca la acel moment se vorbea despre elicoptere militare, iar acum se pune problema cumpararii unor elicoptere pentru actiuni de salvare, defasurate de SMURD.
Dar in mod cert, daca Romania va cumpara elicoptere de salvare de la Lockheed Martin, acestora li se vor asigura cel putin mentenanta si reparatiile la Bucuresti, ceea ce ar aduce comenzi pentru industria romaneasca pe termen de 30 de ani. Elicopterelor Black Hawk, model S-70, li s-ar putea asigura la Bucuresti inclusiv reparatiile capitale, la momentul cand va fi cazul. Pentru a permite asemenea lucrari, se va realiza si un transfer de tehnologie si know-how catre intreprinderea Romaero.
Cel mai recent, acum cateva zile, intr-o convorbire cu jurnalisti din Romania,
Janusz Zackreki, director general al PZL Mielec, preciza ca oferta de la Lockheed Martin implica si companiile romanesti Romaero si Deltamed. Cele 12 elicoptere pentru IGSU, in cele doua configuratii solicitate (pentru actiuni pe uscat si pe mare), ar urma sa fie livrate Ministerului Afacerilor Interne al Romaniei in termen de 23 de luni de la semnarea contractului de achizitie.
MAI a reluat, in anul 2020, licitatia pentru elicopterele destinate Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), dupa ce o prima licitatie cu acest obiect fusese anulata de partea romana in anul 2019.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com