Apelurile la 112 vor fi precis localizate, pe baza unui parteneriat intre STS si Google

Daca ti-a placut articolul, ajuta-ne cu un share!

Sistemul de localizare AML va fi folosit, in Romania, pentru a determina cu precizie maxima, de ordinul metrilor sau al zecilor de metri, pozitia persoanelor care suna la numarul 112.

Tehnologia AML (Advanced Mobile Location) a devenit operationala in Romania, pe baza unui parteneriat intre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si compania americana Google.

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de STS, cetatenii care suna la numarul de urgenta 112 de pe teritoriul Romaniei, cu un smartphone, vor fi localizati prin tehnologia AML.

„Facilitatea a fost implementata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale impreuna cu operatorii de telefonie mobila si in parteneriat cu Google si Apple. Aceasta tehnologie permite transmiterea catre Sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se suna, exclusiv pe durata apelului de urgenta si nicidecum in alte conditii”, precizeaza STS.

In plus, AML vine si in sprijinul acelor persoane, cu dizabilitati de auz sau de vorbire, care, pentru ca nu pot utiliza serviciul telefonic 112, anunta o urgenta prin SMS trimis la numarul 113, de pe telefoane cu sistem de operare Android.

Facilitatea AML este dezvoltata si pusa gratuit la dispozitia serviciilor de urgenta, in scopul sprijinirii utilizatorilor de smartphone. Nici serviciile de urgenta, nici utilizatorii de smartphone nu au nevoie sa-si instaleze componente sau aplicatii suplimentare.

„La acest moment, AML functioneaza in toata tara, iar cand cetatenii suna la 112, operatorii STS si dispecerii agentiilor de interventie au la dispozitie coordonatele geografice cu o acuratete mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operationale si am integrat toate configuratiile necesare, astfel incat aceasta tehnologie sa vina cat mai mult in sprijinul apelantului. Totodata, a fost nevoie de actualizarea legislatiei pentru implementarea acestei tehnologii. Continuam demersurile pentru modernizarea sistemului 112 printr-un proiect finantat din fonduri europene pe care ne dorim sa il finalizam in 2021”, a precizat generalul Ionel Sorin Balan, prim-adjunct al directorului STS.

IMPLICATIE Precizie de ordinul metrilor

Sistemul de localizare AML functioneaza deja pe intreg teritoriul Romaniei, iar cand cetatenii suna la 112, operatorii STS si dispecerii de la Politie, Jandarmerie, Pompieri, Ambulanta sau SMURD au la dispozitie coordonatele geografice ale apelantului cu o acuratete de ordinul metrilor sau al zecilor de metri. Aceasta tehnologie permite acordarea de ajutor rapid, dar si depistarea eficienta a unor apeluri abuzive sau nejustificate la 112.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com