XTB: Scaderea masiva a actiunilor TECH, cu pana la 90% fata de 2021

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Inflatia se afla la maximele ultimilor 40 de ani si Rezerva Federala semnala la orizont o serie de cresteri ale ratei dobanzii, investitorii incepand anul intr-o maniera tematoare.

stiri - optimus news- radu puiu - stiri online - rezerva federala
stiri – optimus news- radu puiu – stiri online – rezerva federala

Astfel, s-a vazut o tendinta de renuntare la actiunile de crestere, din care fac parte si companiile tehnologice, fapt ce a determinat indicele Nasdaq sa inregistreze in ianuarie cea mai slaba performanta lunara din martie 2020, cand a izbucnit pandemia.

Perspectivele din ultimele trei saptamani nu au facut decat sa se inrautateasca.

Invazia Ucrainei de catre Rusia de la sfarsitul lunii februarie a afectat piata de valori care deja se confrunta cu probleme.

Preturile petrolului traverseaza o secventa extrem de volatila, atingand recent cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani inainte de a scadea cu peste 27% si revenind sub pragul psihologic de 100 dolari pe baril.

Pe de alta parte, preturile altor materii prime sunt in crestere din cauza problemelor legate de aprovizionare, Rusia fiind un producator cheie de grau, paladiu si aluminiu.

In acest context, indicele Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, a scazut cu 15,6% de la inceputul anului si pana in prezent.

In plus, indicele a pierdut aproximativ 17% de la maximele istorice atinse in noiembrie anul trecut. Astfel, multe actiuni si-au pierdut cel putin trei sferturi din valoarea de piata de la atingerea maximelor la sfarsitul anului 2021, iar unele companii cunoscute au scazut cu 90% sau mai mult.

Pe de alta parte, Wall Street a devenit mai optimist cu privire la profiturile companiilor tehnologice in acest an, dar acest lucru nu a ajutat prea mult pentru a intrerupe scaderea actiunilor, temerile legate de majorarea ratelor de dobanda de catre Rezerva Federala punand presiune asupra abordarii investitorilor.

Conform datelor Bloomberg, analistii si-au majorat estimarile privind cresterea castigurilor pentru 2022 ale companiilor de tehnologie din componenta indicelui S&P 500 cu 2% de la inceputul sezonului de raportare din ianuarie.

In timp ce cresterea de 13% a profitului asteptata pentru sectorul de tehnologie este superioara nivelului de 9% estimat pentru S&P 500, aceasta este eclipsata de expansiunea de anul trecut si de prognozele privind sectoare precum cel de consum discretionar si energie, a caror crestere este asteptata sa depaseasca 40% in 2022. Acest aspect este accentuat si de ratele in crestere care se contureaza la orizont. Dobanzile mai ridicate reduc valoarea actuala a castigurilor viitoare ale companiilor iar multe nume din tehnologie sunt evaluate pe fondul profiturilor asteptate din anii urmatori.

Deconectarea dintre scaderea preturilor actiunilor si asteptarile in crestere privind profiturile indica un nivel de anxietate ridicat cu privire la efectele cresterilor anticipate ale ratelor de dobanda ale Fed, combinate cu riscurile prezentate de cresterea inflatiei si de invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Un scenariu in care inflatia va continua sa se mentina peste medie ar putea exercita in continuare presiune asupra companiilor de crestere. Inflatia accelerata, cresterea economica (nominala) mai mare si ratele dobanzilor mai ridicate creeaza un mediu care tinde sa favorizeze actiunile de valoare.

Investitorii trebuie sa se concentreze asupra perspectivei pe termen lung conform careia intreprinderile intampina nevoia de a investi in tehnologii care le permit sa concureze si consumatorii de astazi sunt mai bine ancorati ca niciodata pentru consumul de bunuri si servicii din acest sector. Aceste companii ofera expuneri la crestere pe termen lung, cu bilanturi care sunt, in general, foarte puternice. De asemenea, marjele de profit sunt superioare pietei extinse.

Inflatia este un factor complicat. Companiile de software si servicii au costuri mari cu personalul, iar cresterea salariilor ramane accelerata de peste un an. Cresterile de doua cifre sunt obisnuite si in domeniile de specialitate, iar acestea se ridica pana la 25%. Majoritatea companiilor incearca sa depaseasca acest obstacol prin majorarea preturilor, dar exista indoieli cu privire la capacitatea sau disponibilitatea clientilor de a accepta cresterile, acestia putand deveni mai reticenti din cauza incertitudinii economice.

