VP Bank, cea mai mare banca independenta din Liecht­en­stein, investeste pe piata terenurilor din Romania

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Un fond de investitii controlat de cea mai mare banca independenta din Liechtenstein a adus in Romania, in luna august, aproximativ 830.000 de euro, cel mai probabil pentru a investi in achizitiile de teren arabil. Compania pe care o controleaza in Romania detine deja teren in judete precum Galati, Vaslui, Timis si Arad, iar in 2017 a facut majorari de capital de 6,2 milioane de euro.

Compania RO AGRICULTURE INVESTMENT SICAV SRL detinuta de Ro Agriculture Investment SICAV-SIF, un fond de investitii al VP Bank, cea mai mare banca independenta din Liecht­en­stein, a reinceput sa aduca bani in Romania prin majorari de capital. Din datele Oficiului National al Registrului Comertului, in luna august, societatea si-a majorat capitalul social cu aproximativ 826.700 de euro, banii provenind din Luxemburg.

Decizia vine si in contextul in care, din datele oferite ECONOMICA.NET de catre Termene.ro, luna trecuta compania a fuzionat prin absorbtie cu Nivida SRL, o alta companie controlata de fondul de investitii al VP Bank.

Ro Agriculture Investment Sicav, care se ocupa in principal, conform codului CAEN, de cumpararea si vanzarea de bunuri mobiliare proprii, dar si de cultivarea cerealelor, a raportat pentru anul trecut un business de peste 8,7 milioane de euro si un profit de 3,7 milioane de euro cu numai cinci angajati, acesta fiind cel mai bun an al afacerii din Romania.

In ceea ce priveste investitiile extrem de discrete pe plan local, majorarea din luna august este prima importanta din punct de vedere valoric in acest an, desi fondul este unul cunoscut ca mare investitor in terenurile arabile in Romania. Spre exemplu, din datele ECONOMICA.NET, in 2016, Ro Agriculture a adus in tara, prin mai multe aporturi de capital din Luxembourg si Olanda, peste 4,2 milioane de euro.

De asemenea, in 2017, VP Bank a trimis indirect in Romania aproximativ 13,2 milioane de euro prin doua majorari de capital la Ro Agriculture Investment Sicav-SIF , in valoare totala de 6,2 milioane de euro si printr-o alta majorare de 6,9 milioane de euro care a intrat in capitalul social al Roden Agro SRL. Din datele TERMENE.ro, Roden Agro SRL, un business de putin peste 8.500 de lei cifra de afaceri in 2016 si un singur angajat, era detinuta de Ro Agriculture Investment Sicav-SIF. Acum , Roden Agro SRL figureaza ca dizolvata din februarie 2018.

Extrem de discret pe piata imobiliara, fondul de investitii a iesit puternic la cumparaturi in Romania inca din 2013 cand a incheiat mai multe contracte de vanzare tip lease-back (vanzare a unui activ pe termen lung si inchirierea sa in regim de leasing) pe o suprafata de teren de aproximativ 4.800 de hectare, din care 3.200 de hectare in judetele Galati si Vaslui, iar restul in Timis si Arad, potrivit unui raport al companiei ce dateaza din 2013.

De asemenea, urmare a fuziunii cu Nivida, compania detine teren la Tormac, judetul Timis.

Casti-AirPods-Apple-wireless-.bluetooth
Casti-AirPods-Apple-wireless-.bluetooth

„Preturile din aceasta tara (Germania n.red) sunt exorbitante, ca si in inima Europei. Unde ai platit pentru un hectar 8.000 de euro, astazi dai 50.000, de aceea a fost abordata cu ceva timp in urma in Romania. Cu toata prudenta si consideratia, desigur. Verificam in avans daca conditiile sunt intotdeauna bune, pentru a exclude riscurile. Desigur, problema coruptiei nu este rezolvata. Dar tara ofera o forta de munca bine educata si prietenoasa cu investitorii. Si cu 5.000 pana la 7.000 de euro pentru un acru, pamantul este inca relativ ieftin”, declara in decembrie anul trecut Dirk Rüttgers, administratorul german al Ro Agriculture Investment Sicav, pentru Wirefax scrie economica.net

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com