Pe de alta parte, trebuie sa subliniem ca niciun sector nu poate creste la nesfarsit si in cele din urma poate aparea o asa-numita „epuizare” a investitorilor. Sustinatorii isi vor pierde increderea, castigurile vor fi marcate, iar evaluarile actiunilor vor parea pur si simplu prea ridicate in raport cu cresterea, profiturile absolute si cu valorile din alte sectoare.

In plus, investitorii au tins sa cumpere companii din alte sectoare precum actiunile ciclice sau din sectorul defensiv. Iesirile de capital dintr-un sector duc la corectii si apoi accelereaza acest fenomen. Volumul de capital care intra in alte domenii impulsioneaza cresterea pretului actiunilor, afectand performanta relativa a sectorului tehnologic si ducand la reorientarea si altor investitori, pe fond psihologic.

Totusi, trebuie sa subliniem ca au existat putine avertismente sau actualizari negative din partea companiilor pana in prezent, iar increderea in ratele mari de crestere ale actiunilor tehnologice ramane solida. Cu toate acestea, chiar daca aspectele fundamentale ale sectorului raman puternice, nu inseamna ca ar trebui sa fie asteptata o recuperare rapida sau brusca.

Avand in vedere o perspectiva pe termen lung, acest sector continua sa arate bine. Castigurile din investitii provin din sustinerea cresterii, iar companiile tehnologice prezinta in continuare unele dintre cele mai bune perspective. Exista si alte tipuri de companii de crestere: ciclice sau care apar in momentul modificarii conditiilor macroeconomice (precum situatia din prezent cu razboiul), dar acestea tind sa aiba un caracter temporar si este posibil ca astfel de companii sa revina la evolutia obisnuita intr-o perioada destul de scurta. Tehnologia este unul dintre putinele domenii in care se poate astepta o crestere sustinuta pe perioade lungi si cu rate de avans cu mult peste ritmul de crestere al PIB.

Este putin probabil ca acest lucru sa se schimbe deoarece companiile de tehnologie ofera schimbari reale, substantiale si adesea majore, pe masura ce realitatea face tranzitia de la procesele locale, fizice, la sisteme digitale, bazate pe cloud. Acest lucru se intampla acum in tarile mai dezvoltate si in industriile mai avansate, dar impulsul s-ar putea mentine, pe masura ce statele mai putin dezvoltate vor trebui sa se alinieze progresiv.

In plus, companiile de tehnologie (in cea mai mare parte) au modele de afaceri extrem de flexibile si scalabile. De asemenea, tehnologiile (in special cele de software) sunt capabile sa patrunda pe piete complet noi. Natura nelimitata a afacerilor tehnologice (desi, in mod natural, unii aleg sa limiteze pietele finale pe care le vizeaza) reprezinta un motiv cheie pentru a considera ca ritmul de crestere si expansiune poate continua pentru perioade lungi, deseori ameliorand cele mai grave efecte ale ciclului economic.

Desi temerilor legate de schimbarea radicala a abordarii Rezervei Federale in privinta politicii monetare li s-a adaugat incertitudinea geopolitica, fapt ce a determinat corectii ale pietelor in acest an, datele istorice sugereaza ca o politica monetara mai restrictiva a fost adesea insotita de performante solide ale actiunilor.

Conform unui studiu al Deutsche Bank al ultimelor 13 cicluri de majorari de dobanda din 1955, S&P 500 a inregistrat un randament mediu de 7,7% in primul an in care Fed a majorat ratele.

O analiza asupra a 12 cicluri de majorare a ratelor de catre Truist Advisory Services a constatat ca S&P 500 a inregistrat un randament total la o rata medie anualizata de 9,4% pe durata acestor cicluri, oferind randamente pozitive in 11 dintre acele perioade.

In general, actiunile au crescut in perioadele in care dobanzile au fost majorate deoarece acest scenariu este, in mod normal, asociat cu o economie sanatoasa si profituri in crestere.

Totusi, cresterile ratelor au avut tendinta de a afecta evolutia actiunilor pe termen scurt. O analiza efectuata de Evercore IS asupra a 4 cicluri de majorare a constatat ca S&P 500 a scazut in medie cu 4% in prima luna dupa inceputul ciclului, dar indicele de referinta a revenit in teritoriul pozitiv cu 3% in medie la sase luni de la momentul primei majorari si cu 5% in medie dupa 12 luni.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com